fbpx

Laatste update: 6 oktober 2015

Terwijl ik alle artikelen die me in september opvielen op een rijtje zet, valt me iets anders op. Ze gaan allemaal over Latijns-Amerika. Nu kan ik ook wel zeggen dat dat mijn favoriete regio (van dit moment?) is, dus neem het me niet kwalijk!

Laat je niet afschrikken door de eerste artikelen. Dat zijn flink heftige onderwerpen. Ik twijfel ook of ik ze wel moet noemen. Geef ik je daarmee een negatief beeld van de regio? Dat wil ik niet namelijk! Maar laten we eerlijk zijn: het is de realiteit en die schetst wel de situatie in de Latijns-Amerikaanse landen. Met die situatie kom je als toerist vaak niet eens in aanraking, omdat je je vooral rondom toeristische trekpleisters begeeft. En in Europa is er ook niet alleen maar mooi weer en goed nieuws. Dus daarom plaats ik ze toch. Hoe verder je onderaan in dit overzicht belandt, hoe luchtiger de onderwerpen.

Latijns-Amerikaans nieuws

  • Latijns-Amerika en de Caribbean zijn de enige twee regio’s in de wereld waar steeds meer meisjes voor hun 15e een kindje krijgen. Volgens The Guardian heeft dit te maken met de cultuur, geweld en de katholieke kerk.
  • Het lijkt er op dat er nu na vijftig jaar eindelijk vrede komt in Colombia. Het ging natuurlijk al langer de goede kant op, maar het is nu officieel!
  • De president van Guatemala trad eind augustus af en is sindsdien vrijwel continu in het nieuws. Hij zou betrokken zijn bij een corruptieschandaal. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Hij beweert slachtoffer te zijn van een Amerikaans complot, ondertussen is hij wel opgepakt. Dit alles ten tijde van de verkiezingen. De toekomst is erg onzeker, wie is er wel en niet te vertrouwen? In deze roerige tijden is het voor journalisten lastig om het nieuws te brengen. Intimidatie en censuur blijken namelijk heel normaal te zijn.

Over de Galapagos eilanden

  • De klimaatverandering is goed nieuws voor de Galapagos pinguïn. Er is namelijk steeds meer vis voor hen. Inmiddels zijn er ruim 1,000 Galapagos pinguïns. Dat lijkt niet veel, maar er waren er nog niet zo kort geleden minder dan 500.
  • Ondertussen moeten de leguanen flink oppassen want mensen proberen ze de eilanden af te smokkelen?!?
  • Ben je benieuwd naar de Galapagos eilanden? Bekijk dan de driedelige serie Galapagos die de NTR onlangs uitzond, nu beschikbaar online.
  • Het zelf meemaken is natuurlijk nog leuker. De mogelijkheden daarvoor blijven toenemen: alsmaar meer boten varen er rond. Aan de ene kant goed nieuws, maar hopelijk doet dat niks af aan de ervaring en de natuur daar.

Achtergrond bij het nieuws

  • In Ecuador is de vulkaan Cotopaxi sinds enige tijd actief. Dat levert indrukwekkende plaatjes op, maar wat betekent het voor de lokale bevolking? Vice zocht het uit.
  • Mashable plaatste een mooie fotoreportage van politieagenten in Peru in de strijd tegen drugs middenin de jungle.

Verslaafd aan Narcos

Ik ben fan van de Netflix serie Narcos. Binnen drie dagen heb ik het eerste seizoen helemaal bekeken. Het spreekt me aan omdat het in Colombia afspeelt en omdat ik het gevoel heb er ook nog een stukje geschiedenis van op te steken. Alhoewel… deze Colombiaan ziet dat toch even anders.

Peruaans eten

In Peru kun je fan-tas-tisch eten. Ik zou met alle liefde teruggaan naar Lima en daar een week lang niks anders doen dan eten. Gelukkig zie je steeds meer Peruaanse gerechten ook op Nederlandse menukaarten. De Peruaanse keuken is populair, ziet ook USA Today.

Reistips

En heb je plannen om richting Zuid-Amerika te gaan? Pak dit lijstje van Thrillist met de best bewaarde geheime bestemmingen in die regio er dan even bij.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.