fbpx

Laatste update: 13 oktober 2023

Slechts één keer per jaar wordt ‘ie georganiseerd: de Beemster Food Tour. Een fantastisch leuke route langs boerderijen, landwinkels en verkoopkramen. Maar gelukkig kun je ook op eigen houtje een mini-roadtrip in de Beemster doen. Laat je inspireren! 

Beemster: verkoopstallen langs de weg

Zeg ik Beemster, dan zeg jij Beemsterkaas en polder. Toch? Dat is ook absoluut waar de Beemster om bekend staat. Dit landelijke gebied net boven Amsterdam, naast Purmerend, is hartstikke mooi. Uitgestrekte weilanden, lange landwegen, maar ook stoffige zandpaden en zelfs een paar leuke restaurants en cafés. Overal langs de weg staan kleine kraampjes waar mensen streekproducten verkopen. Geldkistje (of QR-code) om te betalen ernaast. Allemaal op goed vertrouwen. Wat heerlijk. Maar mag ik je dan ook alsjeblieft vragen hier geen misbruik van te maken? Zo blijft deze mooie gewoonte bestaan. 

Op Beemster Food Tour!

Ieder jaar organiseert Visit Beemster de Beemster Food Tour. De tour van ongeveer 30 kilometer brengt je langs verschillende boerderijen, landwinkels en verkoopkramen. Vijftien maar liefst! De route leg je af met de auto of de fiets. Bij het startpunt krijg je een grote (dan nog lege) tas en hiermee trek je langs alle deelnemende bedrijven. Overal krijg je iets lekkers mee uit de streek, van kaas tot perensap. Bij sommige stops kun je ook een kijkje nemen op de boerderij of zelfs in een molen. 

Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten op die ene dag in het jaar. Je kunt eigenlijk altijd op Beemster Food Tour. Stippel gewoon je eigen route uit. Ik heb natuurlijk wel een paar aanraders voor je.

Boerderijwinkels in de Beemster

Kaasboerderij Groot (Google Maps locatie) bijvoorbeeld. Hier verkopen ze heerlijke Hollandse kazen uit de Beemster. De oude brokkelkaas is verrukkelijk. En je mag hier ook de stallen inlopen als je dat leuk vindt. 

Bij Nicolaashoeve in Middenbeemster (Google Maps locatie) mag ik zelf mijn melk uit de melktap tappen. Boerin Betsie neemt nog even de tijd om de stallen te laten zien én over het bezoek van niemand minder dan Barack Obama te vertellen! In de boerderijwinkel koop je nog meer streekproducten, bijvoorbeeld eieren en aardappelen. En in het voorjaar staat het bollenveld met tulpen in bloei. 

En dan is er ook nog Het Beemsterlant’s Varken in Middenbeemster (Google Maps locatie). Hier koop je varkensvlees direct van de boer en kun je een kijkje nemen bij de varkens. Er is namelijk een zichtstal. In de kraamstal kun je moedervarken met haar biggetjes zien en in de grote stal kun je de volwassen varkens zien. In de ruimte boven de stal vind je ook veel informatie over varkens. Toch voelt het een beetje gek om daarna een rookworstje mee te nemen. Morgen maar weer vegetarisch…

Streekproducten uit de Beemster

In het pompoenseizoen kun je een bezoekje brengen aan De Beemster Pompoen in Middenbeemster (Google Maps locatie). Deze pompoenboerderij wordt gerund door drie jonge broers die op het land van hun vader een stukje hebben gekregen om pompoenen te kweken. Veel pompoen voor weinig! Ik ontdek hier de spaghettipompoen en die is zeker met dit recept echt heel lekker.  

Breng ook een bezoekje aan de molen. Korenmolen De Nachtegaal (Google Maps locatie) is nog volop in gebruik. Als de wind waait, komen de molenaars in actie. Ze malen verschillende soorten bloem en meel en uiteraard kun je dat kopen in de molenwinkel. Binnenkort eet ik pannenkoeken van Beemster pannenkoekenmix! 

Koffiepauze of lunchbreak?

Tussendoor even op adem komen? Dat doe je bij Bij Moeders in de Kosterij (Google Maps locatie). Plof neer op het terras of lekker binnen waar je je ogen uitkijkt. In de vitrine staan zoetigheden waar je het water van in de mond loopt en de inrichting heeft veel leuke details, zoals klompen aan de muur en heerlijk kitsch servies. Je kunt er ook allerlei streekproducten kopen. 

Of ga lekker lunchen bij Brasserie De Kerckhaen in Westbeemter (Google Maps locatie). Hier loopt een ontzettend knap hondje rond, maar belangrijker nog: er liggen knappe ingrediënten op je bord. Veel komt uit de streek, ook sommige drankjes, zoals de perensap van Eerlijk & Heerlijk ui Zuidoostbeemster. 

In het voorjaar en de zomer kun je ook terecht bij de Natuurtheetuin De Kleine Vos in Zuidoostbeemster (Google Maps locatie). Ik wilde schrijven “een klein paradijsje”, maar de tuin is maar liefst 4000 m² groot. Daar drink je voor een zacht prijsje een kopje thee met een stuk gebak. In 2024 is de natuurtheetuin geopend van 12 april tot en met 3 augustus 2024 op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur.

Fijne adresjes voor streekproducten in de Beemster

Ach, ik kan nog wel even doorgaan met leuke adresjes in de Beemster. Als je zelf een route wilt samenstellen, check dan ook zeker even de Facebook-pagina Verkoop stalletjes langs de weg Beemster eo. Er staat een (lange) lijst met adressen op en de verkopers posten hier regelmatig hun aanbod. Handig! 

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie