fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Straten kronkelen langs en door elkaar. Fietsers manoeuvreren sneller door de eenrichtingsweggetjes dan de mooie oude auto’s. Een zeldzame toerist staat midden op straat verward naar zijn kaart te staren en draait ‘m nog maar eens een kwartslag. De Cubaanse stad Camagüey brengt buitenstaanders in opperste staat van verwarring. En dat is prachtig. 

Camagüy in Cuba: stad met karakter

In 1903 kreeg de stad de naam Camagüey. Volgens een legende komt al het leven voort uit de camagua boom, daar komt de naam van de stad vandaan. Al veel langer geleden is de stad bewust onlogisch ingericht. Het doolhof aan straten verwarde vroeger kwaadwillende piraten en beschermde de bewoners van Camagüey. Het is volkomen zinloos om hier met een kaart de stad te ontdekken. In deze stad wil ik me door de straten laten leiden. Van een bouwval naar een mooi pleintje door naar een straathoek gevolgd door een kerkje. Camagüey zit vol kleine verrassingen én kerken. Het is zo’n beetje de meest katholieke stad in Cuba. In 1998 kwam de Paus hier op bezoek. De Cubanen zijn daar trots op. In veel huizen en winkels zie ik een afbeelding van hem hangen.

Straatbeeld Camagüey

Tijd is variabel

Camagüey is een veel gemoedelijker stad dan Havana en Santiago de Cuba. Toeristen lijken de stad ook wat links te laten liggen. Misschien omdat er, op het eerste oog, geen noemenswaardige bezienswaardigheden zijn. Voor mij maakt dat Camagüey juist tot een hele fijne plek. Ik zie nauwelijks toeristen en de Cubanen maken hier graag een relaxed praatje. Een simpele begroeting loopt hier al snel uit op een gesprek van een kwartier. De mensen nemen de tijd en daardoor voelt het voor mij hier alsof ik alle tijd van de wereld heb.

Als ik gebiologeerd een kapperszaak bestudeer, mag ik meteen even binnenkomen om een foto te maken van de oude kappersstoelen. Het is bizar rustig op straat. Als mensen het over Cuba hebben, zeggen ze vaak dat de tijd er stil heeft gestaan. In Camagüey is dat voor mij heel tastbaar.

Winkeletalages in Cuba

De stad zit voor Cubaanse begrippen vol restaurants en bars. Las beslist een pauze in bij Cafe Ciudad voor een lekkere kop koffie. In Camagüey is er zelfs een redelijke winkelstraat. Nogmaals: voor Cubaanse begrippen. Alles is schaars op Cuba. Zeep, kleding, eten… In de winkeletalages staan geen mooi aangeklede paspoppen, maar de winkeliers etaleren hier tandenborstels en zeep alsof het kostbare diamanten zijn.

Etalage in winkelstraat in Camaguey Cuba

Filmstraat in Camagüey

Wat verderop zit de filmstraat. De bioscoop en videokamers die in de jaren 40 en 50 nog op veel bezoekers mochten rekenen, raakten in verval. In 2014 is er gerenoveerd in de straat. De renovatie was een eerbetoon aan de filmindustrie. Kappers, restaurants en winkels dragen in dit stukje Camagüey allemaal de naam van films. La Calle de Los Cines ben ik alweer uitgelopen voordat ik er erg in heb. Stel je er dus niet al te veel bij voor.

Fotogeniek Camagüey

In Camagüey moet je het geheel aan straten en kronkelwegen ervaren. Als je het lopen zat bent, pak dan een bicitaxi. Een goedkope manier om veel van de stad te zien en de meeste bicitaxi-bestuurders vertellen graag over hun stad. Zo heb je eigenlijk privé gids. Ideaal! Mijn voornaamste advies voor een bezoek aan Camagüey is eigenlijk heel simpel: ga en laat je verwarren en verrassen. En vergeet je camera niet.

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

 1. Wat leuk zo’n stad met een ingewikkeld verleden waar je nog de laatste aanwijzingen van ziet en ook gaaf hoe het een contrast is met Havana. Deze stad lijkt stil te staan in de tijd. Mijn favoriete foto is toch stiekem die met de street art.

  • Haha, die street art foto moet er natuurlijk wel uitspringen voor jou! Camagüey dus maar toevoegen aan je bucketlist? 😉

Schrijf een reactie