fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 1 augustus 2023

Als je Bolonia noemt tegen iemand die de Cádiz regio kent of er zelfs woont, volgt er vaak een dromerige zucht. “Ohhh zo mooi!” En dat is waar. Bolonia is prachtig. Het is de perfecte bestemming voor een zon en zandovergoten dagje strand in Andalusië. 

Zucht: het strand van Bolonia

Waarom de mensen verzuchten bij het horen van het woord Bolonia? Het is niet eens zo zeer het dorp. Juist niet eigenlijk. Het is vooral een lang stuk breed strand in de ongerepte natuur. Ja, er komen genoeg toeristen op af om het helemaal vol te bouwen met resorts, maar dan zou Bolonia haar aantrekkingskracht verliezen. 

Stranddag in Bolonia

Kom naar Bolonia voor een dagje strand. Er zijn basisfaciliteiten en een handjevol eenvoudige strandtenten en restaurants. Bij Bolonia Windsurf Centre kun je materiaal huren om bijvoorbeeld te windsurfen, golfsurfen of SUPpen. Ze geven ook les in verschillende watersporten. Dus als je zin hebt om actief te zijn op het water, loop er dan zeker even langs. Je vindt ze hier.

Check voordat je naar het strand van Bolonia gaat wel even hoe de wind staat. Want als de wind hier hard waait, dan word je keihard gezandstraald.  

Wandelen langs de kust van Bolonia

Het strand van Bolonia grenst aan kliffen, dennenbossen en nog meer natuurschoon. De perfecte omgeving voor een flinke wandeling dus. Vanaf de parkeerplaats (hier) volg je de route rechtdoor, boven het strand eigenlijk, door de bossen.

Na een dik uur kom je dan langs een aantal woonhuizen en een restaurantje (Justito de Copas). Ik heb de eerst mogelijke gelegenheid na dit ‘gehuchtje’ gepakt om af te dalen naar de zee. Hier kun je de kustlijn terugvolgen of het pad dat iets hoger ligt. Een beetje afhankelijk van hoe hoog het water staat of je over het strand en de rotsen terugkunt. 

Let op: sommige stukken zijn een beetje klauteren en stijl. Goede wandelschoenen zijn dus een must. En mijn telefoon had regelmatig geen bereik dus het was soms wel een gokje welk pad ik moest volgen. Een route voor de avontuurlijke wandelaar dus. 

De zandduin van Bolonia

Als je met je gezicht naar de zee staat op Playa de la Bolonia, ligt rechts van je de duin van Bolonia. 30 meter hoog, 200 meter breed. De duin van Bolonia is sinds 2001 een beschermd natuurmonument. Toch mag je er wel op klimmen en dat is behoorlijk zwaar met dat losse zand! Dat is wat veel mensen doen bij zonsondergang. Omdat ik een lange wandeling erop had zitten, heb ik deze uitdaging aan me voorbij laten gaan. 

Google Maps locatie

Bezoek de Romeinse ruïnes Baelo Claudia

De ruïnes van Baelo Claudia in Bolonia zijn zoveel groter dan dat ik dacht. Na een beetje Googlen dacht ik dat het een paar zuilen waren en that’s it. Maar nee, het is een heel terrein met de overblijfselen van eeuwenoude straten, het forum, winkels, riolering en het theater. Je mag het gratis bezoeken. 

Google Maps locatie

Parkeren in Bolonia

Je kunt je auto superdicht bij het strand van Bolonia parkeren. Op deze parkeerplaats staan in de winter ook veel campers en busjes die er een nachtje blijven. Toen ik er parkeerde was er geen parkeerwachter, maar die schijnt er normaal wel te zijn. 

Google Maps locatie

Hotels in Bolonia

In Bolonia vind je vooral eenvoudige accommodaties. Veel mensen komen dan ook alleen voor een dagje. Maar als je toch liever wat langer van de stranden geniet, bekijk dan eens deze hotels en appartementen in Bolonia: 

Meer Spanje inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie