fbpx

Laatste update: 10 mei 2018

Dat je zwemkleding, goede schoenen en ondergoed moet meenemen op je backpacktrip, wist je natuurlijk allang. Sommige items liggen niet zo voor de hand. Daarom deze alternatieve inpaklijst.

Inmiddels heb ik al in een aantal landen mogen backpacken en iedere keer leer ik weer iets bij. Soms is het een slimme truc van een medereiziger, een andere keer ontdek ik dat ik een bepaald kledingstuk niet eens gebruikt heb. Daarom deze alternatieve inpaklijst met wat minder logische items die je mee kan nemen op reis. Als je zelf tips hebt, ben je van harte uitgenodigd die in de reacties op deze blog te zetten. Zo helpen we elkaar een handje!

Schoenveters

Neem een extra paar schoenveters mee op reis. Niet voor de schoenen die je draagt, maar voor andere situaties. Je kunt er dingen mee vast binden, de was mee ophangen, tasjes mee dichtknopen en ervoor zorgen dat je je slippers niet kwijt raakt bij bijvoorbeeld raften of een andere wateractiviteit. Hoe je je slippers ‘waterproof’ maakt, lees je in deze blog over veters.

Kussensloop

Hostels: je hebt heerlijke plekken met relaxte, schone bedden, maar je hebt ook smoezelige kamertjes met oude matrassen en beddengoed dat stinkt en ondefinieerbare vlekken heeft. Ook in nachttreinen krijg je weleens beddengoed dat je liever niet aanraakt. Ik neem daarom altijd een kussensloop mee. Als je op een vies kussen ligt, slaap je toch een stuk minder lekker. Ik ga zelfs zo ver om een laken mee te nemen. Gewoon een oude eenpersoons dekbedovertrek volstaat. Je kan er op, in of onder liggen. Ideaal. Of je koopt een lakenzak (aff.) als je er wat geld aan uit wilt geven.

Dekentje

Dit is een volledig illegale tip. Neem het dekentje dat je in het vliegtuig krijgt mee. Het komt vaak van pas: in een veel te koude bus of als extra dekentje als de airco in je hostel te hoog staat. Ik laat het dekentje in het laatste hostel meestal achter en heb daar medereizigers en schoonmaaksters erg blij mee gemaakt.

Studentenkaart

Als je nog een studentenkaart hebt, neem ‘m mee op reis! Op veel toeristische plekken kun je korting op de entreeprijs krijgen. Helemaal mooi is het als er geen einddatum op je studentenpas staat. Dan kun je ‘m tot in de eeuwigheid gebruiken. Ok, misschien niet de eeuwigheid, want er komt een moment dat je toch echt moet toegeven dat je niet meer voor student door kunt gaan.

Sarong

Een sarong is echt niet per se een vrouwending. Ook voor mannen is het een slimme zet om een sarong mee te nemen. Ik zelf gebruik het niet eens als omknoopdoek. Wel gebruik ik de sarong als strandlaken, extra dekentje, sjawl en/of handdoek. Ik houd van items die je op meerdere manieren kunt gebruiken! Koop er eentje bij bol.com (aff.).

Oud/slecht boek

Regelmatig zul je op reis een book exchange aantreffen in een hostel of een cafeetje. Hier kun je een boek omruilen voor een ander boek. Ik neem daarom vanuit huis altijd een oud boek mee of een boek dat ik echt niet te pruimen vind. Daar kan ik immers makkelijk afscheid van nemen. Zonde om een splinternieuw boek achter te laten toch? Ook kies ik ervoor wat dwarsliggers mee te nemen. Dat zijn kleine versies van boeken die weinig ruimte innemen. De prijs van een dwarsligger (aff.) is helaas niet kleiner dan het reguliere boek. Zoek eens op Marktplaats of mensen ze aanbieden. Ik heb laatst twee dwarsliggers op de kop getikt voor vijf euro.

Oude kleding/schoenen

Jajaja, je bent hartstikke hip en ziet er piekfijn uit. Op reis maakt niemand dat ook maar iets uit. Neem dus gewoon oude kleding en schoenen mee. Dingen die je thuis niet meer aantrekt, kun je prima op reis een laatste keer gebruiken. In je laatste week trek je die oude dingen nog een keertje aan en vervolgens gooi je ze weg of je doneert ze aan de lokale bevolking (mits het nog een beetje toonbaar is). Zo ruim je én je kledingkast thuis op, maak je de mensen daar blij en houd je meer ruimte over voor souvenirs. Sowieso raakt je kleding verpest bij de lokale wasserij. Alles wordt bij elkaar gegooid in oude machines, te heet gewassen of met de hand schoon geschrobt. Dat doet je mooie satijnen truitje geen eer aan. Wat je trouwens niet moet meenemen: witte kleding die je na je trip ook nog wilt gebruiken. Al het witte wordt geel/grijs/bruin. Rijp voor de prullenbak.

Hoofdlampje

Neem altijd een hoofdlampje mee (inclusief een extra setje batterijen). Je kunt ook de zaklampfunctie op je telefoon gebruiken of een klein zaklampje. Het voordeel van een hoofdlamp is dat je je handen vrij hebt. Dat is handig als je leest in bed en ook als je een grot of ondergrondse ruimte gaat verkennen. De hoofdlampen (aff.) komen in vele soorten en maten. Van 8 tot 500 euro. Ik zou zeggen dat je maximaal 20 euro moet uitgeven.

Pasfoto’s

Op de meest vreemde plekken heb je opeens een pasfoto nodig. Bijvoorbeeld voor een visum waarvan je het bestaan niet eens wist, of een entreepas voor een attractie. Het is dan zonde als je eerst op zoek moet naar een fotohokje of fotowinkel. Neem daarom een paar pasfoto’s mee. Dat mogen best redelijk oude zijn, en zelfs zelf uitgeprinte op wat dikker papier.

Kopieën

Zorg dat je kopieën bij je hebt. Van je paspoort, van je ticket, van hotelreserveringen, van je reisverzekering en eventuele andere belangrijke documenten. Simpelweg omdat er weleens naar gevraagd kan worden bij grensovergangen en toeristische trekpleisters en je liever niet het origineel continu bij je hebt. Ook in het geval van verlies van het origineel, vergemakkelijken deze kopieën het proces van bijvoorbeeld een nieuw paspoort aanvragen.

Connection kit

Hoeveel foto’s maak jij op reis? Ik veel, heel veel. En wat zou ik me verloren voelen als ik die kwijt raak. Door beroving, of gewoon omdat ik mijn camera ergens vergeet. Daarom maak ik regelmatig backups van mijn foto’s als ik reis. Sommige toestellen hebben wifi of Bluetooth connectie en dan staan je foto’s binnen een handomdraai in de cloud. Andere toestellen hebben dat niet, of er is geen internet. Ik reis daarom altijd met mijn iPad, dan kan ik mijn foto’s van het geheugenkaartje ook hier op zetten. Hiervoor gebruik ik een connection kit (aff.). Check even voor jouw apparaten wat je nodig hebt. Sowieso is het handig om een extra geheugenkaartje mee te nemen en halverwege je trip het eerste kaartje goed op te bergen. Dan heb je in ieder geval het eerste gedeelte nog mocht er iets gebeuren. Vanaf mijn iPad zet ik de foto’s trouwens ook weer door naar Dropbox. Daar kan mijn moeder vervolgens ook weer bij, zodat zij de foto’s ook lokaal op haar computer zet. Backup van de backup van de backup.

Heb jij nog slimme items die absoluut op deze alternatieve inpaklijst thuis horen? Laat het weten in de reacties.

Reacties

  1. Hoofdlamp anekdote: die keer dat iets wat ik alleen maar kan omschrijven als een enorme vliegende kakkerlak zich ontzettend aangetrokken voelde tot het enige lichtpuntje in onze tropische slaaphut. Op mijn hoofd.

  2. Wat een fijn artikel!

    Ik ben de laatste hand aan het leggen aan mijn voorbereidingen voor mijn eerste backpack avontuur van een jaar Door Zuid Amerika dus dit artikel komt zeer goed van pas!
    Dankjewel voor het delen van je informatie.

    Femke

Schrijf een reactie