fbpx

Laatste update: 28 mei 2020

Vijf stadse meisjes een weekend lang kamperen zonder elektriciteit in de Achterhoek… Dat brengt toch wel wat onrust teweeg: gaan onze telefoons wel zo lang mee? Bederft het eten niet? Moeten we laarzen meenemen? Hoe krijgen we de barbecue aan? Hoe houden we de wijn koel? Allemaal serieuze problemen natuurlijk. Daarom: let’s go glamping!

Glamorous camping

Als we dan toch gaan kamperen, doen we het chique en daarom gaan we glampen. Glamorous camping, oftewel: luxe kamperen. Geen geklungel met tentstokken, haringen en plastic servies. Onze tent staat al en is van alle gemakken voorzien. Ideaal toch? Vrijdagmiddag komen we aan bij Hoeve Draafsel in Lochem. Het glamour aspect nemen sommigen wel heel letterlijk. Lees: hoge hakken, mooie jurkjes en bijpassende hoedjes. Lochem, we have arrived!

Afzien op het platteland?

Het is even wennen: de geuren, de stilte en de wijdse omgeving. Boerin Gerda van Hoeve Lochem aan de Berkel maakt ons bekend met het terrein en begeleidt ons naar de tent. We krijgen een starterspakketje met kaarsen, lucifers, aanmaakblokjes en theedoeken. We zijn onder de indruk: het is ontzettend leuk ingericht en erg ruim. Zo luxe hadden we het eigenlijk niet verwacht. In de tent staat een fijne eettafel, een bank, een houtkachel en een mooie keuken. Er is een stapelbed, een tweepersoonsbed en een heuse bedstee. Allemaal met heerlijke dekens van echte Texelse schapenwol vertelt, Gerda ons.

En er is een toilet, hiephoi! Het is een echt toilet, maar wel helemaal in stijl gemaakt alsof het een hurktoilet is. Maar misschien nog wel belangrijker: er is een flinke kist om eten en drinken in te koelen. In de landwinkel op de boerderij halen we ingevroren kruiken (slim bedacht!) om alles koel te houden. Voor de tent staan twee relaxstoelen, een barbecue en een picknicktafel. Dit wordt alles behalve afzien dit weekend. Glamping bevalt ons nu al. Onze bagage brengen we in een kruiwagen naar onze tent en wij zijn klaar voor het BoerenBed-gevoel: niets hoeft en alles mag. Wij beginnen met het eerste ☺.

Boerenleven beleven

Op Hoeve Draafsel staan in totaal acht tenten. Vrij kleinschalig dus. De andere gasten zijn vooral gezinnen met kinderen, maar we spotten nog een vriendinnengroep. De boerderij van Gerda en Harry ligt direct aan de rivier de Berkel. Je kunt dus ook prima een duik nemen of een kano huren. Verder kun je fietsen huren en voor de kinderen is er een grote zandbak en een reuzenschommel (die wij stiekem ook heel leuk vinden). Hier verblijven betekent dat je je ook een beetje kan onderdompelen in het boerenleven. ‘s Ochtends mogen we eieren uit het kippenhok halen (als de kinderen ons niet voor zijn tenminste), kalfjes voeren, verse melk afhalen in de landwinkel en zelf bonen malen voor een kopje koffie. Bij de schuur halen we hout voor de barbecue en kachel en we kijken vol affectie naar de koeien en kalfjes.

Melken voor gevorderden

Er staan zo’n zestig melkkoeien op Hoeve Draafsel. We zien een Friesland Campina logo hangen dus waarschijnlijk hebben we zelfs al eens melk van deze boerderij gedronken. Harry legt ons uit hoe het melken er aan toe gaat. Sinds een paar jaar heeft hij een melkmachine en melken de koeien in feite zichzelf. Het enige wat ze hoeven te doen is de machine in lopen. De machine boent de uiers, scant de koe en melken maar. Dat scannen is om de koe te identificeren zodat de zuignappen op de juiste plek worden gezet, maar ook om in de gaten te houden hoe het gaat met de koe. Hoeveel melk geeft ze? Wat is haar gewicht? Terwijl de koe wordt gemolken, krijgt ze meteen te eten zodat ze rustig blijft staan. Er staat een file van koeien voor de machine. Het kostte Harry een week tijd om de koeien eraan te laten wennen, maar nu scheelt het hem zo’n twee uur werk. De melk wordt direct gekoeld in een ruimte ernaast en iedere drie dagen komt een tankwagen de koeltank legen. Heel leuk om een keer te zien, want soms wil ik nog wel eens vergeten hoe dingen op mijn bord of in mijn melkglas belanden.

Een koe staat in de melkmachine van Hoeve Draafsel

Wat te doen in Lochem?

In de omgeving van de boerderij is genoeg te doen. Direct naast de boerderij staat de Koepel van Staring. Een gerestaureerd theehuis uit de 19e eeuw. In de loop van de 20e eeuw raakte het theehuis in verval, waarna Natuurmonumenten het weer opknapte. Het is een schattig koepeltje waar je wat geschiedenis over de familie Staring kan vinden en ook over Hoeve Draafsel.

Het theehuis is één van de stops op de wandelroute ‘Liefs uit Lochem’ van AbelLife. In deze app kun je verschillende fiets- en wandelroutes downloaden.

Verder is een bezoekje aan de stad Lochem de moeite waard. Ja, Lochem is een stad! Er zijn redelijk wat eettentjes te vinden, helaas wel een beetje leeg allemaal. Op een mooi pandje prijkt een lelijke banner die ons laat weten dat dit zaakje een vierde plaats heeft in de Koffie Top 100 van 2014. Bij Semmelink moeten we dus wel een bakkie doen. Leuk tentje, met lieve meiden in de bediening en een zeer gepassioneerde eigenaar. Na een kwartier verlekkerd naar de vitrine te staren, weten we ook heerlijke bonbons uit te kiezen. Absoluut de moeite waard om even binnen te glippen dus.

Ietsje buiten Lochem hebben wij nog een bezoek aan de wijngaard van Rob gebracht. In Vorden vind je Wijnhoeve Elanova waar je Achterhoekse wijnen kunt proeven. En dat is veel lekkerder dan je denkt! Check de blog over onze ervaring.

Gecensureerd kampeeravontuur

We hebben ons kampeeravontuur dus overleefd. Nauwelijks hoor, want een zeker iemand gooide haar autosleutels in de stal van de kalfjes om ze vervolgens te vergeten, een ander iemand viel in de sloot…

Voor herhaling vatbaar? Ja! Glamping bij Het Betere BoerenBed is echt niet alleen voor gezinnen maar ook heel leuk voor grote kinderen uit de stad!

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie