Laatste update

Volgens de lokale VVV zijn er een aantal dingen typisch Texel, bijvoorbeeld het walvisvaardershuisje, de vuurtoren en stolpboerderijen. Die heb ik dus allemaal niet gezien tijdens mijn dagje Texel. Oeps! Ik was te druk met andere blijkbaar iets minder typische Texelse dingen.

Lievelingspony Truus

Toen ik een jaar of acht was, ben ik voor het laatst (en misschien ook wel het eerst) op Texel geweest. In mijn herinnering bestaat Texel uit Truus. Niks Texelse wol of lamsvlees: alleen maar Truus. Truus was de pony waar ik een ritje op mocht maken. Ik was dol op Truus. De foto van Truus kreeg een mooi plekje op mijn kamertje. In de herinnering van mijn ouders over diezelfde periode is er geen Truus. Hoewel mijn moeder na mijn verhaal zich wel vaag iets herinnert over een manege en dat je aan de achterkant over een weiland liep. Ik vind het altijd bijzonder hoe iedereen een heel eigen beeld heeft over precies dezelfde gebeurtenis.

TESO overtocht

We zijn nu flink wat jaren verder en mijn ouders gaan een midweek naar Texel. Ze weten zelfs de manage van destijds te lokaliseren. Geen Truus meer natuurlijk. Desondanks vind ik het best een goed plan om ze een dagje op te zoeken en een paar nieuwe herinneringen te maken. Het is namelijk prachtig weer in Nederland, dus het is wel de moeite waard om een dagje vrij te nemen. Ik ga dus vroeg op de dag richting Den Helder om daar de boot te pakken. Wist je dat dat echt ontzettend goedkoop is? Je kunt gratis parkeren naast de boot en voor € 2,50 mag je op en neer naar Texel. De TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) is eigendom van alle Texelaars begrijp ik. De eilandbewoners zijn bijzonder betrokken bij het bedrijf, grappig toch? De boottocht is slechts twintig minuten trouwens, dus voor je het weet sta je weer aan wal.

Fiets huren op Texel

Veel mensen nemen hun eigen fiets mee, maar uiteraard is er een fietsverhuurbedrijf gevestigd in de Veerhaven.  Vanaf €7,50 per dag kun je bij Rijwielverhuur Veerhaven Texel een fiets meenemen. Het is wel dringen, want veel mensen op de boot vinden dit een goed plan. Je kunt dus van te voren alvast je fiets online reserveren. Of zorg dat iemand aan wal al voordat je aankomt je fiets regelt (bedankt pap en mam!).

Terwijl we richting Den Burg fietsen, zie ik langs de weg vooral veel schapen en bewegwijzering naar toeristische sites. Ik heb maar kort de tijd dus ik moet bezienswaardigheden als Ecomare en de Texelse bierbrouwerij helaas overslaan. In Den Burg lopen we een rondje door het dorp, pakken een koffietje en bezoeken we de Oudheidkamer.

Texel Den Burg Hofje

De Oudheidkamer

De Oudheidkamer is een heel klein oud pandje. Héél oud: waarschijnlijk uit 1599. In het huisje waan je je in een ver verleden. Een bedstee, schrijven met een veer, oud servies… We krijgen een korte uitleg van de museummedewerker en nemen alles in ons op, van woonkamer tot keuken. Op de bovenverdieping is een kleine tentoonstelling van brieven uit de 18e eeuw geschreven door zeemansvrouw Aagje Luijtsen aan haar man die voor de VOC werkte. Er is ook een kruidentuintje waar het heerlijk ruikt. Er staan dan ook zo’n honderd verschillende kruiden en planten.

 

oudheidskamer textel buitenkant

oudheidskamer

 

Texelse biertjes

Omdat het zulk prachtig weer is, moeten we wel naar het strand. Een beetje aan ons kleurtje werken! Na de fietstocht richting het strand bij De Koog hebben we eerst een lunch en een Texels biertje verdiend. Skuumkoppe bevalt prima! Het is een donker witbiertje. Daar had ik serieus nog nooit van gehoord, zowel van Skuumkoppe als van het feit dat witbier ook donker kan zijn. Het is wel een aanrader! Er schijnen echter nog tenminste tien andere Texelse biertjes te zijn. Als ik er nog niet genoeg had, dan is dit nog een reden om een keertje terug te komen!

Texels bier

Strandhuisje huren

Aan het strand is het prima vertoeven. Omdat wij (ok, vooral mijn moeder en ik) de strandhuisjes zo schattig vinden, huren we er eentje. Het is al wat later in de middag, dus mijn vader gaat afdingen. Dit is het moment dat mijn moeder en ik altijd doen alsof we hem niet kennen. Deze man probeert zelfs bij IKEA nog af te dingen. Vandaag heeft hij success en dus hebben we voor een fijn prijsje een klein huisje met strandstoelen en een windscherm. Bakken maar!

strandhuisje Texel

Vakantiegevoel voor een dag

De tijd staat stil en vliegt tegelijkertijd voorbij op Texel. Voor ik het weet moet ik alweer richting de boot. Met de ondergaande zon is dat een prachtige overtocht. Bijzonder hoe één zo’n dagje eiland toch als een mini-vakantie kan voelen. Stom toch, dat je dat soort dingen niet vaker doet? Zelfs zonder pony Truus en mét atypische Texel activiteiten.

teso overtocht boot texel den helder

Reacties

  1. Oh wat fijn is Texel! Een dag een tuctuc huren is ook een aanrader. En ik hou ook van afdingen. Lukt mij zelfs bij de H&M en is dus ook gelukt bij de tuctuc

    • Hahaha, wil je een keertje op pad met mijn vader? 😉 Ik weet het niet, ik vind afdingen in het buitenland veel gewoner ofzo…

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.