fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 14 juli 2023

Er gaan zat vluchten naar Mallorca en Ibiza, maar je kunt er dus ook met de auto heen. Dan rijd je naar Barcelona en pak je daar de veerboot. Ik ging met auto én hond naar Mallorca met Balearia. Dit is wat je kunt verwachten. 

Neem de tijd voor de autorit naar Mallorca of Ibiza

Met de auto en boot naar Mallorca of Ibiza afreizen is een tijdrovende bedoeling. De kortste route naar Barcelona (inclusief tolwegen) is zo’n 15,5 uur vanuit Amsterdam. Maar dat is wel de meest optimistische situatie. Je moet immers ook tanken en af en toe de benen strekken. Vervolgens duurt de overtocht naar Mallorca ongeveer 5,5 tot 7 uur (afhankelijk van welke boot je hebt) en naar Ibiza zo’n 8 uur. EN! Je moet 1,5 voor vertrek bij de haven zijn. Opgeteld zit je dus al aan tenminste 26 uur. Ik heb daarom een tussenstop gemaakt in Zuid-Frankrijk voor één nacht (hier, met een heerlijke veranda, zwembadje en uitzicht op de Mont Ventoux). 

Je kunt ook vanuit Valencia of Denia naar de Balearen varen. Dan is de overtocht een stuk korter, maar je zit wel weer langer in de auto. 

Oftewel: deze optie is niet geschikt voor een weekje Ibiza of Mallorca (of Formentera of Menorca). Het reizen met de auto en de boot naar Ibiza en Malloca wordt pas interessant als je langer gaat. 

Liever vliegen naar Mallorca of Ibiza?

Als je maar kort naar de eilanden gaat, is vliegen een veel betere optie. Een stuk minder tijdrovend! Check voor de beste vluchtopties in ieder geval Skyscanner, Momondo en Kiwi

Met je hond kun je zowel met de auto als met het vliegtuig naar Mallorca en Ibiza. Het is een beetje de vraag wat jij denkt dat het meest relaxed is voor je hond. Voor een kortere tijd breng je ‘m waarschijnlijk liever naar een pension of vrienden, maar als je langer naar de eilanden gaat, wil je ‘m vast graag mee. Ik ga bijna twee maanden naar Mallorca en kan ‘m echt niet zo lang missen en ik denk dat voor mijn hond zo’n vlucht te stressvol is. 

Waar moet je aan denken als je met de auto naar Mallorca of Ibiza wilt?

Houd rekening met: 

Milieuzones: in Barcelona heb je een milieuvignet nodig. Alleen kun je die niet krijgen als je een Nederlandse auto hebt. Maar gelukkig zijn een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker ook te gebruiken in Barcelona.
Rijd je via Parijs? Dan heb je per se een Frans vignet nodig. Vermijd je Parijs, dan is een Duits vignet ook prima. De aanvraag van de Franse milieusticker kan wel even duren, dan is de Duitse sneller. En, eerlijk gezegd, we vonden het Franse formulier ook maar ingewikkeld. Wij hebben er daarom voor gekozen niet langs Parijs te rijden en via de ANWB een Duitse milieusticker te regelen. Hier te koop.

Tolwegen: zowel in Frankrijk als in Spanje zijn er tolwegen. Het is een beetje afhankelijk van je exacte route, maar wij betaalden voor een enkele reis met een personenauto net geen 85 euro aan tol.

Kosten boot: wat kost de boot naar Mallorca of Ibiza? Dat is lastig te zeggen. Het ligt aan de vertrekdag, de vertrektijd, welke auto je hebt, welke services je erbij koopt… Check dus de sites van Balearia en Trasmediterranea voor de kosten. Sowieso: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. En vergelijk je prijzen! Direct Ferries geeft vaak een goed overzicht.

Inbraakgevaar: het is superverleidelijk om een paar uur eerder in Barcelona aan te komen en wat te shoppen, sightseeën of een terrasje te pakken. Maar er wordt flink gewaarschuwd voor auto-inbraken. En de auto’s met een buitenlands nummerbord zijn natuurlijk extra interessant voor inbrekers: dikke kans namelijk dat die goed volgeladen zijn met kostbare spullen als laptops en camera’s. 

De boot op in Barcelona

Je moet je met de auto anderhalf uur voor vertrek melden bij de Balearia boot in de haven van Barcelona. Houd er rekening mee dat het verkeer in Barcelona druk kan zijn. Er staat duidelijke bewegwijzering en het personeel zorgt dat je je auto op de goede plek neerzet. Zij controleren je papieren en vervolgens is het wachten tot je de boot op mag rijden. Dat is best spannend, want het zijn kleine ruimtes, maar het personeel wijst je de weg. Houd er rekening mee dat je behoorlijk strak op elkaar geparkeerd staat. Wij konden bijvoorbeeld met geen mogelijkheid meer bagage uit de achterdeur krijgen. Zorg dus dat je de spullen die je op de boot nodig hebt bij de hand hebt. 

Alleen de chauffeur mag trouwens in de auto blijven. De andere passagiers gebruiken de voetgangersingang. Hier controleert de beveiliging je identificatie en ticket en gaat je bagage door de scanner. Best gek, want dat gebeurt niet met de spullen die je in je auto hebt liggen. Maar goed, je treft elkaar dus weer op de boot. 

Met de hond naar Spanje en de boot op

Als je je hond graag mee wilt nemen naar de Balearen, maar überhaupt naar Spanje, moet je zorgen dat je de juiste inentingen hebt geregeld, dat je hond gechipt is en dat je hond een paspoort heeft. Eerlijk gezegd: er is niemand geweest die dit heeft gecontroleerd bij mij, maar you never know. Actuele informatie over de eisen vind je op de site van LICG en vraag het ook na bij je dierenarts. Zo kreeg mijn hond na terugkomst een extra wormenkuur omdat in Spanje hartworm voorkomt. 

Op de boten van Balearia naar Ibiza en Mallorca mag je hond gewoon mee. Hij mag alleen niet overal komen op de boot en hij mag zeker niet in de auto achterblijven. Er zijn hokken waar je je hond tijdens de overtocht kan laten. Hier kun je dan af en toe een kijkje nemen of alles goed gaat. Maar je kunt ook kiezen voor een pet friendly cabin. Dan mag je hond gewoon met jou in een hut. Dat is wel duurder, maar ik vind het ‘t wel waard. Let op! Niet alle veerboten hebben die faciliteiten. Op deze pagina vind je de namen van de boten die diervriendelijke hutten hebben. 

Ook de Trasmediterranea boten hebben een beleid voor honden en andere huisdieren

Benieuwd hoe het ging op de boot met mijn angstige hond? Niet heel goed, to be honest. Lees hoe mijn bootreis met de hond naar Mallorca ging.

Als je alleen rijdt, kan je hond met jou mee de boot op. Ben je met meerdere mensen, dan mag alleen de chauffeur de boot op rijden. De anderen moeten via de voetgangersingang en nemen de hond lopend mee de boot op. Vervolgens haal je bij de receptie je hutnummer op. De pet friendly hutten bevinden zich vlak bij een uitgang naar het dek. Daar is een deel afgezet waar de hondenhokken zijn en waar je hond even kan plassen. Het is niet een erg aantrekkelijk stukje. 

Wat is er te doen op de boot naar Ibiza en Mallorca?

Op de boot is het prima vertoeven: er is een lobby, restaurant, een bar, een winkeltje en het is natuurlijk altijd leuk om het dek op te gaan en de frisse zeewind op te snuiven. In de zomermaanden kun je op zonnige dagen op sommige boten zelfs van een zwembad gebruikmaken! Buitenbar erbij, net de Love Boat. 😉

Afhankelijk van het soort ticket dat je koopt, kun je je een paar uur terugtrekken in je hut. Even slapen of douchen, wat jij wilt. Koop je ticket hier.

Aankomst per auto en boot op Ibiza of Mallorca

Ongeveer een half uur voor aankomst komt er iemand van het personeel op de deuren van de hutten kloppen. Dan weet je dat je in actie moet komen. Spullen inpakken en je auto opzoeken, als je nog weet waar die staat! Het is makkelijk verdwalen op de parkeerdekken. Je mag nu overigens wel met z’n allen de auto in: bestuurder, passagiers en huisdieren. Vervolgens wordt iedereen weer netjes de boot afgeleid en kan je Mallorca of Ibiza avontuur beginnen! 

Meer Ibiza inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook WithLocals heeft leuke opties. Voor ‘gratis’ wandeltours moet je bij Freetours of GuruWalk zijn en Baja Bikes organiseert fietstours.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Bij Discover Cars kun je nog meer prijzen vergelijken.
 • Boot. Je kunt vanaf het vasteland van Spanje met de boot naar Ibiza met Balearia. Balearia vaart ook tussen Ibiza en Formentera. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders bij Direct Ferries.
 • Clubs. Koop hier je clubtickets.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, maar voor Ibiza ga ik liever voor de inspiratiegidsen en daar heeft Bol.com er heel veel van. Maar je kunt ook bij Amazon terecht.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever D-reizen, SunwebVakantie Discounter of Corendon?
 • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, ga voor een heerlijk yoga retreat op Ibiza.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: januari 2022. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie