fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Wat hebben een eenhoorn, een geheime ingang en een gestrand busje met elkaar gemeen? Je vindt ze allemaal in Parijs op de meest eigenzinnige plekjes. Ben je op zoek naar iets aparts, dan heb ik vijf leuke tips voor je.

Eigenaardig Parijs

Een verse baguette van de boulangerie, een fles wijn met een kaasje, ’s avonds in de kou op het terras een sigaretje opsteken, zigzaggende auto’s door overvolle straten: allemaal typisch Parijs. Tel daar bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré-Coeur bij op en je hebt alle ingrediënten voor een perfect weekend. Wil je een andere kant van Parijs ontdekken? Eigenaardigheden opzoeken? Duik dan wat dieper de wijken in en houd je ogen goed open. Voor je het weet wandel je voorbij de verborgen ingangen van Derrière, L’Improbable, Andy Wahloo, Carrossol en Deyrolle voorbij.

Restaurant Derrière

In de wijk Le Marais ligt restaurant Derrière verscholen achter (vandaar ook de naam) het 404 restaurant en cocktailbar Andy Wahloo. De deur heeft geen huisnummer, er staat geen naam op. Deze onbeduidende deur leidt je naar een kleine binnenplaats vanwaar je het restaurant betreedt. Binnen twijfel ik of ik nou een restaurant of een huis ben binnengelopen. Alle ruimtes zijn ingericht als kamers in een huis. Er is een woonkamer met tafeltennistafel, boven liggen mensen in een bed en in het toilet zijn geen wasbakken maar badkuipen. Verwarrend! Het restaurant staat vol met prullaria, dus ik kijk mijn ogen uit. Als je naar dit restaurant gaat, kun je een bezoek aan de vlooienmarkt wel overslaan. Oh ja, en je kan er ook eten. Niet goedkoop (maar dat is nou eenmaal Parijs), maar wel goed. Er staan moderne Franse gerechten op de kaart. Kies er een lekker wijntje bij uit en geniet. Let wel op dat je er niet eentje bestelt uit de ‘If you’re rich’-sectie van de wijnkaart.

Adres: Rue des Gravilliers 69

Deyrolle

Deyrolle is een taxidermie winkel. Voor degenen die dat woord net als ik moeten googlen: een winkel met opgezette beesten. Hoewel het ook best door kan gaan voor een museum. De winkel werd al in 1831 geopend door bioloog Jean-Baptiste Deyrolle. Als ik het zo inschat, komen de meeste bezoekers gewoon even neuzen in plaats van iets kopen. Aan de buitenkant lijkt het niks bijzonders en loop je de winkel zo voorbij. Op de begane grond ben ik in eerste instantie nog een beetje teleurgesteld over de winkel. Er liggen wat standaard hippe boeken, potjes, messen en andere dingen tentoongesteld. Pas boven begrijp ik waarom Deyrolle zo bijzonder is. Ik loop tegen een tijger, een struisvogel, een kreeft, een giraffe en een miereneter aan. Maar dat is lang niet alles, er staan honderden opgezette dieren in de winkel. Zelfs een eenhoorn (ok, een klein paardje waar vleugels en een hoorn aan zijn geprepareerd).

Deyrolle: opgezette dieren winkel

 

Ik vind al die opgezette dieren stiekem een beetje ongemakkelijk en zielig. Daarom let ik meer op de bezoekers. Achterin de winkel staan vlinders en insecten uitgestald. Hier lijken mensen ook echt iets te kopen. Een jongetje mag van zijn opa een exemplaar uitkiezen. Langs de grote vitrinetafels zoeken mensen met een uitgeknipte afbeelding in de hand de juiste vlinder uit. De medewerkers nemen heel voorzicht met een pincet de juiste vlinder uit de vitrine en plaatsen die uiterst zorgvuldig in een doosje.

Adres: Rue du Bac 46

Andy Wahloo

Direct naast Derrièrre zit cocktailbar Andy Wahloo. Flink duur, maar errug lekkere cocktails. Je moet wel de tijd hebben, want de bediening is laaaangzaaaaam. Overigens ontdekken we later dat deze verborgen plek wel terug te vinden is in de reisgidsen. Desondanks, geen toerist gespot toen ik er was.

Adres: Rue des Gravilliers 69

Corossol – Marche aux enfants Rouges

In de wijk Le Marais zit een kleine food markt genaamd Marche aux Enfants Rouges. Het kan hier stervensdruk worden, maar ik heb geluk en kan rustig kijken waar ik wil zitten.  De keuze valt op het creoolse restaurant Corossol. Wat een lieve bediening! De serveerster heeft duidelijk moeite met Engels, maar met haar uitleg en Google Translate  komen we uit bij een flink stevige cocktail en een bordje met vanalles. Genieten!

Adres: Rue de Bretagne 39

L’Improbable (permanent gesloten)

In Le Marais ligt ook L’Improbable. Ook van deze plek moet je het adres weten. Het ligt net iets buiten de centrale straatjes van de wijk en van buitenaf lijkt het niet veel soeps. Ik kan L’Improbable misschien het best beschrijven als een gepimpte garage. Het is een beetje alternatief, een beetje hipster en vooral heel relaxed. Er staat een kleine foodtruck binnen die dient als keuken. Bij de bar ernaast kun je bestellen. Mensen komen hier vooral voor een drankje en een lunch. Daarnaast zitten er veel mensen met hun laptop en een koffietje. De ruimte is opgeleukt met veel planten, schilderingen, bijzonder lampen en hippe zitjes.

Adres: Rue des Guillemites 3-5

_mg_9948

_mg_9946

Heb jij nog tips voor andere eigenaardige plekken in Parijs? Ik lees ze graag, leuke inspiratie voor een volgende keer!

Schrijf een reactie