fbpx

Laatste update: 29 april 2021

Whoohoo! Je gaat naar Koh Phangan! Maar hoe kom je daar eigenlijk? In deze blog leg ik je uit hoe je van Bangkok naar Koh Phangan reist.

Reizen naar Koh Phangan, de opties

Koh Phangan heeft helaas geen eigen vliegveld, je bent dus sowieso veroordeeld tot een boot. Je kunt op vier manieren op Koh Phangan komen vanuit Bangkok. En andersom natuurlijk ook.

  • Bus & boot: 10 tot 18 uur reistijd
  • Trein, bus & boot: 10 tot 18 uur reistijd
  • Vliegtuig naar Koh Samui & boot: vanaf 3 uur reistijd
  • Vliegtuig naar Surathani, bus & boot: vanaf 5 uur reistijd

Degene met de kortste reistijd, is helaas ook de duurste. Dus maak een goede afweging tussen tijd en geld.

Bangkok naar Koh Phangan met de trein of bus

De bus en trein zijn uiteraard de goedkoopste oplossingen, maar duren ook het langst. Het slimst is om een nachtbus of nachttrein te pakken, dan kun je nog wat slapen (en spaar je een nachtje accommodatie uit). De bus zet je af bij de boot en die brengt je vervolgens naar Koh Phangan. Als je met de trein reist, moet je nog een klein stukje vanaf het treinsstation met de bus naar de de boot.

Via 12Go Asia kun je eenvoudig je reisopties vergelijken. Daar kun je in één keer het hele pakketje van trein en/of bus en boot kopen. De prijzen verschillen iets afhankelijk van waar je opstapt, maar reken voor een retourtje op ongeveer € 40 euro en een enkeltje rond € 20. Dit is de ideale optie voor als je weinig geld hebt en veel tijd. Je kunt het iets duurder maken door comfortabelere stoelen te kiezen.

Powered by 12Go Asia system

Vliegen van Bangkok naar Koh Phangan via Koh Samui

Bangkok Airways en Thai Airways zijn de enige vliegmaatschappijen die vliegen tussen Bangkok en Koh Samui. Beiden vliegen vanaf BKK Bangkok (Suvarnabhumi). De prijzen zijn daarom relatief hoog voor een vlucht van 1 á 1,5 uur. Voor een enkeltje betaal je met gemak € 100. Een retourtje kost je al snel € 190. Heb je het goedkoper gevonden? Direct boeken! Ik vergelijk de prijzen het liefst via Momondo. Ik koos deze optie voor de terugweg van Koh Phangan naar Bangkok en vloog met Bangkok Airways.

Eenmaal op Koh Samui, moet je daar nog een ticket regelen voor de ferry naar Koh Phangan. Als je naar de Thong Sala pier wilt, kun je op het vliegveld het beste naar het kantoortje van Lomprayah in de aankomsthal gaan. Naast Lompraya varen er meer boten trouwens. Ze zijn allemaal vergelijkbaar. Het belangrijkste is dat je op de juiste plek uitkomt. Let dus goed op vanaf welke pier de ferry vertrekt en waar ‘ie aankomt!

Bij Lompraya kun je op het vliegveld je kaartje kopen voor de ferry en je kunt de shuttle bus van Lomprayah gebruiken. Reken op 100 baht voor de shuttle en nog eens 100 voor de ferry. Een taxi naar de pier kost ongeveer 500 baht. Ga uit van ongeveer 20 minuten voor dat ritje, de ferry is ongeveer een half uur. Eventueel kun je ook je ferry al van te voren boeken, 12Go Asia helpt je daar weer bij. Ik vind los boeken een beetje eng: stel dat je vertraging hebt vanuit Bangkok en de ferry mist? Maar it’s up to you of course.

Powered by 12Go Asia system

Vliegen van Bangkok naar Koh Phangan via Surat Thani

De optie via Surat Thani met NokAir of AirAsia is meestal de beste optie. Het is een goeie combinatie van een prima prijs en niet al te lange reistijd. Die optie koos ik voor de heenweg: sneller dan de bus, en goedkoper dan vliegen via Koh Samui. Zowel NokAir als AirAsia bieden allebei de mogelijkheid om het hele pakketje van vlucht naar Surat Thani, bus naar de ferry en de ferry zelf in één keer te kopen. Dat heet fly’n ferry service. De vlucht is ongeveer een uur, de bus duurt zo’n 40 minuten en de boottocht nog 2,5 uur. Vergelijk de prijzen op de sites van NokAir en AirAsia. Reken op ongeveer € 80 voor een enkele reis en € 160 retour.

Bangkok naar Koh Phangan met NokAir

Vul op de site van NokAir Bangkok in als je vertrekplaats en Koh Phangan als aankomst. Er zijn verschillende klassen die je dan kunt boeken. Je hebt waarschijnlijk Nok Extra nodig, tenzij je enkel met handbagage reist. Let vooral goed op de totale reisduur! Met sommige opties zit je een eeuwigheid te wachten op de boot bijvoorbeeld.

Deze pakketdeal is goed geregeld: je plukt je bagage van de band in Surat Thani (een heel klein vliegveld met maar één bagageband) en loopt bij de aankomsthal naar het gele kantoortje van NokAir. Waarschijnlijk staat daar al iemand in een geel shirt andere reizigers te helpen. Je noemt je naam en je krijgt een sticker zodat ze weten in welke bus je zometeen moet stappen. Je wacht vervolgens buiten. Daar komt de bus die je naar de ferry brengt. Bij de ferry moet je in de rij aansluiten om je ticket op te halen en je tas te laten labelen. Dan is het wachten op je ferry. Als ik er ben, draaien ze non-stop pianoballades van Disneymuziek in de wachtruimte. Ik ben dus blij met de gratis wi-fi zodat ik ongestoord naar mijn Spotify kan luisteren. Je kunt hier trouwens nog wat te eten en te drinken kopen voor aan boord.

Vervoer op Koh Phangan naar je hotel of hostel

You made it! Je bent op Koh Phangan. Ik ga er even vanuit dat je op de Thong Sala pier terecht bent gekomen en graag zo snel mogelijk naar je accommodatie wilt. Op de Thong Sala pier wordt je opgewacht door chaotische bestuurders van songthaews. Dit zijn een soort pick-up trucks met twee bankjes achterin, ze dienen als taxi. Verwacht een grote chaos, maar alles komt goed, echt waar. Er worden zoveel mogelijk mensen in een thongsaew geduwd. Het idee is om mensen die ongeveer dezelfde kant op moeten bij elkaar te zetten. Dan is het voor de chauffeurs natuurlijk een voordeliger ritje. Mijn ervaring is dat chauffeurs echt geen flauw idee hebben van waar ze wezen moeten, dus houdt Google Maps zeker in de gaten tijdens de rit. Ik betaal naar Sri Thanu 200 Bath. Check even bij je accommodatie wat de prijs voor jou moet zijn.

Lees ook de blog met tips voor leuke activiteiten op Koh Phangan.

In de songthaew op Koh Phangan

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets boeken, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Write A Comment