fbpx

Laatste update: 3 april 2018

Als ik alleen reis, hoop ik op bestemming leuke mensen te treffen om mee op te trekken. Ik maak me daar nogal zorgen over bij Cuba. Het is niet echt een backpackersland, dus komt dat wel goed? Ontmoet ik wel mensen? Hoe houd ik de kosten laag? Allemaal onnodige stress, want alleen reizen in Cuba is zeker goed te doen! (Je hebt alleen een iets dikkere portemonnee nodig.)

Gebrek aan hostels

Cuba heeft (nog) geen backpackercultuur zoals veel andere landen die kennen. Er zijn nauwelijks hostels, dus je raakt wat minder snel in contact met andere backpackers. Maar dat betekent niet dat je in je eentje hoeft weg te kwijnen hoor!

Ik ben mijn reis van 3,5 week in Havana gestart. Laat daar nou wel een hostel zijn! Rolando’s Backpackers is een ideale plek om mensen te ontmoeten. Veel mensen komen hier aan het begin of het eind van hun trip terecht. Dus van de ene groep mensen krijg ik heel veel tips en met de andere groep kan ik plannen maken om samen verder te reizen. Er zijn drie slaapzalen met (eerlijk gezegd) vrij slechte bedden en douches. Wel kluisjes! Er is ontbijt en ‘s avonds gaat op het dakterras het barretje open waar je ook relatief goedkoop kunt eten. Altijd een goede plek om de avond te beginnen. Ook niet onbelangrijk: het personeel is ontzettend aardig en voorziet je graag van informatie.

Foto 05-02-16 17 44 35

Rolando's Backpackers Hostel Cuba Havana bar

Ik snap overigens echt niet waarom er niet meer hostels zijn. Je verblijft in Cuba namelijk vaak bij families thuis of in een bijgebouwtje bij hun huis (de casa particulares). Je zou denken dat ze flink meer kunnen verdienen op hun ruimte door per bed te verhuren in plaats van per kamer. Wellicht houdt de wet dit nog tegen. En zeg nou zelf: niet iedereen zit te wachten op een stel backpackers in hun huis.

Mensen ontmoeten onderweg

Reismaatjes vind je overigens overal. Ik stap bijvoorbeeld een taxi in van Camaguey naar Trinidad, onmoet daarin een Canadees meisje en vervolgens gaan we een paar dagen samen op pad. In Trinidad komen we Italianen tegen die zij al eerder had ontmoet op haar trip en zo wordt het groepje weer groter. Cuba is namelijk wel groot, maar iedereen legt een vergelijkbare route af. Dikke kans dus dat je mensen opnieuw treft. Ook is het slim om te kijken of je een casa particular met meerdere kamers kan vinden of eentje met een dakterras. Dan heb je weer meer kans om mensen te ontmoeten.

Kosten drukken: verblijf

Als je dan een reismaatje hebt gevonden, kun je mooi kamers delen. Je betaalt namelijk per kamer en niet per persoon. Dat is natuurlijk niet zo fijn als je alleen reist. De meeste casa particulares hebben een eenpersoons- en een tweepersoonsbed. Alleen nog even ruzie maken over wie het grote bed krijgt en zo heb je al snel de helft van de accommodatie bespaard. Gemiddeld heb ik tussen de 20 en 30 CUC (20 tot 26 euro) betaald voor twee personen. Casa eigenaren zijn niet zo happig op het verlagen van de kamerprijs, maar onderhandelen over het ontbijt lukt meestal wel. Behalve in Viñales en Trinidad, want daar gaan de prijzen echt over de kop!

Casa particular in Vinales Cuba

Kosten drukken: eten

Probeer het ontbijt in eerste instantie bij je kamerprijs in te krijgen. Dat scheelt alweer een stukje. Eet verder vooral bij de privé restaurants en in je casa. Die zijn het goedkoopst en het lekkerst. De staatsrestaurants serveren meestal vrij smakeloze gerechten. En als je tussendoor honger hebt: ga voor de pizza. Die worden vanuit veel kleine snackbar-achtige zaakjes verkocht. De pizza’s staan niet zo goed bekend onder de reizigers en ik moet ook toegeven dat de kwaliteit wisselend is, maar ik heb echt een paar lekkere gehad. Als er veel Cubanen in de rij staan, is dát de pizzatent waar je in de rij moet gaan staan. Je betaalt zo’n 5 tot 10 CUP (omgerekend 20 tot 40 eurocent) voor een pizza met kaas. Soms vragen ze maar liefst 15 CUP, dat is duur. Ik sla die over: principekwestie. Op straat scoor ik sowieso goedkoop eten: een softijsje voor 1 CUP (3 eurocent), een vers fruitsapje voor 3 CUP (11 eurocent) of een broodje voor 6 CUP (22 eurocent). Alcoholische dranken trouwens ook: mojito’s voor 40 eurocent!

pizzaspot in Havana Cuba

Cubaanse pizza streetfood

Kosten drukken: vervoer

Ik heb flink wat kilometers gemaakt in Cuba. Gelukkig is het vervoer over lange afstanden behoorlijk goed geregeld. De Víazul bussen komen langs vrijwel iedere bekende plaats. Ik ga meestal de dag voordat ik wil reizen naar het busstation om daar de bustijden en de prijzen te checken. Nog voordat ik de terminal instap, word ik al benaderd door mannetjes die colectivo’s regelen. Dat zijn gedeelde taxi’s. Ik vraag de prijs en de tijd en kijk dan even bij Víazul wat de bustijden en prijzen zijn. Vaak is de colectivo maar een paar CUC duurder dan de bus en dan word ik bij mijn accommodatie opgehaald en bij de volgende accommodatie weer afgezet. Zo bespaar je taxikosten. Best handig dus en er is meestal nog wel wat onderhandelingsruimte.

Hoe betrouwbaar die colectivo’s zijn? Tja, uiteindelijk rijden ze alleen als het financieel voordelig is voor hen. Ze moeten dus wel genoeg andere mensen kunnen regelen. Mij is het in Holguin overkomen dat de colectivo niet kwam opdagen en ik een dag extra vast zat. Geen drama, maar het schopt natuurlijk wel de planning in de war. Geleerde les: nooit in zee gaan met een colectivo-mannetje zonder telefoon. Zorg echt dat je een naam en telefoonnummer krijgt. Als de colectivo niet op tijd is, kun je tenminste nog even bellen en vragen of er iets aan de hand is. Je weet ook nooit welk voertuig er precies verschijnt: het kan een prachtige oldtimer zijn, maar ook een aftands busje met een houten bankje. De kans is in ieder geval groot dat het niet bijzonder comfortabel zal zijn, zoals op de foto bovenaan of hieronder.

Opgepropt Cuba auto colectivo

Er is ook een spoorlijn. De trein is absoluut een goedkope optie, maar het is flink afzien. De trein is erg langzaam en vooral heel oud. Comfortabele stoelen in de nachttrein? Nee hoor, dat is overbodige luxe. Ik heb in Havana een kijkje genomen op het station omdat ik wilde weten of het een goede optie was. In de wachtruimte werd ik al licht claustrofobisch en je moet maar liefst drie uur voor de trein gaat aanwezig zijn. Ik ben afgehaakt.

Binnen dorpen en steden kun je (op volgorde van duur naar goedkoop) gebruik maken van taxi’s, fietstaxi’s en lokale bussen. Onderhandelen is essentieel!

Geen budget backpackertrip

Ondanks deze ‘bespaartips’ moet je wel rekening houden met een hoger budget dan de gemiddelde backpackerbestemming. In Cuba liggen de prijzen nou eenmaal iets hoger als je alleen reist. Daarnaast is het momenteel echt een ontzettend populaire bestemming. Casas zijn in sommige plekken schaars en dat weten de eigenaren. Ze vragen dus de hoofdprijs. Nu Cuba ook steeds meer richting een open economie gaat, zijn de Cubanen aan het ontdekken wat dat voor hen betekent. Zij zien ook de inkomensverschillen tussen ons en hen en willen graag meeprofiteren. En terecht. Dus zorg dat je snel gezellige reizigers om je heen verzamelt en dan komt het vanzelf goed met je budget én het sociale contact.

Reacties

 1. Hoi! Ik zit eraan te denken om alleen naar cuba te gaan, maar zit wel in een hotel. Is het goed te doen & veilig om als alleen reizende (blonde) meid vanuit daar cuba te ontdekken? Of raad je dit af? Groetjes!

  • Hallo lianne, wanneer ga jij naar cuba ? Ik ben van plan om volgende maand alleen naar cuba te gaan. Dacht misschien kunnen we elkaar daar ergens treffen ?

   • Hoi Laila, ik vertrek 5 april naar cuba voor een maand. Misschien treffen wij elkaar ook nog wel! 🙂

     • Kort samengevat met mogelijk nog kleine uitwijkingen: havana (land ik), vinales, pinar del Rio, soroa, cienfuegos, santa clara, Trinidad, sancti spiritus, camaguey, las tunas, bayamo, santiago de Cuba, baracoa en dan vlieg ik terug naar havana. Weet nog niet of ik overal overnacht maar deze plekjes wil ik ong bezoeken met de daar mogelijke activiteiten.
      Misschien kunnen we contacten wisselen?

     • hello Joyce ,

      je reis schema ziet er goed uit.
      ik zal anders mijn email adres achter laten
      mail me en dan kunnen we van nummers uitwisselen

  • Hoi Lianne, ik ben zelf ook alleen gegaan, en heb ook blond haar. Bij mij is het helemaal goed gegaan. Gebruik gewoon je verstand en luister naar je gevoel. Als je veel van Cuba wilt zien, zou ik wel op verschillende plekken verblijven in het land. Het is nogal groot! 🙂 Veel plezier alvast!

Schrijf een reactie