fbpx

Laatste update: 2 oktober 2023

Bonaire is een prachtig eiland in het Caribisch gebied, niet ver van de kust van Venezuela. Het ligt ten oosten van Aruba en Curaçao en is vooral favoriet bij duikers en watersporters. Een tropisch klimaat, azuurblauw water en een verkoelend briesje maken het een ideale bestemming voor iedereen die houdt van zon, zee en strand. Ondanks de kleine omvang is er op Bonaire genoeg te doen én te zien. In deze blog delen we de mooiste bezienswaardigheden van Bonaire, in willekeurige volgorde. Bon biní na Boneiru! (Welkom op Bonaire).

Tip 1 – Bewonder de hoofdstad Kralendijk

De hoofdstad van Bonaire bestaat uit een leuke mix van Caribische en Nederlandse invloeden. Van de kleurrijke gebouwen in het centrum van Kralendijk word je meteen vrolijk. De stad ligt gedeeltelijk aan een boulevard met winkels, restaurants en bars. Bekijk de aangemeerde boten, haal een ijsje of shop nieuwe kleding in één van de vele boetieks. Naast het moderne gedeelte, staan er ook enkele goed bewaard gebleven koloniale en historische gebouwen zoals Fort Oranje. 

Ga je op vakantie naar Bonaire, dan kun je niet om Kralendijk heen, het is namelijk een belangrijk knooppunt voor toeristen die het eiland verkennen. Om sommige dagen ligt er een enorme cruise in de haven, die al van ver zichtbaar is. Op deze dagen is het gezellig druk in Kralendijk. Wil je de lokale cultuur ervaren, kom dan naar Bonaire tijdens een evenement of festival. Bijvoorbeeld tijdens het Regatta zeilevenement, Carnaval,  Dia di Boneiru of Taste of Bonaire. 

Google Maps locatie

Tip 2 – Klein Bonaire / Bonaire National Marine Park

Voor liefhebbers van de onderwaterwereld is Bonaire een waar paradijs. Het staat dan ook niet voor niets een van ‘s werelds beste plekken om te snorkelen en te duiken. De kleurrijke koraalriffen zitten vol met tropische vissen, schildpadden, roggen en zelfs zeepaardjes. Eén van de mooiste bezienswaardigheden is het onbewoonde eiland Klein Bonaire dat op een kwartier varen ligt vanaf Kralendijk.

Boek een snorkeltour, peddel met een packraft, pak de watertaxi of huur zelf een boot en meer aan bij het eiland. Onderweg zie je vliegende vissen het water uitspringen en met een beetje geluk ook dolfijnen. Op Klein Bonaire ligt een prachtig strand: No Name Beach. Een goed gekozen naam, want je wordt er inderdaad sprakeloos van. Relax op het witte zandstrand, neem een duik in het kraakheldere zeewater of maak een wandeling langs de kust. Wist je dat er regelmatig zeeschildpadden nesten op het strand? Het is net als de lotto winnen, maar wie weet ben jij wel de gelukkige die kleine schildpadjes naar het water ziet kruipen.

Google Maps locatie

Tip 3 – Met een 4×4 naar Washington Slagbaai Nationaal Park

Op Bonaire is er veel te zien, zowel onder water als aan land. In het noordelijke puntje van het eiland ligt het Washington Slagbaai NP, een park met ruige kliffen, veel cactussen, historische gebouwen en rustige baaien. Met een 4×4 rijd je over de – soms uitdagende – wegen een route langs de mooiste bezienswaardigheden van het park. Dit kan op je eigen tempo en je bepaalt zelf waar je stops maakt en hoelang je daar blijft. Spot onderweg dieren als leguanen, flamingo’s, hagedissen en papegaaien. Het letterlijke hoogtepunt van Washington Slagbaai is de berg Brandaris, die je kunt beklimmen. Vertrek vroeg in de ochtend en bereid je goed voor, want het wordt al snel heet. Op de top van de berg staat je een geweldig uitzicht te wachten!

Tip: Schaf van tevoren een Stinapa Tag aan, dit is een toegangsbewijs voor het park én jouw bijdrage aan het behoud van het Marine Park. Deze is een kalenderjaar geldig. Je mag het Washington Slagbaai park alleen in met een auto, en dus niet met de scooter, golfkarretje, motor. Een huurauto, en dan met name een 4×4 pick-up truck, is het beste vervoermiddel op Bonaire. Meer weten? Lees ons blog over een auto huren op Bonaire.

Google Maps locatie

Tip 4 – Support de ezels van Bonaire Donkey Sanctuary

Dit is een geweldige plek voor dierenliefhebbers. Het Donkey Sanctuary biedt onderdak aan de ezels op Bonaire, inmiddels zijn het er meer dan 800! De ezels lopen vrij rond in een groot omheind gebied, waar je doorheen mag rijden of lopen. Vroeger werden de ezels gebruikt voor de landbouw, transport en werk op plantages. Na een tijdje werden ze overbodig en vrijgelaten, maar het droge landschap van Bonaire is helemaal niet geschikt voor ezels. De 9 USD entree wordt gebruikt om de dieren te voorzien van eten, drinkwater en medische verzorging. Wil je binnen no-time omringd worden door een grote groep schattige ezels? Koop dan een emmertje met brokken bij de ingang. Wil je nog meer doen, dan heb je de optie om een ezel te adopteren of een sponsor te worden.

Google Maps locatie

Ezels Donkey Sanctuary Bonaire

Tip 5 – Slavenhuisjes op Bonaire

Wat op het eerste gezicht leuke, kleine huisjes aan zee lijken, zijn in werkelijk de overblijfselen van de slavernij op Bonaire. Je vindt de slavenhuisjes in het zuidwesten van Bonaire, op de kustweg naar het kitesurfstrand. Hier leefden de slaven – die werkten op de zoutpannen –  in vreselijke omstandigheden. De hutten werden gebruikt als slaapplek, ze propten er zoveel mogelijk slaven in als mogelijk. Een herinnering van een donker hoofdstuk in de geschiedenis van het eiland. 

Google Maps locatie

Slavenhuisje Bonaire

Tip 6 – Zoutvlakten bezoeken

Bonaire heeft al jaren een belangrijk exportproduct: zout. De zoutwinning gaat zelfs terug tot de tijd van de inheemse Arawak-indianen. Rijd je vanuit Kralendijk richting het zuiden, dan zie je de piramidevormige zoutbergen al snel verschijnen. In ondiepe zoutpannen zit zeewater dat langzaam verdampt in de brandende zon. Hierdoor blijven alleen de zoutkristallen achter, die met grote machines worden ‘geoogst’. Een gedeelte van de zoutpannen is afgeschermd voor verschillende soorten watervogels, waaronder flamingo’s.

Aan de overkant van de zoutvlakten ligt de zoutpier, waar het zout vervoerd en verscheept wordt. De pier is een populaire snorkel- en duiklocatie, er zwemmen hier regelmatig schildpadden rond en ook tussen de pilaren is veel zeeleven te vinden.

Google Maps locatie

Zoutpannen Bonaire bezienswaardigheid

Tip 7 – Mangrovebossen van Bonaire

Verken de beschermde mangrovebossen van Bonaire met begeleide kajaktocht vanuit het Mangrove Center. Een gids vertelt je alles over de mangroven, ecosysteem en dieren die er leven. Naast het kajakken door de mangroven is er ook tijd om te snorkelen. Het is een belangrijke plek voor vissen, krabben, schildpadden en vogels die hier schuilen, nesten en voedsel zoeken. De wortels van de mangroven geven bescherming aan kleine vissen, ze zijn een belangrijke schakel in de voedselketen van de oceaan.

Google Maps locatie

Mangrove Bonaire

Tip 8 – Ontdek de grotten van Bonaire

Deze bezienswaardigheid is nog wat minder bekend, maar zeker een aanrader als je van avontuur houdt. Bonaire heeft bijna 200 grotten, zowel droge als natte grotten. De meeste zijn niet geschikt voor bezoekers, maar een aantal wel (alleen onder begeleiding van een gids). Via smalle, verborgen ingangen kom je uit in ondergrondse ruimtes vol stalactieten en stalagmieten. In de grotten van Bonaire leven vaak vleermuizen, uilen, krabben en unieke garnaalsoorten. Een van de mooiste grotten is de Barcadera Cave waar je kunt snorkelen in het heldere water (zoet). Dit is een van de weinige natte grotten op Bonaire waar je afdaalt via een ladder. Een bijzondere ervaring! Hier kun je bijvoorbeeld een grottentour boeken.

Google Maps locatie

Tip 9 – Duik naar het Hilma Hooker Wrak

Bonaire is een veelzijdige duikbestemming, zowel voor beginners die nog hun duikbrevet moeten halen als ervaren duikers die zelfstandig de onderwaterwereld verkennen. Vlak voor de kust ligt een – met opzet – gezonken vrachtschip dat gebruikt wordt als duiklocatie. Het schip ligt op een zijkant en ligt tussen de 16 en 30 meter diep. Rondom het wrak zwemmen grote tarpons, barracuda’s en groene murenes. De Hilma Hooker ligt net na het koraalrif, waardoor je veel afwisseling hebt in je duik.  Op een rustige dag met goed zicht onder water zou je het schip zelfs tijdens het snorkelen kunnen zien.

Google Maps locatie

Bonaire Hilma Hooker wrak

Tip 10 – Zoek flamingo’s in het zoute Gotomeer

Het Gotomeer is een beschermd natuurgebied in het noordwesten van Bonaire. Dit zoutmeer is een broedgebied voor grote groepen flamingo’s, en een geweldige plek voor fotografie. Rondom het meer liggen diverse uitkijkpunten met een mooi uitzicht op deze vogels en hun natuurlijke leefomgeving. Naast flamingo’s leven er ook pelikanen, reigers en andere watervogels die voedsel halen uit het ondiepe water. Volg vanuit Kralendijk de kustweg richting in noorden, dan kom je er vanzelf. Let op, want een gedeelte is eenrichtingsverkeer.

Google Maps locatie

Tip 11 – Geniet van de zonsondergang bij Seru Largu

Ben je op zoek naar een rustige plek om te genieten van de zonsondergang? Rijd de heuvel op naar Seru Largu, waar je een panoramisch uitzicht hebt over een groot gedeelte van Bonaire. Je kunt ook naar boven wandelen, dit is ongeveer 2,5 km. Vanaf de top zie je Kralendijk, Klein Bonaire, de zoutpannen en de omliggende heuvels en stranden. Er staan enkele bankjes en een monument, het witte kruis is een herdenkingsteken van vrede en eenheid.

Google Maps locatie

Nóg meer Bonaire bezienswaardigheden

Wij zijn inmiddels drie keer op Bonaire geweest. De relaxte sfeer, kleinschaligheid, lekkere eten, mooie stranden en goede duikmogelijkheden zorgen dat we blijven terugkomen. Het voelt bijna als een tweede thuis. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie bezienswaardigheden op Bonaire zoals Rincon, Boka Onima, Sorobon en de talloze prachtige stranden. Welke is jouw favoriet?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Dit artikel is geschreven door Lizette van The Salty Beach Bums.

Schrijf een reactie