fbpx

Laatste update: 5 november 2021

Een dagje uit in eigen land met een dierenthema ? You’ve come to the right place. Ontdek snel beregoede activiteiten met dieren die je gewoon in Nederland kunt doen. Ook leuk om zo’n uitje met dieren cadeau te doen natuurlijk.

1. Wandelen met alpaca’s

Een paar jaar geleden kwam deze trend opeens op: wandelen met alpaca’s. Een bijzonder uitje waarbij je veel leert over de alpaca’s en een stukje met ze gaat wandelen. Ik ontmoette mijn nieuwe alpaca-vrienden bij AlpacaOord in Drenthe. Alpaca’s zijn behoorlijk eigenwijze dieren, dus die wandeling gaat volledig op hun tempo, niet het jouwe! Na het wandelen met alpaca’s kun je ze nog even aaien en voeren. Wil je alle details van een alpacawandeling weten? Lees dan dit artikel over wandelen met alpaca’s.

2. Paardrijden in de duinen

Paardrijden in de duinen is niet een activiteit die voor iedereen is weggelegd. Je moet wel durven en eigenlijk ook een beetje paardrij-ervaring hebben. De Nederlandse kustlijn is een prachtige omgeving voor mooie duinritten. Soms kun je zelfs ook een stuk galopperen op het strand. Informeer goed bij de manege wat je precies gaat doen, hoeveel ervaring je moet hebben en wat je mee moet nemen. Manege Ruckert in Zandvoort maakt prachtige duinritten en heeft goede paarden. Of ga naar Egmond bij Manege Hoef

3. Yoga met geiten 

Het is alles behalve zen, maar geitenyoga is wel heel erg grappig om een keer te doen. In het Amsterdamse Bos biedt de geitenboerderij regelmatig yogalessen in de stal aan. Gewoon tussen de geitjes en de keutels. Dat wilde ik natuurlijk een keer meemaken. Hier vind je mijn ervaring met geitenyoga. Dan kun je je mentaal alvast voorbereiden.

Je kunt alleen een lesje doen of een arrangement nemen. Dan krijg je er een lekker kopje geitenmelkcappucino en een ontbijtje bij. De geitenboerderij heeft een heerlijk terras en een fijn terrein waar je een korte wandeling kan maken en kennis kan maken met alle dieren. Reserveer je yogales.

4. Tijgeren met tijgers: tijgerworkshop

Stichting Leeuw organiseert tijgerworkshops in de kop van Noord-Holland. Leeuwen, tijgers, panters, poema’s: dit uitje is niet voor watjes (en kinderen jonger dan 16). De tijgerworkshop duurt ongeveer 2,5 uur waarin je een kopje koffie met gebak krijgt, met de verzorgers op pad gaat en overal een kijkje mag nemen. Van operatiekamer tot de verblijven. 

Een tijgerworkshop is wel flink prijzig. Je betaalt 150 euro per persoon (hier te koop). Van de opbrengst verzorgt Stichting Leeuw de dieren. Dus je geld wordt goed besteed. Maar… je kunt ook een flinke korting krijgen via Groupon, dan betaal je niet eens de helft.

Leeuwin in een dierentuin

5. Zeehonden uitzetten in zee

Bij het Zeehondencentrum Pieterburen heb je soms de mogelijkheid om mee te gaan als de verzorgers zeehonden uitzetten in zee. Een unieke ervaring. Op de website van het Zeehondencentrum kun je zien of er binnenkort zeehondjes worden uitgezet. Maar ook als dat niet het geval is, is een bezoek aan Pieterburen een aanrader. Je kunt de zeehonden in de opvang bewonderen en meer leren over het werk van het centrum. 

Ook leuk: een zeehondensafari met de boot in Zeeland

6. Kamelensafari: kamelen melken

In het mooie Brabant kun je terecht voor een bijzondere activiteit met dieren: je kunt er meer dan 100 kamelen bewonderen bij de enige kamelenmelkerij in heel Europa. Kamelenmelkerij Smits biedt regelmatig kamelensafari’s aan waarbij je eerst een presentatie krijgt vol informatie en bijna nog meer grappen. Vervolgens mag je de kamelen van dichtbij bewonderen en er zelfs op zitten. Ik sla dat over, maar doe wel enorm mijn best op een selfie met een kameel. Oordeel zelf of het gelukt is.

In het restaurant eet je uiteraard een kamelenmelkpannenkoek en drink je een kamelenmelkcappuccino. Reserveer je bezoek

7. Koffie drinken met katten

In Nederland zijn er inmiddels verschillende kattencafé’s. Het concept is super simpel: er is een cafe en er zijn katten. De kattencafe’s zijn een trend die overgewaaid is uit Azië. In Bangkok kun je bijvoorbeeld op veel plekken katten aaien (maar ook honden). Zin om een paar uurtjes katten te aaien? In Amsterdam vind je het eerste kattencafé van Nederland: Kattencafé Kopjes. Maar ook in Haarlem (Kattencafé Jippies) en andere steden kun je terecht in de katten- en koffieparadijzen.

8. Knuffelen met koeien

Koeknuffelworkshops zijn al een tijdje populaire bedrijfsuitjes en leuk voor vrijgezellenfeestjes. Bij verschillende boerderijen in Nederland kun je lekker knuffelen met koeien. Je krijgt een korte introductie over de boerderij en koeien en vervolgens mag je in een overall de stal in. Klaar om te knuffelen. Je kunt koe knuffelen in onder andere Voorst en Eemdijk. Een top uitje met dieren!

9. Roofvogelworkshop

Heb je wel eens een uil van heel dichtbij gezien? Of een zeearend? Dat kan tijdens een roofvogelworkshop. Ik bezoek die van Settels Roofvogels in Amersfoort en heb een topdag! Na een uitgebreide uitleg, een kop koffie en een koek krijgen we buiten verschillende soorten roofvogels op onze hand. De begeleiders zorgen dat iedereen verschillende vogels van heel dichtbij kan inspecteren. Ik voer een uil en een roofvogel suist straks langs mijn gezicht. Dit is heel indrukwekkend. Ook is er tijd om een paar trucjes uit het valkeniersvak te leren. Reserveren doe je hier. Soms is er een speciale aanbieding via Groupon.  

10. Varkens masseren

Bij het Beloofde Varkensland mag je varkens masseren. Tijdens de workshop leer je alles over varkens, over bio-industrie en hoe je diervriendelijk met varkens kan omgaan. Daarna mag je de varkens van Familie Bofkont (zo zijn de dieren hier genoemd, want ze boffen maar met al die massages) masseren en knuffelen. Voel hun huid met stevige haren, hoor ze vrolijk knorren en je hebt een heel fijn dagje uit. 

Hangbuikzwijntje

11. Met de schaapsherder op pad

Eindeloos schaapjes tellen. Ga een dagje mee met een schaapsherder de hei op. Leer alles over het vak, geniet van de natuur en bewonder de band van de herder met de herdershond. Oh ja, en geniet van de schapen! Het kan op de Veluwe. Reserveer je dagje met de herder via de website

Ook leuk: houd in de gaten wanneer er lammetjesdagen in Nederland zijn. Bij Natuurmonumenten vind je een overzicht.  

12. Dierentuinen in Nederland – met korting naar de dierentuin

Nederland is heel veel mooie dierentuinen rijk. Dit zijn de bekendste:

Veel dierentuinen bieden ook arrangementen aan. Dan kun je bijvoorbeeld een achter de schermen kijken, zelf dieren voeren of lekker picknicken. 

Giraffe in Artis

Korting op de dierentuin

Wil je met korting naar de dierentuin? Snap ik, zeker als je met het hele gezin gaat, wordt het een duur uitje. Gelukkig zijn er vaak acties. Hier een kort overzicht met sites waar je misschien geluk hebt. Sowieso is het vaak slim om alvast online bij de dierentuin zelf je ticket te kopen omdat dat soms goedkoper is dan aan de kassa. 

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie