fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 24 november 2023

Ben je op zoek naar iets aparts, naar de verborgen parels van Parijs? Geen zin om in een typische tourist trap te belanden? Dan heb ik leuke tips voor je wat onbekendere plekken voor je! Ontdek leuke onbekende bezienswaardigheden én fijne restaurants.

Verborgen parels in Parijs

Een verse baguette van de boulangerie, een fles wijn met een kaasje, ’s avonds in de kou op het terras een sigaretje opsteken, zigzaggende auto’s door overvolle straten: allemaal typisch Parijs. Tel daar bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré-Coeur bij op en je hebt alle ingrediënten voor een perfect weekend. Wil je een andere kant van Parijs ontdekken? Eigenaardigheden opzoeken? De verborgen parels van Parijs opzoeken? Duik dan wat dieper de wijken in en houd je ogen goed open.

Opgezette dieren bij Deyrolle in Parijs

Deyrolle is een taxidermie winkel. Voor degenen die dat woord net als ik moeten googlen: het is een winkel met opgezette beesten in Parijs. Hoewel het ook best door kan gaan voor een museum. De winkel werd al in 1831 geopend door bioloog Jean-Baptiste Deyrolle. Als ik het zo inschat, komen de meeste bezoekers gewoon even neuzen in plaats van iets kopen. Aan de buitenkant lijkt het niks bijzonders en loop je de winkel zo voorbij.

Op de begane grond ben ik in eerste instantie nog een beetje teleurgesteld over de winkel. Er liggen wat standaard hippe boeken, potjes, messen en andere dingen tentoongesteld. Pas boven begrijp ik waarom Deyrolle zo bijzonder is. Ik loop tegen een tijger, een struisvogel, een kreeft, een giraffe en een miereneter aan. Maar dat is lang niet alles, er staan honderden opgezette dieren in de winkel. Zelfs een eenhoorn (ok, een klein paardje waar vleugels en een hoorn aan zijn geprepareerd).

Ik vind al die opgezette dieren stiekem een beetje ongemakkelijk en zielig. Daarom let ik meer op de bezoekers. Achterin de winkel staan vlinders en insecten uitgestald. Hier lijken mensen ook echt iets te kopen. Een jongetje mag van zijn opa een exemplaar uitkiezen. Langs de grote vitrinetafels zoeken mensen met een uitgeknipte afbeelding in de hand de juiste vlinder uit. De medewerkers nemen heel voorzichtig met een pincet de vlinder uit de vitrine en plaatsen die uiterst zorgvuldig in een doosje. Mooi om te zien hoeveel zorg en aandacht er is.

Google Maps locatie

Maak je eigen parfum in het parfummuseum van Parijs

Dol op lekkere luchtjes? Dan moet je even langs bij het Musée du Parfum. Fragonard is één van de oudste parfumerieën en zij hebben in 1983 een museum in Parijs geopend. Je kunt hier meer leren over de geschiedenis van parfum: hoe men het vroeger gebruikte en maakte en hoe de parfumflesjes zich hebben ontwikkeld. Op zich al leuk, maar ik raad je aan het parfummuseum met een workshop te boeken.

De workshop duurt ongeveer 45 minuten. De gids laat ons kennismaken met verschillende geuren en geurlagen. Vervolgens mogen we zelf een eau de toilette maken om mee naar huis te nemen. Eenmaal tevreden met ons zelfgemaakte geurtje, leidt de gids ons door het museum en daarna krijgen we in de winkel een uitgebreide geursessie. Zo leren we de belangrijkste parfums van Fragonard kennen, maar leren we bijvoorbeeld ook dat je als je parfum opspuit nooit je polsen over elkaar mag wrijven (kort tikken mag wel) en dat veel Parijzenaren ook parfum in hun knieholten spuiten. Boeken doe je direct hieronder of hier.

Google Maps locatie

Bezoek de Galeries Lafayette

Van dit winkelcentrum valt je mond open. Van het design bedoel ik, en oké: ook van de hoge prijzen. Maar je hoeft natuurlijk niks te kopen om het glas-in-lood, de balkons en alle versieringen te bekijken. Wat een grandeur!

Pak beneden bij de parfums de lift. Een bell boy of girl zorgt dat je naar de 7e verdieping komt. Daar kun je namelijk het dak op voor fijn uitzicht over Parijs. In de verte zie je ook de Eiffeltoren.

Google Maps locatie

Eten in art deco brasserie Grand Café Capucines

In het Opera district zit het mooie Grand Café Capucines. Aan de buitenkant doet het voor mij typisch Frans aan met de rode luifel en geruite stoeltjes. Binnen is het nog veel mooier. De inrichting is art deco, lekker over the top. Mozaïken vloer, gouden decoratie op het plafond, fluwelen zitjes. Mooi hoor!

Oh ja, je kunt er ook eten. Ik ben er voor het ontbijt, maar je kunt van vroeg tot laat bij Grand Café Capucines terecht. Onder andere voor fruits de mer.

Google Maps locatie

Restaurant Derrière

In de wijk Le Marais ligt restaurant Derrière verscholen achter (vandaar ook de naam) het 404 restaurant en cocktailbar Andy Wahloo. De deur heeft geen huisnummer, er staat geen naam op. Deze onbeduidende deur leidt je naar een kleine binnenplaats vanwaar je het restaurant betreedt. Binnen twijfel ik of ik nou een restaurant of een huis ben binnengelopen. Alle ruimtes zijn ingericht als kamers in een huis. Er is een woonkamer met tafeltennistafel, boven liggen mensen in een bed en in het toilet zijn geen wasbakken maar badkuipen. Verwarrend!

Het restaurant staat vol met prullaria, dus ik kijk mijn ogen uit. Als je naar dit restaurant gaat, kun je een bezoek aan de vlooienmarkt wel overslaan. Oh ja, en je kan er ook eten. Niet goedkoop (dat is nou eenmaal Parijs), maar wel goed. Er staan moderne Franse gerechten op de kaart. Kies er een lekker wijntje bij uit en geniet. Let wel op dat je er niet per ongeluk eentje bestelt uit de ‘If you’re rich’-sectie van de wijnkaart.

Google Maps locatie

Andy Wahloo

Direct naast Derrièrre zit cocktailbar Andy Wahloo. Flink duur, maar errug lekkere cocktails. Je moet wel de tijd hebben, want de bediening is laaaangzaaaaam. Overigens ontdekken we later dat deze verborgen plek wel terug te vinden is in de reisgidsen. Desondanks, geen toerist gespot toen ik er was.

Google Maps locatie

Eet superverse fruits de mer bij JUSTE

Restaurant JUSTE is kleinschalig en ongedwongen en gespecialiseerd in fruits de mer. De bediening is vriendelijk en vind het leuk om te adviseren. Fruits de mer zijn altijd prijzig, maar de halve liter huiswijn voor € 15 compenseert dat dan weer.

Er komt hier een beetje een mix van Parijzenaren en toeristen. Ik ben er voor de lunch en ben blij dat we vooraf online gereserveerd hebben, want er worden heel wat mensen weggestuurd. Of ze kunnen buiten zitten, maar daar is het weer niet naar.

Google Maps locatie

Corossol – Marche aux enfants Rouges

In de wijk Le Marais zit een kleine food markt genaamd Marche aux Enfants Rouges. Het kan hier stervensdruk worden, maar ik heb geluk en kan rustig kijken waar ik wil zitten.  De keuze valt op het creoolse restaurant Corossol. Wat een lieve bediening! De serveerster heeft duidelijk moeite met Engels, maar met haar uitleg en Google Translate  komen we uit bij een flink stevige cocktail en een bordje met van alles. Genieten!

Google Maps locatie

Heb jij nog tips voor andere eigenaardige plekken in Parijs? Deel ze vooral hieronder: leuke inspiratie voor een volgende keer!

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: december 2016. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie