fbpx

Laatste update: 10 november 2023

Ga je naar de Algarve, dan vlieg je waarschijnlijk op Faro. De meeste mensen reizen meteen door naar hun volgende bestemming. Maar een dagje Faro is echt geen gek idee hoor. Ik deel graag mijn tips voor bezienswaardigheden én lekker eten in Faro met je. 

Faro in Portugal

Faro is de hoofdstad van de Algarve en de meningen zijn verdeeld. De één vindt ‘t maar saai en de ander vindt Faro juist heerlijk authentiek. Als je op rondreis door de Algarve bent, mag je deze stad niet overslaan, vind ik. Ik zou er absoluut niet een week gaan zitten, maar één of twee nachten in Faro als je aankomt of vertrekt, zou ik zeker doen. 

Bezienswaardigheden in Faro

Faro is een rustige stad. Volgens sommige inwoners die wij ontmoeten zelfs iets te rustig. Zij verlangen terug naar de tijd dat er nog veel evenementen in Faro werden georganiseerd. De stad heeft een klein historisch centrum en in de straten daaromheen heb je nog wat interessante bezienswaardigheden en fijne restaurants. Daarnaast kun je heel makkelijk naar het natuurgebied Ria Formosa, het strand of één van de eilanden. 

Dwaal door de oude stad van Faro

Het historische deel van Faro heet Cidade Velha en ligt binnen de stadsmuren. De Arco da Vila (Google Maps locatie) is de oude stadspoort uit de 19e eeuw met zowel Moorse als Italiaanse details. Aan de andere kant van Cidade Velha ligt de Moorse stadspoort Arco do Repouso (Google Maps locatie), die is wat meer rechttoe-rechtaan. 

Ik had verwacht dat het oude deel van Faro bomvol toeristische restaurants en winkels zou zitten, maar dat is dus totaal niet het geval. In september is het er zelfs lekker rustig. Dus kom zeker even dwalen door de straatjes, langs de sinaasappelbomen en zoek een fijn terrasje uit. 

Maak een stadswandeling

Op eigen houtje kun je al prima door Faro wandelen, maar misschien vind je het fijn om wat extra tekst en uitleg te krijgen. Kies dan voor een wandeltour. Ik heb die van mij geboekt bij Free Tour, je betaalt dan in de vorm van een fooi aan de gids. Wij zijn zo’n twee uur onderweg en de gids wijst ons de belangrijkste bezienswaardigheden en leuke restaurants. En we krijgen een informatieoverload aan geschiedenis en algemene feitjes over Faro.  

Winkelen in Faro

De belangrijkste winkelstraat is Rua Dom. Francisco Gomes. Het meest opvallende winkeltje is Comur (Google Maps locatie). Dat is een Portugese winkelketen die ingeblikte vis verkoopt. Sardientjes, zalm, zwaardvis… Nu klinkt dat misschien niet zo aantrekkelijk, maar de winkel is echt een plaatje. 

Breng ook een bezoekje aan de markt waar de lokale bevolking boodschappen doet. De Mercado Municipal (Google Maps locatie) is vrij groot, maar ik vind ‘m niet zo sfeervol. Toch is het wel een ontmoetingsplaats voor de lokale ouderen.

Bekijk de Sé Kathedraal

In het oude centrum ligt de Sé Kathedraal die je voor € 5 (in 2023) kan bezoeken. Het complex bestaat uit de kathedraal met een orgel uit 1701 gemaakt in Hamburg, een klein museum, een kleine bottenkapel en de toren. Die toren kun je beklimmen voor het uitzicht. In totaal kost een bezoekje nog geen half uur. Omdat er een grotere bottenkapel in de stad is en de toren niet heel hoog is, is het bezoekje leuk, maar niet geweldig. De kerk is wel imposant en bijzonder vanwege het orgel (met Chinese tekeningen) en het tegelwerk. 

Google Maps locatie

Bezoek de bottenkapel van Faro (als je durft)

De Monte do Carmo kerk is een nogal bont versierde kerk met veel ornamenten, maar wat je bezoek echt bijzonder maakt, is de bottenkapel achter de kerk. Rechts achterin de kerk kun je de hoek om en de tuin in. Daar ligt de Capela dos Ossos, oftewel: de bottenkapel. De muren en het plafond zijn volledig ‘versierd’ met botten en schedels van monniken die aan de kerk verbonden waren. Een beetje luguber idee is het wel en toch is het ook heel kunstig. Voor € 2 (in 2023) kun je een kijkje nemen. 

Google Maps locatie

Pastelpaleis: Palacio Belmarço

Het lijkt wel een zoet sprookjespaleis met dat pastelblauwe kleurtje en bijzondere versieringen. De stijl van het Palacio Belmarço noem je beaux-arts. Toen ik er was, was de deur helaas gesloten. Maar wie weet kun jij wel even binnenkijken. 

Google Maps locatie

Palacio Belmarço Faro

Bezoek het Ria Formosa natuurgebied

Faro grenst aan het natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa. Het natuurgebied kun je misschien het best vergelijken met de wadden. Er zijn stranden, je kunt er een boottochtje maken of juist het gebied met de fiets ontdekken. Zo’n fietstocht boek je bij BajaBikes. Een boottour kun je op ontzettend veel plekken boeken. Bijvoorbeeld in de haven van Faro of gewoon vooraf online

Faro boottochten Ria Formosa

Ik ben met een elektrische boot op zonne-energie door het gebied gevaren rond zonsondergang: deze tour. Mooi idee, maar ik zou een volgende keer toch een andere boottocht boeken. Het was heerlijk rustig varen hoor (als je de overvliegende vliegtuigen negeerde). Maar de omgeving bleef een beetje hetzelfde: moeras met wat vogels als lepelaars, ooievaars en meeuwen. Dus misschien dat je met een andere boottour wat meer variatie kan vinden. Er zouden namelijk ook heel veel flamingo’s moeten zitten en er zijn ook groenere stukken. Er zijn genoeg opties

Eilandhoppen in Faro

Vlak voor de kust van Faro liggen een paar eilanden in het Ria Formosa gebied. Die kun je bezoeken dat gaat het makkelijkst met een boottocht. Met deze catamarantour bezoek je Ilha Deserta, Ilha do Farol en Ilha da Culatra. Maar er zijn er meer: 

Naar het strand in Faro

Het centrum van Faro en het strand Praia de Faro liggen helaas niet op loopafstand van elkaar. Maar je bent er alsnog zo. De Bolt taxi brengt je voor € 10 tot € 15 naar het strand, in de zomermaanden zouden er ook bussen moeten rijden. Een andere optie is de ferry, die kost maar € 3. Hier stap je op. Als je met meerdere mensen bent, is een Bolt taxi al snel interessant dus. 

In september is het een fijn strand. Niet te druk, maar wel levendig. Ik betaal € 18 bij Bel’mare voor twee strandbedjes met parasol op de eerste rij. De tweede en derde rij zijn iets goedkoper. Ik geniet van de zon, de Bob Marley muziek en een lekkere poke bowl op het strand. Aan de overkant van de straat zit de Bel’mare Gastrobar (Google Maps locatie) als je liever aan een tafeltje eet.  

Zonsondergang kijken bij LAB Terrace – Sunset Bar

Check hoe laat de zon ondergaat en zorg dat je een uurtje daarvoor bij LAB Terrace – Sunset Bar bent. Dit is namelijk the place to be voor de zonsondergang in de stad. Als je later komt, is het vrijwel onmogelijk om nog een stoeltje te veroveren. Echt heel idyllisch is het niet. Het terras grenst direct aan het spoor en de vliegtuigen vliegen over het Ria Formosa gebied. Maar het is wel heel gezellig. Zowel locals als toeristen komen hier graag een drankje doen met zonsondergang. 

Google Maps locatie

Ontbijttips in Faro

Slaap je in Lemon Tree Stay, dan is een heerlijk ontbijt inbegrepen. Je krijgt een bord vol lekkernijen, een eitje zoals jij ‘m wil, yoghurt, cake én een gezellige schooihond. Maar, als er geen ontbijtje is inbegrepen bij je hotel, kun je ontbijten zoals de Portugezen dat doen: scoor een koffietje en een pastel de nata. Mij is verteld dat je de beste pastel de nata’s bij O Seu Café (Google Maps locatie) krijgt, maar blijkbaar weten meer mensen dat, want ze zijn op als ik plaatsneem op het terras. Jammer! 

Lisbonense

Mocht jij de pastel de nata van O Seu Café ook mislopen, dan zit er gelukkig een bakkertje op de hoek. Bij Lisbonense (Google Maps locatie) kun je op de gekste tijden terecht voor een pastel de nata, maar ook voor brood, cake en tosti’s. Meestal tot het middaguur geopend en dan ‘s avonds om 23 uur weer, tot soms wel 5 uur ‘s nachts! 

Faro bakkerij Lisbonense

Chelsea Coffee & Brunch

Klinkt zo’n koffie en pastel de nata ontbijt als een beetje weinig? Dan stuur ik je naar Chelsea Coffee & Brunch (Google Maps locatie). Hier hebben ze een uitgebreid ontbijtmenu vanaf 8 uur ‘s ochtends. Kom vroeg, want veel mensen komen hier ontbijten in Faro. De bowl is lekker, de Eggs Benedict is goed en ze hebben hier prachtige taartjes. De koffie is mwah, zoals op zoveel plekken in Portugal. 

Restaurants in Faro voor later op de dag

A Venda

A Venda is een lekker low-key restaurant in Faro. Op het terras staan een paar houten tafels. Soms voor jezelf, soms schuif je aan bij andere eters. Binnen staan genoeg snuisterijen om een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch te vullen. De bediening is lekker los in de omgang, maar let helaas niet heel goed op. Bij A Venda krijg je gerechten om te delen voorgeschoteld. Geen Instagramwaardige opmaak, maar gewoon goed eten. De lam en gegrilde pompoen zijn aanraders!

Google Maps locatie

Faro restaurant A Venda: terras

Columbus Culinary Bar

Ik zag een heel enthousiaste Google review over een borrelplank bij Columbus Culinary Bar en dat leek me perfect voor zo einde middag. Maar die borrelplank was inmiddels van de kaart verdwenen en dus bestelde ik wat kleinere gerechten van de lunch- en dinerkaart. Ook goed, want Columbus Culinary Bar heeft een spannende keuken met interessante smaakcombinaties. En een heel uitgebreide cocktailkaart. Keuzestress! 

Google Maps locatie

Old Tavern

In het oude centrum liggen op een klein pleintje drie restaurants en Old Tavern is duidelijk het populairst. Dikke kans dat je hier even moet wachten op een plekje. Maar het is het wachten waard. De bediening is gezellig en je eet er lokale tapas. Ik wilde graag de chorizo die al brandend aan tafel werd geserveerd, maar de laatste was net geclaimd door de mensen naast ons. Maar het alternatief van worst en brood (Migas de Alheira) smaakte ook verrassend goed. Je sluit de maaltijd af met een shotje Portugese viagra: een zelfgemaakte mix van brandy en twee soorten likeur. 

Google Maps locatie

Alameda

Deze heb ik niet uitgeprobeerd, maar hier wilde ik heel graag naartoe. Alleen was ik net in Faro op de dagen dat het restaurant gesloten is. Tip voor jou dus: Alameda restaurant (Google Maps locatie). Afgaand op de foto’s is het eten erg lekker. 

Hoe lang heb je nodig in Faro?

Als je je beperkt tot het ontdekken van de stad, dan is een bezoek van één dag genoeg. Wil je ook nog wat tijd op het strand of de eilanden, trek dan twee dagen uit voor een bezoek aan Faro. 

Auto huren in Faro

Voor Faro zelf heb je geen auto nodig. Alles is goed beloopbaar. Maar misschien wil je wel een auto huren voor de rest van je verblijf in de Algarve. In dat geval raad ik Sunny Cars of EasyTerra aan, omdat je bij hen all-inclusive kunt huren. 

Ik spendeerde mijn eerste twee dagen in Faro en heb op dag drie een auto gehuurd om de rest van de Algarve te ontdekken. Een Bolt taxi van het vliegveld naar het centrum van Faro kost namelijk maar € 6,50 (in 2023). Dat pakte voor mij goedkoper uit dan de auto langer huren. Maak voor jezelf dus die berekening! 

Overnachten in Faro

Eén van de populairste hotels in Faro is Lemon Tree Stay. Die zit vaak al lang van tevoren hartstikke volgeboekt. En dat snap ik wel. Het is een fijn kleinschalig hotel met een relaxte sfeer en veel persoonlijke aandacht. Bij aankomst krijg ik een drankje aangeboden en gaat de hotelmedewerker uitgebreid door alle informatie over het hotel en Faro heen. De kamers zijn klein, maar vrolijk ingericht. Er is een keuken waar je gebruik van kunt maken. In de koelkast staan wijntjes en andere drankjes die je contant afrekent – op goed vertrouwen. Op de binnenplaats kun je je ontbijtje eten, onder de citroenboom uiteraard. Er is ook nog een klein dakterras. 

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen.

Als de Lemon Tree Stay vol zit, kun je terecht bij Lemon Tree Urban Camping. Dat zit er driect naast. Ik vind het concept erg leuk en dus slaap ik één nachtje in het hotel en eentje op de urban camping. Van de open ruimte naast het hotel is slim gebruikgemaakt door er zes houten tenten neer te zetten. Ze zijn afgezet met schuttingen voor privacy. Er zit ook een slotje op. Ook hier is een keuken en de doucheruimte is gedeeld, maar is hartstikke netjes. Je krijgt er oordopjes bij en die zijn ook wel nodig: vanaf 6 uur ‘s ochtends komen er onophoudelijk vliegtuigen over. 

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen.

Faro Lemon Tree Urban Camping: tweepersoonsbed in teng

Meer Portugal inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie