Laatste update

Een typisch Nederlands landschap? Iets met tulpen, koeien, een watertje en molens. Dat idyllische plaatje zie je veel op promotiemateriaal voor Nederland. Duizenden toeristen komen er op af, en ik heb het tot nu toe links laten liggen. Schandalig natuurlijk, dus op naar Kinderdijk!

Kinderdijk op Unesco Werelderfgoedlijst

Kinderdijk is DE plek waar je molens kunt bekijken. Voor de kenners: stenen grondzeilers, rietgedekte achtkanters en een wipmolen. De eerste molens werden gebouwd in de vijftiende eeuw om het water uit de polder te pompen. De meesten hebben echter als bouwjaar 1738 en 1740 op de gevel staan (noem je dat eigenlijk een gevel bij een molen?). De 19 molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

molen kinderdijk

Iets met een baby en een kat

Waar de naam Kinderdijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. De uitleg rondom de St. Elisabethsvloed in 1421 spreekt mij het meest aan en dus neem ik die maar voor waar aan. De storm en de vloed richtten volgens het verhaal flinke schade aan op de dijk. Toen de mensen gingen kijken of er nog iets te redden viel, kwam er een wiegje aandrijven met daarin een rustig slapende baby en een kat. De dijk is naar de baby vernoemd en heet daarom Kinderdijk. Wij vroegen ons al af waarom er een grote wieg in het water lag… Oeps.

Bezoek aan Kinderdijk

Naast veel molens vind je bij Kinderdijk vooral veel Aziaten. Busladingen. Als je binnenkomt en je loopt een stukje voorbij de eerste molens dan is het meteen een stuk rustiger. Je kunt gewoon over de voet- en fietspaden rondlopen door het gebied. Niet alleen de molens zijn de moeite waard, maar ook de natuur: veel water, groen en massa’s waterlelies. Wil je een molen in, koop dan een kaartje bij de entree voor € 7,50 (of bestel online en krijg tien procent korting). Je kunt ook een boottochtje maken langs de molens voor € 5.

waterlelies kinderdijk

Hoe kom je er?

Wij hebben Kinderdijk bezocht vanuit Rotterdam. Daar kun je vlak naast de Erasmusbrug met Rebus voor € 15 per persoon met de boot retour. Probeer in ieder geval een dag van te voren even te reserveren per telefoon. Dan weet je zeker dat er nog plek is. Want zelfs op de regenachtige dag dat wij gingen was het flink druk. Wij vonden het een prima optie want aan boord kun je ook nog een drankje en een hapje kopen en krijg je wat uitleg over de omgeving. En we hadden wel lol met de meneer van de kaartverkoop: in de stromende regen legde hij in sneltreinvaart uit hoe alles werkte én maakte hij ons nog even attent op de voordelen van waterproof mascara!

hollands landschap kinderdijk

 

Meer foto’s vind je op Facebook.

Reacties

  1. Nederland is ook mooi! Nu ik in het buitenland woon maak ik zelfs to do lijstjes voor tijdens een vakantie naar ons kikkerlandje 😉

    • Absoluut. Stom dat je dat zo makkelijk over het hoofd ziet als je er zelf woont. Ik heb inmiddels de Lonely Planet voor Nederland: genoeg te doen nog!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.