fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Bordeaux wordt ook wel La Belle au Bois Dormant genoemd, de Schone Slaapster. De stad dankt dit aan de aanwezige pracht en praal, maar toch relatief weinig toeristen trekt in vergelijk tot het levendige Parijs. Zelfs middenin het weekend beland ik op uitgestorven straten. Midden op de straat lopend, starend naar de prachtige gevels: het is niet moeilijk om hier snel in de relaxmodus te raken.

Stap 1: dwalen, musea en eten

Bordeaux is het grootste stedelijke gebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het historische centrum gooit me zomaar een paar eeuwen terug in de tijd terwijl het openbaar vervoer juist modern en ook nog eens goed geregeld is. Ronddwalen door de straten is al een activiteit op zich en ik moet tussendoor ook nog eens allerlei restaurants aflopen natuurlijk. Wat is er nog meer te doen? Bordeaux heeft veel musea. Alleen daarmee ben je al een paar dagen zoet. Ik zet graag wat alternatieven voor de musea voor je op een rijtje. Sorry! Nog meer keuzestress, ik weet het.

Bordeaux wijnen

Bordeaux staat bijna synoniem aan wijn. Er zijn meer dan 5000 wijnhuizen in de regio! Een wijntour mag dan ook niet ontbreken. Bij de vvv kun je verschillende wijntours boeken. Let goed op wat er precies in een tour zit, want de prijzen variëren flink. De Urban Wine Tour kost 49 euro en brengt je naar Médoc. Met een bus bezoek je een wijngaard en onderweg wijst de gids verschillende wijnhuizen aan. De wijnboer van Château Haut-Bacalan spreekt alleen Frans, dus de gids vertaalt het in het Engels. Daardoor komt het enthousiasme van de wijnboer helaas niet zo goed over. Na het proeven van een paar wijnen gaat de bus terug naar een wijnbar in de stad. Hier legt een gezellige sommelier veel uit over wijnen en hoe je ze moet proeven. Bij iedere wijn komt een bijpassend kaasje. Voor mij is het bezoek aan deze bar het hoogtepunt van de tour. Kaas + wijn = fijn! Als je trouwens nog tijd hebt, duik dan even de wijnwinkel aan de overkant van de vvv in. L’Intendant heeft een mooie spiraalvormige trap met vier verdiepingen aan wijn. Je bent welkom om een kijkje te nemen zelfs al koop je er niks.

Uitzicht over de stad vanaf Tour Pey-Berland

De kathedraal Saint-André is ook een bezoek waard. Hier hoef je geen entree te betalen maar voor de klokkentoren wel. De kathedraal is gebouwd op moerasgrond en dat is niet stevig genoeg om er een klokkentoren aan te bouwen. Daarom staat die op een steenworp afstand. Bij binnenkomst kun je een flyer meenemen in het Nederlands. Neem die mee want er staan interessante feitjes in. De klokkentoren werd bijvoorbeeld in 1440 gebouwd en kreeg in 1851 pas klokken. Tot die tijd heeft de klokkentoren verschillende andere bestemmingen gekend, zoals woningen. Om het uitzicht vanaf Tour Pey-Berland te bewonderen moet je trouwens wel nog even 231 trappen overwinnen.

Bordeaux in het zonnetje: stadstrand en waterspiegel

Als het mooi weer is, gaan veel mensen richting Arcachon voor het strand. Terecht, maar je kunt ook prima in de stad blijven. Er is namelijk een stadstrand op nog geen 20 minuten met de tram vanuit het centrum. Bij Plage du Lac is er aan strandwachten geen gebrek. Zwemmers en spelende kinderen worden met haviksogen in de gaten gehouden, zowel vanaf de kant als in het water. Op een warme dag is het ook wel erg druk, dus waarschijnlijk is zeven strandwachten op zo’n klein reepje strand niet eens zo heel gek. Er zijn veel gezinnen met kleine kinderen, dus dat voelt wel zo veilig. Ik had een beetje gehoopt op een leuk strandtentje, maar er is helaas weinig te verkrijgen hier. Je kunt wel naar het toilet en een flesje water kopen.

Ook middenin de stad kun je verkoeling vinden. Als je langs de rivier loopt richting de Pont de Pierre brug kom je terecht bij Place de la Bourse. Een plein omgeven van prachtige historische gebouwen. Niemand heeft daar met het mooie weer oog voor. Aan de overkant ligt namelijk een ander plein, mét een laagje water. Dit is Le Miroir d’eau. De waterspiegel. Op het plein ligt zo’n 2 centimeter water waar je heerlijk je voeten in kunt koelen en waar jong en oud in speelt. Soms trekt het water weg en komt er nevel tevoorschijn. Heerlijk. Ik wil dit ook in Amsterdam!

Stedelijke vernieuwing bij DARWIN

Aan de overkant van de rivier La Garonne ligt DARWIN. Je kunt lopend gaan of een stukje afsnijden door het pontje te nemen. DARWIN is een voormalig militair terrein dat geen bestemming meer had. Nu is het een plek waar verantwoorde economische ontwikkeling en sociaal ondernemerschap centraal staan. Het principe doet me een beetje denken aan de ontwikkeling van het kazerneterrein van Brasserie Tapijn in Maastricht. Honderd bedrijven en dertig verenigingen hebben dit stukje Bordeaux ontwikkeld tot een plek voor creativiteit en milieubewust ondernemerschap. Je vindt hier bijvoorbeeld kantoren, maar ook een overdekte skatebaan, een supermarkt en het heerlijk relaxte restaurant Magasin Général. Loop lekker rond en ontdek de graffitiwerken, neem een DARWIN biertje en maak foto’s. Heel veel foto’s.

Feestje!

Wil je ’s avonds een goed feestje vieren? Een leuke plek om uit te gaan is L’IBOAT. Deze oude veerboot ligt in het noorden van Bordeaux aan het water. Het is een restaurant, concertzaal en club. Voor de boot ligt een zonnig terras waar je gezellig kan borrelen. Als ik er ben, is het barbecue avond. Een bord vol vlees met een verdwaald stuk groente kost tien euro. Hoe later het wordt, hoe meer mensen zich naar L’IBOAT begeven.  Mensen verruilen het terras voor de boot die inmiddels is veranderd in een club. In principe is er een entree, maar omdat ik met mijn vrienden al de hele avond op het terras heb gehangen, mogen we gratis naar binnen. De DJs draaien voor zo’n 300 mensen. Je kan hier tot diep in de nacht je dansmoves oefenen. Niet onbelangrijk: ik ben nogal verrast als ik een glas water haal en dat gewoon gratis blijkt te zijn. Goed geregeld dit!

terras L'IBOAT Bordeaux

Happy Time in het hotel

Natuurlijk moet er ook geslapen worden. Ik verblijf in Hotel Continental middenin het centrum. Het is een 18e eeuws gebouw dat in 2009 gerenoveerd is. De inrichting is niet helemaal mijn smaak en de kamers zijn ietwat krap, maar dat is snel vergeven dankzij de service. Iedere dag is er van 18.00 uur tot 20.00 uur Happy Time. Alle hotelgasten mogen van een glas wijn met een stukje kaas genieten. Of meerdere glazen… en nog meer kaas… 🙂 Verder is er een Nespresso apparaat waar je gratis gebruik van mag maken. Bij vertrek blijkt helaas dat de tas van een reisgenootje aan een verkeerde groep is meegegeven. Hoewel het personeel niet goed weet hoe ze hier mee om moeten gaan, is de tas gelukkig een paar dagen later wel netjes opgestuurd. Boeken doe je bijvoorbeeld via Booking.com (aff.).

Je leest/ziet het: Bordeaux is zoveel meer dan alleen een wijnstad. Een weekend is eigenlijk niet genoeg. Zeker niet als je ook nog eens van alle restaurants wilt genieten. Check ook nog even mijn tips voor ontbijt, lunch en diner.

Schrijf een reactie