fbpx

Laatste update: 18 december 2019

Ga je voor de eerste keer naar Berlijn? Sehr schön! Berlijn is een heerlijk veelzijdige stad die ook nog eens vriendelijk geprijsd is.

Stedentrips zijn fantastisch en slopend tegelijk. Ik probeer mezelf altijd een beetje te behoeden voor te veel dingen in te weinig tijd te willen doen. Dat gaat me al steeds beter af. En het mooie aan stedentrips in Europa is dat je altijd nog een keertje terug kan om de stad opnieuw te beleven. Stiekem vind ik het daarom nooit zo erg om een keertje naar hetzelfde te gaan: de highlights heb ik dan al afgevinkt en zo heb ik alle tijd om onontdekte plekjes te bezoeken.

De highlights van Berlijn

Maar goed, wat zijn nou de absolute must-see’s van Berlijn? Dat zijn de Berlijnse muur, Checkpoint Charlie, het Mauerpark en voormalig vliegveld Tempelhof. Deze vier moet je makkelijk in een weekend kunnen bezoeken en nog voldoende tijd overhouden voor een curryworstje hier en een biergarten daar.

Fiets huren

Omdat niet alles per se op loopafstand ligt, is een fiets huren handig. Ik heb met veel plezier de fietsen van Donkey Republic gebruikt. Download de app en vind een fiets bij je in de buurt. Deze kun je dan via bluetooth van het slot afhalen en weg ben je. Echt heel makkelijk. Je betaalt via de app met je creditcard. Met deze kortingscode krijg je 10% korting op je eerste rit: DONKEYBACK.

Een Donkey Republic fiets van het slot afhalen

Tip! Doe je liever een fietstour met een gids? Kijk dan eens bij BajaBikes (aff.).

East Side Gallery

De East Side Gallery is één van de laatste stukken Berlijnse muur, de muur die Oost- en West-Berlijn scheidde tijdens de Koude Oorlog. De East Side Gallery is maar liefst 1.316 meter lang en volledig opgesierd met graffiti. Na de val van de muur zijn 118 kunstenaars aan de slag gegaan met het thema vrijheid. Je vindt hier dus veel verschillende interpretaties van vrijheid. Eens in de zoveel tijd wordt de muur gerenoveerd omdat mensen het leuk vinden over de graffiti heen te schrijven en kliederen.

Checkpoint Charlie

Oeffff… dit was voor mij een beetje een deceptie. Ik had me iets anders voorgesteld bij Checkpoint Charlie. Sowieso is het veel te populair onder toeristen, maar het controlehuisje zelf is simpelweg niet zo indrukwekkend. Wist je trouwens dat het een replica is? Het originele huisje is na de val van de muur gesloopt. Checkpoint Charlie gaat dan ook veel meer over de historische waarde. Buitenlanders konden via dit punt met de auto of bus Oost-Berlijn in.

Mauerpark

Het woord mauer betekent muur. Vroeger liep door het Mauerpark een deel van de Berlijnse muur waarmee oost en west van elkaar gescheiden werden. In het Mauerpark vind je nu nog ongeveer 300 meter van de muur. De rest is echt een park. De Berlijners komen er graag om te chillen in het gras, de muur te voorzien van nog meer graffiti en voor de vlooienmarkt, bandjes en karaoke.

Op zondag komt het Mauerpark namelijk echt tot leven. Er zijn honderden stalletjes waar je alles kunt kopen: van fiets tot nummerbord, van antieke meubels tot vintage kleding en van oude foto’s tot videobanden. Tussen al die spullen staan verschillende eet- en drinktentjes. Verdeeld over het park tref je verschillende muzikanten die hopen op een doorbraak, of gewoon voor de lol hier staan. Op zonnige zondagen wordt het amfitheater in het park in de middag (15u) omgetoverd tot een openluchtkaraoke. Als het weer meezit, komen hier wel 2.000 mensen op af. Check op Facebook of het deze week doorgaat.

Tip! Berlijn heeft een echte ontbijtcultuur. In Kreuzberg en Mitte heb ik een paar leuke adresjes voor je.

Tempelhof

In 2008 sloot het Berlijnse vliegveld Tempelhof haar landingsbanen. Sindsdien zijn de landingsbanen een geliefde plek om te wandelen, skeeleren en fietsen. Tempelhof in namelijk nog helemaal intact en volop in ontwikkeling. Een deel heeft een recreatieve bestemming gekregen. Het is het grootste stadspark van Europa waar regelmatig evenementen worden georganiseerd. Tijdens mijn bezoek aan het Tempelhof is er een groot vliegerfestival. Er zijn tientallen enorme vliegers opgelaten om te bewonderen en overal op het terrein laten mensen hun eigen vlieger op. Uiteraard gaat dit vergezeld door vele foodtrucks. Mocht je tijd hebben, doe dan één van de tours door de gebouwen van het oude vliegveld. Let bij het boeken wel even op de taal: sommige tours zijn in het Duits, andere in het Engels.

Tip! Lees hier alles over de Berlijn Tempelhof Tour.

Schrijf een reactie