fbpx

Laatste update: 7 maart 2021

Als er vier bierbrouwerijen op zo’n klein eiland zijn, dan weet je dat er iets onweerstaanbaars in dat Texelse bier moet zitten. Is het de zilte zeelucht? Is het ‘t zoute zeewater? Om dat te ontdekken, bezoek ik de bierbrouwers van Texels bier. 

Proeverij bij De Texelse Bierbrouwerij (Oudeschild)

De Texelse Bierbrouwerij is de grote reus van de vier bierbrouwerijen op Texel. Welke bierliefhebber ken inmiddels ‘t Skuumkoppe niet? Texels heeft met succes de overtocht naar het vaste land gemaakt. Het bier is in veel kroegen, restaurants en supermarkten verkrijgbaar inmiddels. Ook op Texel kun je op vrijwel ieder terras een biertje van Texels bestellen. Maar nog leuker is het natuurlijk om het bier bij de bron vandaan te halen: bij de brouwerij in Oudeschild. 

Binnenplaats brouwerij Texel - binnenplaats met houten banken en tafels rechts en een buitenbar links

De plannen voor een nieuwe brouwerij zijn volop in ontwikkeling, maar voorlopig kun je nog in het Proeflokaal terecht om de bieren van Texels uit te proberen. De Texelse Bierbrouwerij brouwt niet alleen Skuumkoppe’s, maar nog veel meer speciaalbieren. In het Proeflokaal, of buiten op het terras, kun je lekker op eigen tempo en naar eigen inzicht (en mate) de bieren proeven. Sommige bieren van Texels zijn zelfs in de prijzen gevallen bij de World Beer Awards en de Dutch Beer Challenge. 

Ik ga voor de Proeverij bij Texels, omdat ik ook benieuwd ben naar de brouwerij en het brouwproces. De Proeverij start met een korte uitleg van een gids en krijg ik een film voorgeschoteld. Het is een ietwat gekunstelde film waarin de beelden nogal ingestudeerd zijn, dat werkt bij mij en de rest van het publiek op de lachspieren. In de film zie je het hele brouwproces. Op zich informatief, maar een rondleiding zou zoveel leuker zijn. 

Na de film krijg ik in het Proeflokaal een plankje met vier proefglaasjes en bij ieder biertje een klein hapje, zoals een stukje lamsworst of een blokje kaas. Direct na de film heeft de gids netjes wat uitgelegd over de bieren, maar daar onthoud ik natuurlijk nog niet eens de helft van. Het was leuker geweest als het proeven en de uitleg gelijk liepen. De Proeverij van Texels voelt daarom wel een beetje als lopende band werk. De liefde voor het bier en het brouwen voel ik helaas niet. Desondanks een wel bestede drie kwartier en ik krijg een Skuumkoppe glas mee naar huis. 

Wil je ook naar de Texelse Bierbrouwerij? Voor de Proeverij moet je reserveren. Doe dat zeker in de vakantieperiode en de weekenden ruim op tijd! Reserveer hier

Tip! Zin gekregen in zo’n Texels biertje? Bestel online bij Beerwulf.

Uitgebreide rondleiding bij de Tesselaar (Den Burg)

De liefde voor het brouwen en het bier is enorm tastbaar de Tesselaar Familiebrouwerij. Dochter Marinka stelde vader Maurice in 2017 voor om samen bier te brouwen. Nu had ze aan papa Maurice wel een goede: hij had net afscheid genomen als Technisch Directeur en brouwmeester bij de Texelse Bierbrouwerij. Kennis zat dus. Deze man stond namelijk aan de wieg van welbekende Skuumkoppe. 

Inmiddels brouwt de Tesselaar meerdere speciaalbieren en een pils. De bieren zijn vooral op Texel verkrijgbaar, maar inmiddels ook bij een selectie van slijterijen op het vaste land. Ik bezoek deze kleinschalige brouwerij op een regenachtige dag op Texel en ben blij met mijn keuze voor een uitgebreide rondleiding. Die start met een kopje koffie en het verhaal van de brouwerij. Maurice legt ieder stapje, van idee van zijn dochter, tot volwaardige familiebrouwerij uit. De familie heeft alles zelf gebouwd en ingekocht. Eerst werd er nog gebrouwen bij een bevriende brouwer in Breda, sinds 2018 zijn de ketels in Den Burg in gebruik. 

Tijdens de uitleg over de bouw krijgen we de eerste twee biertjes om te proeven. Daarna duiken we de brouwerij in om meer te leren over het brouwproces. Omdat Maurice jarenlang ervaring heeft als brouwmeester is een nieuw bier ontwikkelingen makkelijker dan ik denk. Hij weet namelijk precies wat de ingredienten doen, welke smaken zich ontwikkelen en schrijft dus relatief eenvoudig een nieuw recept. Zo’n recept wordt direct in duizenden liters tegelijk getest. Niks eindeloos kleine hoeveelheden uitproberen dus. Brouwen is namelijk wetenschap. 

Het bottelproces gaat nu nog helemaal handmatig bij de Tesselaar. Dikke kans dat er over een paar maanden een nieuwere machine staat om tijd te besparen, want De Tesselaar groeit snel. De familiebrouwerij Diks is een succes. Komt dat proeven

Reserveer je rondleiding tijdig online. Er is een dagelijkse rondleiding en een uitgebreide rondleiding. Ik heb de uitgebreide gedaan en kan je die zeker aanraden. Op het eind krijg je namelijk ook nog een lekker biertje met een origineel glas mee naar huis. Uiteraard kun je in het winkeltje nog meer Tesselaar bieren inslaan. 

Rondleiding bij Bierbrouwerij De Boei (Den Hoorn)

Op Landgoed De Bonte Belevenis is vanalles te doen. Van brood maken tot lammetjes knuffelen, en Bierbrouwerij De Boei bezoeken. Bierbouwerij de Boei is een kleine speciaalbierbrouwerij. In het proeflokaal kun je de zes speciaalbieren van De Boei proberen of volg een rondleiding. Ik heb ‘m nog niet gedaan, die staat nog op mijn Texel bucket list. Wil je me voor zijn? Boek dan snel je rondleiding online

Brouwerij TX van een afstandje bewonderen (Oosterend)

Ook Brouwerij TX is nog maar net nieuw. De craftbier brouwerij is in 2017 opgericht. Met drie brouwketels gaat het nog niet om enorme volumes, maar de TX bieren groeien wel in populariteit. Helaas biedt Brouwerij TX nog niet standaard rondleidingen of proeverijen aan, alleen op aanvraag. Het TX bier is een samenwerking van verschillende eilandbewoners. TX herken je misschien wel, er is ook TX gin, TX wodka en meer. Aan alcohol geen gebrek op Texel!

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie