fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juni 2023

In theorie is de Italiaanse stad Lucca (in Toscane) klein genoeg voor een dagtrip. In praktijk blijkt een dag veel te kort. Want ja, in een dagje heb ik een redelijk beeld van Lucca, maar wil ik vooral nog een keer terugkomen om dit oranje, rode stadje echt goed te leren kennen. Heb je net als ik maar kort de tijd? Dit zijn Lucca’s leukste bezienswaardigheden.

Lucca: kerken en stadsmuren

Lucca is de provinciehoofdstad van de provincie Lucca in Italië. Een bezoek aan de stad speelt zich meestal vooral af binnen de eeuwenoude stadsmuren. De Renaissance stadsmuren omheinen de kleine straatjes met klinkers en de vele pleinen. Lucca wordt de stad van 100 kerken genoemd. Honderd is niet helemaal op waarheid gebaseerd. In werkelijkheid zijn het er wat minder, maar nog steeds erg veel. Een vroegere bisschop alleen al liet bijvoorbeeld 28 kerken bouwen, eentje per jaar. Maar er is meer te zien dan kerken hoor. Lucca heeft een hoop leuke bezienswaardigheden.

Stadswandeling in Lucca

De lokale VVV organiseert in de zomermaanden dagelijks een stadswandeling door Lucca. Voor € 15 ga je twee uur op pad met een professionele gids. Je wandelt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, krijgt ontzettend veel informatie over de stad en ook veel tips voor restaurants en de minder bekende bezienswaardigheden.  

Zeker in het hoogseizoen is het verstandig om alvast een plekje te reserveren voor de stadswandeling door Lucca. Dat doe je hier.

Bewonder Lucca vanaf de stadsmuren

De stadsmuren van Lucca vormen de omheining van het middeleeuwse stadsgedeelte. Er zitten zes toegangspoorten in de muren. De stadsmuren van Lucca waren bedoeld als verdedigingsmuren, maar dat is nooit nodig geweest. Wel is Lucca dankzij de muren een keertje gered van een overstroming. In de loop der jaren werden de stadsmuren alsmaar verlegd. Steeds werd er weer een stukje bijgebouwd. We zitten inmiddels op muur nummer vier, die stamt uit de 16e eeuw. 

Tegenwoordig kun je wandelen of fietsen over de stadsmuren (hier kun je een fiets huren). De stadsmuren zijn zo’n 4 kilometer lang en geliefd bij toeristen, joggers en mensen die de hond uitlaten. Vanaf de stadsmuur kun je “stiekem” de tuinen in gluren van de reusachtige huizen binnen de stadsmuur. 

Stadsmuur van Lucca - breed wandel/fietspad met aan de ene kant bomen en aan de andere kant een muurtje

Op verschillende punten bij de stadsmuur kun je een fiets huren en een ritje maken. Ik vond Lucca prima te doen te voet, dus ik heb dat overgeslagen. Wel misschien nog een leuke tip: een fietstour met Baja Bikes. Daarmee bezoek je ook alle andere bezienswaardigheden.  

Kathedraal van Lucca bezoeken

De kathedraal van Lucca heet de Duomo San Martino. Het is een enorme kathedraal waar veel verschillende stijlen in te ontdekken zijn. Er is dan ook bijna drie eeuwen aan de duomo van Lucca gebouwd, dus je ziet de tijdsgeest terug in het gebouw. 

De oplettende kijker ziet ook dat het gebouw eigenlijk niet helemaal klopt. Eén van de bogen is een stuk kleiner dan de andere twee. Hier kwamen ze namelijk in de knoop met de beschikbare ruimte tijdens het bouwen. Foutje! Ook had er eigenlijk nog een top of toren bovenop de kathedraal gemoeten. 

Je kunt de kathedraal tegen betaling bezoeken. Binnen zijn verschillende kunstwerken te zien en er is nog een apart museum. Je kunt of alles bezoeken, of delen. Let daar even op als je een ticket koopt

Google Maps locatie

Opera in Lucca – Giacomo Puccini

De beroemde operaschrijven Giacomo Puccini werd in Lucca in Italië geboren. Ik zeg wel beroemd, maar ik ben in 2020 pas voor het eerst uberhaupt naar een opera geweest dus ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik het over heb. Juist daarom is een tour in het Museo della Casa di Giacorno Puccini een aanrader. Dan leer je meer over zijn leven en zijn werk. Of bezoek zelfs de opera!

Meneer Puccini zit trouwens ook best lekker te chillen op een pleintje…
Google Maps locatie

Beeld Giacomo Puccini Lucca - meneer Puccini zit met zijn enkel leunend op een knie in een stoel tegen een decor van Italiaanse luikjes

Aperitivo in het vroegere amfitheater

Het Piazza dell’Anfiteatro lijkt in eerste oogopslag misschien gewoon een mooi, groots plein vol terrassen. Ooit stond hier toch echt een amfitheater. Er is weinig van over vandaag de dag. Het plein heeft een ovale vorm, zoals het amfitheater dat had. Er was toen plek voor maar liefst 10.000 mensen. Later werden er appartementen in gebruik genomen en nu wordt het dus bevolkt door terrassen en winkels. Het is een prettige plek om aan te schuiven voor een aperitivo. 

Google Maps locatie

Torre Guinigi beklimmen in Lucca

De Torre Guinigi is een bijzondere toren: er groeien 7 eiken van maar liefst 45 meter op. Waarom vraag je je af? Zo zorgde de Guinigi familie ervoor dat zij de hoogste toren van de stad bezaten. Je mag de 230 treden van de toren beklimmen. Op een heldere dag erg leuk om te doen om zo een mooi uitzicht over de stad te krijgen. 

Google Maps locatie

Mozaïek van de Basilica di San Frediano

De basiliek van San Frediano is vooral interessant vanwege de prachtige mozaïek op de voorgevel. Vooral als de zon erop schijnt, fonkelt het goud. Maar wacht eens, voorgevel? Vroeger was dit de achtergevel. Dit is uiteindelijk omgedraaid, zodat de mooie façade goed zichtbaar is en niet op de muur uitkijkt. 

Google Maps locatie

Basiliek San Michele in Foro in Lucca

Nog een kerk in Lucca! Wat deze kerk bijzonder maakt is de vijf lagen (galerijen) aan de voorkant. Je ontdekt allerlei stijlen, vormen en heel veel marmer. Alles is gemaakt van marmer. Je mag trouwens de basiliek gratis bezoeken. 

Google Maps locatie

Basiliek San Michele in Foro Lucca - dramatisch beeld van de basiliek vanweg de grijze bewolking

Hoe kom je in Lucca?

Lucca is zowel met de trein als de auto goed te bereiken. Vind treintickets en bustickets bij Omio, of bustickets voor langere afstanden op Busbud.com

Je kunt op veel plekken in Lucca gratis parkeren. De meeste gratis parkeerplekken liggen op loopafstand van het historische centrum. Check het overzicht van gratis parkeerplaatsen in Lucca op Google Maps

Ben je trouwens nog op zoek naar een huurauto? Ik raad je sowieso Sunny Cars aan: all-inclusive, geen gedoe. EasyTerra is ook een goede optie.

Je kunt niet vliegen op Lucca, maar wel op Pisa. Dat ligt op ongeveer een half uur met de trein of auto. Check de vluchtmogelijkheden op bijvoorbeeld Skyscanner, Kiwi of Momondo.

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: Augustus 2020. Daarna geüpdatet!

Reacties

 1. Hallo Kim, erg fijn om al je reisverhalen te lezen! Goede beschrijving!
  Kun je mij het volgende uitleggen?
  Als ik in Lucca bij de Porta San Pietro ben hoe kan ik dan de wandeling maken over de stadsmuur?
  Kan ik daar ergens omhoog of zo?
  En kan ik stoppen ergens bij Piazza dell’ Anfiteatro?
  Zou tof zijn als je mijn vraag kunt beantwoorden!
  Alvast dank!
  Succes verder met al je mooie reisverhalen, ik geniet ervan!!

  • Hoi Henriëtte!
   Er zijn eigenlijk door de hele stad opties om de stadsmuur op te gaan. Je vindt op veel plekken trappen en wandelpaden de muur op. En je kunt er dus ook heel makkelijk weer af om weer de stad in te duiken. Dus dat komt echt wel goed!
   Veel plezier, Kim

Schrijf een reactie