fbpx

Laatste update: 2 april 2019

Hét backpackersparadijs in Belize is Caye Caulker. Dat was het al toen ik in 2013 door Centraal Amerika reisde, en in 2018 is dat niet anders. Het eiland heeft de uitspraak ‘Go Slow’ tot een kunst verheven.

Ieniemienie Caye Caulker

Op Caye Caulker moet je ook zeker niet te hard gaan. Dan ben je namelijk al van het eiland af: het is slechts 8 km lang en zo’n 1,5 km breed. Je begeeft je met de fiets, een golfkarretje of gewoon lopend over het eiland. Het enige dorp is Caye Caulker Village en daar bevindt zich alles ook zo’n beetje. Restaurants, bars en winkels vind je hier. Vooral rond dinertijd is de straat druk. Daarbuiten is het rustig en heb je mooi de tijd om alles in je op te nemen. Wandel ook zeker eens van de hoofdstraat vandaan. Dan tref je nog meer de lokale go slow vibe die tot uiting komt in alles. Een beetje opruimen rondom je huis? Nee joh, te veel moeite. Je huis een nieuw likje verf geven? Misschien morgen.

Hostels op het eiland

Omdat Belize relatief duur is, is Caye Caulker één van de weinige stops voor backpackers voor ze het land weer verruilen voor vriendelijk geprijsder Mexico of Guatemala. Stiekem krijg je ook niet echt waar voor je geld als het op hostels aankomt. Ik verblijf een paar dagen in Yuma’s House (aff.) en een nachtje in Traveller’s Palm. Yuma’s ligt lekker centraal, direct naast de pier waar de boot aankomt. De gemeenschappelijke tuin is uitnodigend, maar het mist sfeer en de matras is verschrikkelijk. Traveller’s Palm ligt wat verder weg, maar is een stuk socialer. Ook zie ik Bella’s Backpackers en Drifted Coconut van binnen als ik daar mede-reizigers op zoek voor een drankje. Allen zijn ze nogal versleten. Baseer je keuze dus vooral op de sfeer. Bij Drifted Coconut is er een gezellig happy hour en bij Bella’s Backpackers lijkt het iedere avond een blowfestijn.

 

Langzaamaan (ja, echt alles gaat slow!) begint Caye Caulker ook andere toeristen dan backpackers aan te trekken: stelletjes en gezinnen hebben het eiland ook ontdekt. Dat betekent ook meer keuze in accommodatie, dus kijk ook zeker even verder dan de hostels op Hostelworld en Booking.com (aff.).

Niks te beleven?

De pessimist kan met gemak beweren dat er niks te doen is op Caye Caulker. De optimist zal precies het tegenovergestelde zeggen. Go slow is namelijk niet alleen verheven tot een kunst, maar ook een activiteit. Daarom wat ideeën om je dagen op Caye Caulker lekker langzaam door te brengen.

The Split

Caye Caulker is eigenlijk in twee delen geknipt. Het noordelijke en zuidelijke gedeelte zijn gescheiden door een smal kanaal waar kleine bootjes doorheen kunnen. In het noorden ligt het mangrovebos waar je krokodillen, boa’s, leguanen en krabben kunt spotten. Je kan eventueel een bootje naar de overkant nemen, of pak een kayak (gratis bij je verblijf in Traveller’s Palm) of SUPboard. Ik besluit dat niet te doen: veel mensen vertellen me dat het door de stroming onwijs zwaar is en dat ze halverwege maar zijn omgekeerd. Ik neem Caye Caulker’s devies go slow dus maar meteen serieus.

De Rough Guide omschrijft Caye Caulker als the island of lazy pleasures. Wat je je daarbij moet voorstellen? Zonnen, reggae, rum punch en schimmige figuren die je iets willen aanbieden uit hun “farmacia” (oftewel: wiet). Alle vier komen ze samen bij The Split. Het puntje van het zuidelijke deel van Caye Caulker. De Lazy Lizard bar zorgt voor muziek en alcohol. Mensen springen het prachtig blauwe water in om af te koelen. Gek genoeg kent Caye Caulker niet echt een mooi zandstrand. Het zijn eerder wat afgebakende vierkante meters zand hier en daar. Ook bij de Lazy Lizard is het een aangelegd strand. Daarin stelt het backpackersparadijs me toch een beetje teleur. Maar hey, go slow en alles komt goed!

Leen een hond: Caye Caulker Animal Shelter

Het Caye Caulker Animal Shelter vangt honden en katten op en probeert ze een nieuw baasje te bezorgen. Eigenaar Kenny verzorgt verschillende honden en katten op zijn terrein aan de hoofdstraat. Geen hokken, maar gewoon Kenny’s huis met wat schuurtjes waar de dieren vrijelijk bewegen. Kenny vertelt dat de meeste dieren uiteindelijk in de Verenigde Staten een nieuw thuis vinden. In Europa zit je met een paar maanden quarantaine opgescheept en dat maakt het lastig om als Nederlander een hond van het Caye Caulker Animal Shelter te adopteren.

Als je het leuk vindt, kun je een hond lenen van Kenny. Je mag er eentje uitzoeken en daar lekker mee op pad gaan. Wandelen, ravotten, voor even is het jouw huisdier. Donaties in de vorm van geld, speeltjes of eten zijn ook altijd welkom.

Downwards facing dog: yoga bij RandOM Yoga

Op het dak van het Namaste Cafe volg ik yogalessen van de Amerikaanse Jessie. Haar lessen zijn bizar vol. Voor zover ik weet is het ook de enige yoga-optie op het eiland én de lessen zijn op basis van donatie. In theorie om zo yoga voor iedereen beschikbaar te maken, in praktijk betekent het dat veel mensen die heus wel een dollar hebben gratis lessen volgen. Er zijn lessen in de ochtend en in de middag. Check het bord voor de deur bij RandOM Yoga even voor het actuele schema.

Snorkelen bij het Belize Barrier Reef

Gezien Caye Caulker vrijwel direct aan het Belize Barrier Reef ligt, is een snorkeltrip een must. Voor de duikers ligt hier een bezoek aan de wereldberoemde Blue Hole binnen handbereik. Voor beide moet je wel even diep in de buidel tasten. Het heeft dus zeker zin om bij verschillende aanbieders langs te gaan om de beste deal te vinden. Ik kies uiteindelijk voor Raggamuffin. Niet per se de goedkoopste, maar volgens vele verhalen wel de leukste. Wat ik ook belangrijk vind, is dat Raggamuffin niet voedert tijdens de trip. Een aantal organisaties geeft de verpleegsterhaaien te eten zodat de toeristen goed dichtbij kunnen komen. Dit verstoort echter het hele ecosysteem.

De bemanning zet alles op alles om je een leuke dag te bezorgen. Reken op een dag vol grappen, flirten, gesprekken, meezingen op lokale hits en veel rum punch. En oh ja, dolfijnen, roggen, murenes, haaien en schildpadden! Ook niet onbelangrijk. Voor BZ $140 (US $70) doe ik de Hol Chan Marine trip. Die start om half 11 in de ochtend en we zijn rond half vijf weer terug. We hebben stops bij Hol Chan Channel, Shark Ray Alley en Coral Gardens. Steeds snorkelt een bemanningslid met ons mee om te zorgen dat we allemaal oké zijn en om van alles in de onderwaterwereld aan te wijzen.

Bars en restaurants op Caye Caulker

De populairste bar is absoluut de Sports Bar. Vanaf 21 uur begint het hier vol te lopen en begint het feestje. Dansen op oude hitjes, reggae, bubbling, salsa en top 40. Wees ook op tijd, want op Caye Caulker is er geen club waar je na sluitingstijd nog naartoe kunt.

Wil je pizza eten? Dan kun je pizza eten. Wil je Chinees eten? Dan kun je Chinees eten. Wil je burgers eten? Dan kun je burgers eten. Caye Caulker heeft alles wat je maag begeert, maar helaas niet van hoge kwaliteit in mijn ervaring. Er is ruim voldoende keuze, maar het is allemaal een beetje zielloos. Ik ben nog het meest fan van het streetfood kraampje met pupusa’s naast het basketbalveld en de fry jacks van Jenny’s in het straatje van Bella’s Backpackers.

Op het eiland wordt natuurlijk ook niets geproduceerd, dus alles wordt geïmporteerd. De kreeft is wel vers! Half februari eindigt het kreeftseizoen en daar houden de vissers zich ook echt aan. Kom je in juni op Caye Caulker, dan maak je misschien wel de opening van het seizoen mee. Het Lobster Fest schijnt een grote happening te zijn.

Mijn koffiespot is het Namaste Cafe. Dit ligt onder de yogaschool en is één van de weinige plekken waar de wi-fi best goed is. Want ja, ook het internet goes slow op Caye Caulker. Ook bij Amor y Cafe is de wi-fi oké, maar daar vind ik de koffie dan weer niet oké.

Hoe kom je op Caye Caulker?

Caye Caulker is een eiland, dus je komt er met de boot. Vanuit Corozal en Sarteneja vaart de Thunderbolt Water Taxi. Het lijkt misschien een goede keuze vanwege de snelheid, toch raad ik je aan om via Belize City naar Caye Caulker te reizen. De Thunderbolt boot is namelijk klein, benauwd en krap. Als je het mij vraagt is dat het recept voor zeeziekte.

Tip! Belize Bus and Travel Guide heeft de meest up-to-date informatie over bussen.

Vanaf het busstation in Belize City kun je het best een taxi pakken naar de San Pedro Belize Express Water Taxi. Het is weliswaar maar een klein stukje lopen, maar Belize City is een gevaarlijke stad. Neem het risico alsjeblieft niet. Je leven is meer waard dan een paar dollar.

San Pedro Belize Express Water Taxi

Bij San Pedro Belize Express Water Taxi staan vrolijke mensen klaar om je welkom te heten en je bagage aan te pakken. Je krijgt een nummertje mee en op Caye Caulker kun je daarmee je bagage weer ophalen. Koop een kaartje bij het ene loket en bij het loket er direct naast kun je je kaartje valideren. Dat klinkt als nogal overbodig, maar ach… zo kun je aan het vasteland vast oefenen met go slow!

De San Pedro Belize Express Water Taxi vaart ook naar San Pedro op Ambergris Caye. Meer info over welke boten er varen in Belize vind je in de blog: Hoe ga je met de boot van A naar B in Belize?

Schrijf een reactie