fbpx

Laatste update: 3 maart 2021

Duurzaamheid en reizen gaan belabberd slecht samen. Nooit meer op reis dus? Dat hoeft niet. In Duurzaam Reizen vind je praktische tips en inspiratie om makkelijk duurzamer te reizen. 

De vliegschaamte voorbij?

Sinds een jaar of twee kennen we het woord vliegschaamte in Nederland, de term is “overgevlogen” uit Zweden. Vliegen is slecht voor het milieu, dat beseffen we ons steeds meer en daardoor groeit de schaamte voor vliegen. Maar dat we het woord kennen, betekent natuurlijk niet dat we ook écht minder gaan vliegen, of dat we op vliegdieet gaan. 

In juli 2019 gaf nog 71% van de jongeren aan helemaal niet aan vliegschaamte te lijden. Nu, in 2020, zijn we min of meer verplicht om minder te vliegen. We hebben geen keuze. Verre reizen werden en worden ons door de neus geboord, zelfs een weekje Spanje valt met een beetje pech in het water. En toch weten we ons prima te redden dichterbij huis. We zijn even flink wakker geschud. 

Boek Duurzaam Reizen losstaand

Duurzaam reizen, made easy

Het boek Duurzaam Reizen van Zoë van Liere had dus misschien niet op een beter tijdstip kunnen komen. Zoë ken je misschien van Moderne Hippies en het YouTube-kanaal Professional Wild Child. Ze is al jaren bezig met thema’s als vrijheid en duurzaamheid en nu heeft ze op een super laagdrempelige manier haar tips rondom duurzaam reizen opgetekend. 

Wat ik fijn vind aan het boek, is dat het vol praktische tips staat, maar dat het nooit veroordelend of belerend is. Je hoeft geen die-hard veganist te zijn of geitenwollen sokken te dragen om duurzamer te reizen. Iedereen kan iets doen om wat meer verantwoord vakantie te vieren. 

Duurzaam Reizen Zoë van Liere boekentip: boek voor een aantal planten

Tips voor duurzamer reizen

Duurzaam Reizen is een wake up call en een friendly reminder ineen. Sommige dingen weet je heus wel, maar ben je (on-) bewust even vergeten. Andere dingen heb je juist nog nooit over nagedacht of heb je de ernst niet zo van in gezien. Denk aan simpele tips als thuis alle stekkers eruit halen als je vertrekt, handige apps en websites om je reis voor te bereiden en voor onderweg, maar ook een uitgebreide uiteenzetting van de impact van vervoermiddelen en een stappenplan om het juiste vervoermiddel te kiezen. Sommige tips worden uitvoeriger behandeld, zoals duurzame zonnebrand, wegwerpplastic en beach clean ups. Voor andere tips volstaat een kadertje. 

Reisinspiratie om de hoek

In het boek vind je ook vijftien prachtige bestemmingen binnen Europa, inclusief Terschelling. De foto’s zijn prachtig, maar de teksten net zo goed. De beschrijvingen maken de bestemming bijna tastbaar. Ik wil morgen nog naar het eilandje Nyord in Denemarken om daar de winkel van William te bezoeken, ik wil een kruidenwandeling maken met Herbert in Oostenrijk en kan niet wachten tot ik op eco-safari ga op Terschelling. 

Zelfs als je geen plannen hebt richting een van de bestemmingen uit het boek, zijn ze alsnog de moeite waard om te lezen. Je krijgt meteen zin om voor jouw volgende vakantie duurzame pareltjes op te sporen.  

Persoonlijk en herkenbaar

De tips en bestemmingen worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen en inzichten van Zoë. Die maken het boek heel persoonlijk en daardoor komt het ook heel dichtbij. Ook ik maakte sunrise hikes, ook ik verbaas me over het afval op straat in andere landen. Haar uitgebreide beschrijving over vakanties van vroeger in Italië, brengen me terug naar de tijd dat ik met mijn ouders met de caravan op vakantie ging. Naar Julianadorp, we waren toen al duurzaam! 😉

Duurzaam Reizen van Zoë van Liere kopen

Duurzaam Reizen is een lekker toegankelijk boek voor iedereen die graag iets bewuster wil reizen. Zin om lekker te cocoonen op de bank deze herfst? Of ben je al bezig met je verlanglijstje voor de feestdagen? Dit boek is heerlijk om bij weg te dromen. Ook leuk als cadeau voor reisfanaten uiteraard!

Duurzaam Reizen boek cadeautip: boek ligt op de bank, op een kleedje met een reep Tony's Chocolonely ernaast

Ik kreeg van Kosmos Uitgevers een exemplaar van dit boek om te reviewen.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie