fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 8 juni 2023

Châlons-en-Champagne: klein maar fijn. Châlons-en-Champagne in Frankrijk is zo’n stadje waar je niet de benen uit je lijf hoeft te rennen om alles te zien. Lekker behapbaar en wat minder stads dan Reims of Épernay. Ontdek snel wat je kunt doen in Châlons-en-Champagne: van boottocht tot champagnehuis en van restaurants tot hotels. 

Korte stop of langer verblijf in Châlons-en-Champagne? 

Châlons-en-Champagne ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de Champagnestreek in Frankrijk. Tot 1997 heette de stad Châlons-sur-Marne. Het is een kleine stad die prima voor een paar uurtjes te bezoeken is.

Eén of twee nachtjes blijven slapen kan goed, maar zorg dan wel dat je een auto hebt zodat je de omgeving kunt ontdekken (voor een huurauto, check Sunny Cars of EasyTerra). Het stadje zelf heeft namelijk maar een beperkt aantal bezienswaardigheden en activiteiten. 

Er zijn ruime pleinen met terrassen, indrukwekkende kerken en er is veel groen in Chálons-en-Champagne. Met een uurtje of twee ben je er wel doorheen gewandeld. Het valt me op hoeveel mensen hier met hun hond komen trouwens, ik zie er echt veel op straat en ze lijken bij de meeste hotels en restaurants ook welkom.

Als je goed om je heen kijkt, zie je kunstzinnige details: decoratie boven de winkelstraten, een straatje vol graffiti en vrolijk beschilderde putdeksels. 

Toerismebureau van Châlons-en-Champagne

Begin je bezoek aan Châlons-en-Champagne bij het toerismebureau. Hier kun je allerlei folders en brochures ophalen, maar ook activiteiten boeken. Denk aan een boottochtje, een segwaytour of huur een fiets. Het toerismebureau is gevestigd in een prachtig ‘vakwerkhuis’: een huis met een skelet van houten balken die ook aan de buitenkant zichtbaar zijn. In Châlons-en-Champagne vind je meer van dit soort huizen, maar in Troyes kun je helemaal je geluk op als je van deze stijl houdt. 

Google Maps locatie

Champagnehuizen in Châlons-en-Champagne

Het dichtstbijzijnde champagnehuis in Châlons-en-Champagne dat je kunt bezoeken is champagnehuis Joseph Perrier. Sinds 2021 biedt Joseph Perrier tours aan. Hiervoor is een mooi proeflokaal klaargemaakt en een route uitgestippeld door de 3 kilometer lange gangen. De kelder ligt onder een heuvel met bos, en dat bos is superbelangrijk voor de vochthuishouding en de temperatuur in de champagnekelder. Toen een deel van het bos verwoest werd door een brand, belandde er zo’n 5 tot 10 centimeter water in de kelder. Je begrijpt dat ze snel dat bos weer hebben aangeplant. 

Bij de tour ga je onder begeleiding van een gids eerst het museum in om een stukje van de familiegeschiedenis te ontdekken en uiteraard krijg je alles te horen over het productieproces van de champagne. Na de tour mag je champagne proeven. Afhankelijk van de ticket die je koopt krijg je één of meerdere champagnes. Het is wel handig om alvast even online te reserveren. Dat doe je hier. Vergeet niet de juiste taal te selecteren voor je boekt!

In theorie kun je vanuit het centrum lopen naar het champagnehuis van Joseph Perrier, maar ik zou toch de auto pakken als ik jou was. Er is een parkeerplaats en dan kun je meteen een doosje mee naar huis nemen. 😉

Google Maps locatie

Tip! Meer champagnehuizen bezoeken? Op deze site staan er veel en kun je meteen een rondleiding boeken.

Wandelen door het park

Aan de rand van het centrum van Châlons-en-Champagne loop je direct het park in. Of eigenlijk drie parken, want het gebied is opgedeeld in drie ‘tuinen’: Grand Jard, Petit Jard en de Jard Anglais. Tussen de Petit Jard en de Grand Jard loopt de Avenue du Maréchal Leclerc, hier mag je gratis parkeren. In de Grand Jard vind je een skatebaan en het fijne Cosy Bar. Een heerlijke plek aan het water om neer te strijken met een flesje champagne.

In het hoogseizoen is er in de Grand Jard twee maanden lang Châlons Plage, er worden dan allerlei activiteiten georganiseerd, vooral voor kinderen. Als je het kanaal oversteekt, komt je in de Jard Anglais waar je een rustige, korte wandeling kunt maken.  

Google Maps locatie

Historisch circusgebouw van Châlons-en-Champagne

Er zit een heuse circusschool in Châlons-en-Champagne. Ik ken het circus eigenlijk alleen van de circustent (met Bassie en Adriaan), maar vroeger waren er in Frankrijk circusgebouwen. Eentje daarvan vind je dus hier en inmiddels doet het dienst als circusschool. Soms zijn er optredens waar je voor een paar euro een kaartje voor kunt kopen. Dat doe je hier, mijn Frans is erg slecht, dus let alsjeblieft goed op waar je moet zijn voor een show, want er is nog een tweede gebouw. 

Google Maps locatie

Châlons-en-Champagne circusgebouw: hoog wit gebouw, met gele en terracotta kleuren en versieringen

Boottochtje maken door Châlons-en-Champagne

Vaar over le Mau en le Nau langs de kerken en door de natuur. Overdag maak je een tochtje van ongeveer driekwartier. Helaas spreekt de gids alleen Frans. In de avond duurt het tochtje een uur en is er een audiogids beschikbaar in het Engels. Op verschillende plekken wordt er dan een lichtshow geprojecteerd. Dit is alleen mogelijk van april tot en met september en op mooie dagen is het een populair uitje. Wij vallen (figuurlijk) buiten de boot en besluiten een stukje van de route langs het water te lopen. Zo pakken we toch nog wat van de lichtshow mee. Beide boottochten kun je reserveren bij het toerismebureau, alvast online of ter plaatse.   

Tip! Ben je wat langer in de Champagnestreek? Ontdek dan ook wat je kunt doen in Reims, Troyes en Épernay.

Het stadhuis: Hôtel de Ville

Ligt het aan mij of denk jij bij Hôtel de Ville ook altijd eerst aan een hotel? Maar, een Hôtel de Ville is een stadhuis. En in Châlons-en-Champagne hebben ze een hele mooie. Op werkdagen kun je het stadhuis ook bezoeken en anders bewonder je enkel de buitenkant. De trap is in ieder geval in de zomermaanden rijkelijk versierd met palmbomen en dikke kans dat je nog een bruidspaar spot. 

Google Maps locatie

Châlons-en-Champagne Hôtel de Ville: stadshuis met een rode trouwauto en vrolijk geklede mensen

Bekijk de Saint-Etienne kathedraal

De kathedraal van Châlons-en-Champagne is enorm. Het is een gotische kathedraal die je gratis kunt bezoeken. Vooral het glas-in-lood werk is imposant. In de avond wordt de kerk in de zomermaanden verlicht voor de boottocht, maar dat kun je ook al goed vanaf de straat zien. 

Google Maps locatie

Bezoek de Saint-Alpin kerk in Châlons-en-Champagne

De Saint-Alpin ligt in het centrum van Châlons-en-Champagne. Bewonder vooral het enorme orgel en de prachige glas-in-lood ramen. De eerste stenen werden in de achtste eeuw gelegd en sindsdien is de kerk regelmatig verbouwd. 

Google Maps locatie

Eten en drinken in Châlons-en-Champagne

Er is veel keuze in Châlons-en-Champagne qua restaurants en cafés, maar wat is de goede keuze? Les Sarments is dat in ieder geval niet. Omdat de restaurants waar mijn reispartner en ik eigenlijk wilden eten allemaal al vol zaten, kwamen we hier terecht. En eigenlijk hadden we meteen moeten omdraaien toen we naar onze tafel geleid werden. We werden boven in het restaurant ‘gedumpt’ in een ongezellige eetruimte en het eten was gewoon slecht: doorkookt, vol pezen, rauw en doorbakken tegelijk. Skip deze tent maar. 

Maar goed, de wijze les is dus dat je moet reserveren als je bij de leukste restaurants wilt eten. Le Petit Pasteur en La Maison de Marie-Caroline waren op papier mijn favorieten, maar dat is dus niet gelukt. En PŌPOKI leek me wel wat voor de lunch. Als je gaat, laat je dan even onder dit artikel weten of ze in het echt ook een goede keuze zijn? Eet smakelijk. 

La Bourse in Châlons-en-Champagne

Op de Place de la République vind je restaurant La Bourse. Dit is een populaire plek voor lunch en diner. Op de menukaart prijken de Franse klassiekers: steak tartare, terrine, crêpes en profiteroles. De kaart is zo uitgebreid dat iedereen hier wel wat lekkers kan vinden, ook als je gewoon een hamburger wilt. De porties zijn ruim en vers. Ik heb heerlijk op het terras gezeten, maar binnen zag het er ook erg mooi uit. Prima keuze voor de koelere dagen dus ook!

De reviews op Google zijn nogal wisselend, en dat ligt vooral aan de bediening. Verwacht vooral geen warme ontvangst en waarschijnlijk zul je flink moeten zwaaien om de aandacht te krijgen. Maar goed, als je de tijd hebt, maakt dat niet zo uit. 

Google Maps locatie  

Sacobri in Châlons-en-Champagne

Sacobri is een gezellige bar met een populair terras. Het is duidelijk dat zo’n ongedwongen café uniek is in Châlons-en-Champagne, want het trekt nogal wat publiek. Bij Sacobri drink je speciaalbiertjes, van de tap en op fles. De bediening kent de bieren goed en kan je zeker iets lekkers aanraden. 

Google Maps locatie

Châlons-en-Champagne Sacobri speciaalbier borrelplank

Cosy Bar in Châlons-en-Champagne

In het park ligt aan het water een leuke plek gemaakt van containers. Simpel maar doeltreffend. Zeker op zomerse dagen wordt het hier hartstikke druk. Bestel een fles champagne en je zit de rest van de middag of avond goed. 

Google Maps locatie

Gratis parkeren in Châlons-en-Champagne

Kom je met de auto? Parkeer dan gratis aan de Avenue du Maréchal Leclerc. Je loopt dan via het park zo de stad in. Vijf minuutjes. 

Overnachten in Châlons-en-Champagne

Veel hotels in Châlons-en-Champagne vind je rondom het Place de la République, zoals Le Renard en Ibis Styles. Ik kies voor een appartement aan dat plein: Le République. Het is een modern appartement met meer dan genoeg ruimte voor twee. Het is fris en schoon en heeft alles wat je nodig hebt om zelf lekker te koken. Er is een enorme flatscreen en je hoeft alleen maar de trap af te rollen en je staat midden in het centrum. Aanrader! Boeken doe je bij Booking.com

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: oktober 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie