fbpx

Op Ibiza kun je kussen met een alpaca. Nou ja, een appeltje delen. Er komt gelukkig geen tong bij kijken. Het Belgische echtpaar San en Bart opende in 2019 de eerste alpacaboerderij van het eiland: Es Currals. 

Kleinschalige alpacaboerderij

In Nederland is het wandelen met alpaca’s al een poosje een trend. Nu kun je deze mooie dieren met een hoog aaibaarheidsgehalte (kijk die kapsels!! ❤️) ook op Ibiza bezoeken. Onder begeleiding uiteraard. Maak een afspraak met San en Bart voor een bezoekje en dan krijg je de precieze locatie van de boerderij te horen. Die willen ze namelijk niet algemeen bekend maken omdat ze niet een grootschalige toeristische attractie willen maken van hun alpacaboerderij. De dieren moeten ook hun rust krijgen (en de hele dag dezelfde tour geven is natuurlijk ook op een gegeven moment niet zo leuk meer). 

Creatief met alpaca’s: wol, poep en yoga

Het echtpaar huurt een deel van een oude finca om daar voor hun alpaca’s te zorgen. Het terrein is continu in ontwikkeling. Als ik er ben wordt er gewerkt aan een plateau in de weide om yogalessen op te geven (alpaca yoga!) en er moet nog een ruimte komen om te weven. Van de alpacawol maakt San namelijk kleding. Nu op een andere locatie, maar ze willen het graag allemaal naar de boerderij brengen. Een andere bron van inkomsten is de alpacapoep. Ja dat lees je goed. De alpacapoep blijkt perfecte mest te zijn voor de tuin. Eerst vonden de Ibizianen dat maar een gek idee (snap ik). Maar toen ze zagen dat de planten bij de buren die wél het experiment aangingen het een stuk beter deden van die van hen, vliegt de alpacapoep over de toonbank (goed verpakt uiteraard). 

De alpacafamilie van Es Currals

Ik krijg een rondleiding van Bart en kom zo alles te weten over alpaca’s maar ook over de opbouw van de boerderij. Ze zijn begonnen met vijf alpaca’s uit België. Inmiddels zijn er al wat meer, inclusief jonkies. Het zijn niet zomaar alpaca’s, maar dieren met uitzonderlijk goede wol. Kampioenswol zelfs. 

De twee heren Mojo en Lewis zitten apart en Lewis mag af en toe bij de dames om te kijken of de tijd rijp is voor nageslacht. Van Bart krijg ik een hand vol hooi en groenvoer zodat de alpaca’s in de buurt komen en ik ze van dichtbij kan bewonderen. Hoewel het aaibaarheidsgehalte hoog is, zijn ze niet zo gemakkelijk te aaien. Ze hebben een eigen willetje. Bart kent de karakters van alle alpaca’s en het is erg vermakelijk om daar over te horen.

Als we de wei van de dames inlopen, komen die zich ook graag tegoed doen aan de traktatie. Alpaca Barbarella is dol op appeltjes en als je een schijfje in je mond doet, pakt ze die er (semi-) voorzichtig uit. De alpaca’s lijken zich niet echt te storen aan onze komst. Ze zijn in voor een snack, maar gaan dan weer lekker liggen chillen.

Wil je ook de alpaca’s ontmoeten? Neem dan contact op en maak een afspraak. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en kost € 10, kinderen jonger dan 7 mogen voor de helft. Volg ze trouwens ook op Instagram: schattige foto’s en grappige teksten.

Meer Ibiza inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer leuke tips voor Ibiza, bekijk dan even dit overzicht. Ik heb namelijk heel veel Ibiza blogs voor je. Wil je ook graag een papieren reisgids mee? Bij Bol.com heb je een ruime keuze.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie