fbpx

Laatste update: 28 april 2018

Laguna Bacalar in Mexico is een stukje paradijs op aarde. Bij mijn eerste ademteug in Bacalar weet ik het al: ik ben op de juiste plek beland. Ik voel me ontspannen, ik voel me licht, ik voel me thuis in Mexico.

Ik weet niet wat het is, maar er zit hier iets in de lucht. Bacalar is een verademing na plekken als Playa del Carmen en Cancún. Het massatoerisme heeft Bacalar gelukkig nog niet bereikt. Bacalar ademt een licht hipstersfeertje uit, met iets artistiekerigs en een flinke dosis sociale en duurzame initiatieven. Combineer dat met het kristalheldere water van het meer, en ik weet zeker: ook jij wil hier nooit meer weg.

1. De vibe van Bacalar

Ik zei het eigenlijk al, Bacalar heeft een uniek sfeertje. Ik denk dat het woord ‘ontspannen’ het het best beschrijft. Vanwege de hitte heeft niemand haast. Veel mensen brengen hun dagen chillend aan het meer door en zoeken verkoeling in het water of bij één van de vele cafe’s en restaurants. Van nachtleven is in Bacalar geen sprake. Het is daarom de ideale plek om even bij te komen van alle indrukken die ik in Mexico heb opgedaan. Het dorp is erg overzichtelijk: het toeristische centrum beperkt zich tot het centrale plein, de omliggende straten en de waterkant.

Het centrale plein is een populaire ontmoetingsplaats.

Het is een plek waar je honderden yogalessen verwacht. Ik kan er maar eentje vinden en die valt helaas wat tegen, mede omdat hij in ’t water valt vanwege de regen. Direct naast Enamora ligt een betonnen binnenplaatsje waar yogales word gegeven. Voor slechts 70 pesos kun je meedoen. Maar het plekje is voor mij niet heel zen en ik vind te weinig flow in de les.

Lokale cultuur

Bacalar is meer dan alleen hip. Het is ook heel Mexicaans, met een kleine markt, mini-supermarkten, rijen bij de bank op de dag van de salarisuitbetaling, lokale restaurants met plastic stoeltjes en mensen die luidkeels door de straten fietsen om hun brood of groenten te verkopen. Ik zie hier ook voor het eerst de mennonieten, die vooral in Belize wonen. Ik moet mijn best doen om ze niet na te staren, want ze vallen op met hun blanke huidskleur, taalgebruik en traditionele kleding. Misschien ken je de amish wel? Zij zijn afgesplitst van de mennonieten om een strengere geloofsovertuiging te hanteren.

2. Laguna Bacalar: het meer van 7 kleuren

De laguna is het hoogtepunt van Bacalar. Geniet van het water vanaf de waterkant bij één van de publieke toegangen of bij je hotel, neem een frisse duik of zoek een leuke watersport uit. Het meer van Bacalar is een zoetwatermeer van maar liefst 60 kilometer lang. De kleur is blauwer dan blauw, dit is te danken aan de mineralen. Tien jaar geleden dronken mensen nog direct uit het meer, dat is helaas niet meer mogelijk. Daarvoor is het te vervuild geraakt. De lokale bevolking doet haar best om het meer in zo goed mogelijke staat te behouden. Daarom mogen vanaf eind 2018 geen motorboten het meer op.

 

3. De beste slaapplekken in Bacalar

Omdat het tussen mij en Bacalar liefde op het eerste gezicht is, blijf ik hier langer dan gepland. Dat betekent ook dat ik een paar keer van hotel of hostel verwissel. Ik blijf wel rond het centrum hangen. Langs de waterlijn zijn nog veel meer opties die vooral interessant zijn als je met de auto reist. De keuze is reuze in Bacalar, dus check even de vier opties die ik voor je heb getest.

Veel ruimte op de slaapzalen.

4. Eet je tonnetje rond in de restaurants

In Bacalar vind ik een heerlijke mix van Mexicaans en Westers eten. Ik durf te stellen dat mijn maaltijd bij Bote de Leche de beste was van mijn reis door Yucatan, Chiapas en Quintana Roo. Ik heb 13 tips voor je op een rij gezet in deze blog.

Lekker ontbijtje bij Enamora.

5. Watersporten op het meer

Veel mensen ontdekken het meer met een zeilboot, een katamaran, een kano of een paddle board. What SUP Bacalar biedt bijvoorbeeld zonsopgang en zonsondergang SUP-tours die je online kunt boeken of bij het The Yak Lake House. Of het doorgaat, ligt vooral aan de wind. Tijdens mijn verblijf heb ik pech en gaat de tour tot twee keer toe niet door.

Gelukkig heb ik het meer wel per zeilboot kunnen ontdekken. Bacalar Sailing biedt voor 600 pesos per persoon een zeiltocht van 3 tot 4 uur langs onderwater cenotes, het piratenkanaal en een zwemplek. Dat het weer op het meer zomaar om kan slaan, merk ik zeker. Het ene moment zit ik vrolijk factor 50 op te smeren, het volgende moment schuil ik voor de regen onder een stuk zeil. Op de boot zie ik de kleur van het water ook duidelijk veranderen, bij de cenote is het blauw bijna zwart en bij het piratenkanaal kristalblauw. Wil je ook zeilen? Dan raad ik je aan om ook bij andere organisaties navraag te doen. Dit omdat Bacalar Sailing me wat teleurstelt: het is een mooie tocht, maar we vertrekken een uur te laat en de snorkeluitrusting is incompleet.

6. Streetart in Bacalar

In Mexico is street art erg populair, ook in Bacalar. Begin gewoon te wandelen en je zult sowieso verschillende muurschilderingen tegen komen. Als je er meer over wilt weten, bezoek dan de Facebookpagina van Bakalarte of vraag naar Tania bij het Toto Blue Hotel. Volgens de mensen van de Free Walking Tour weet zij veel over streetart.

7. Duik in de cultuur met de Free Walking Tour

De Free Walking Tour van Bacalar is met gemak de beste gratis stadswandeling die ik heb gedaan. Bacalar is geen plek die honderden bezienswaardigheden kent, de Free Walking Tour richt zicht daarom veel meer op de cultuur en lokale initiatieven. Heel tof! Zo kom ik er namelijk achter wat een hechte gemeenschap Bacalar is, en hoeveel nadruk er ligt op duurzaamheid en hoeveel sociale initiatieven er zijn. Gids Claudio uit regelmatig zijn respect voor de levenswijze van de Maya’s. Zij wisten hoe we vriendelijk moesten omgaan met de aarde, dat lijken we nu vergeten, verzucht hij.

Eén van de twee schrijvershuizen in Mexico ligt in Bacalar. Hier kunnen kunstenaars verblijven als zij het belang van hun project (zoals een conferentie of een tentoonstelling) kunnen aantonen én als zij iets voor de mensen van Bacalar zullen doen. Bijvoorbeeld workshops geven. Op Facebook plaatst Free Walking Tour Bacalar regelmatig updates met lokale events, zoals deze workshops. Via de pagina kun je ook navraag doen over de tour zelf. De tour begint bij het Yak Lake House en pikt vervolgens mensen om 10 uur op het plein op. Nou ja, Mexicaanse tijd dan. Geduld!

8. Zwemmen in Cenote Azul

Op zo’n 3 kilometer van het centrum ligt Cenote Azul. Best een stukje lopen, maar er rijden ook wat colectivo’s op en neer. Het is niet een cenote zoals ik die in Tulum heb gezien, het doet me eigenlijk denken aan een groot zwemmeer. Wel eentje van 90 meter diep. Er ligt een restaurant direct naast. Wat mij betreft is dit geen must-see, maar wel een vermelding waard. 😉

Cenote Azul

9. Snorkelen bij Los Rápidos

Los Rápidos is een plek aan het meer waar je kunt ‘driftsnorkelen’. Dat betekent dat je in het water plonst, je hoofd onderwater steekt en je laat meevoeren door de stroming. Als je een eigen snorkel hebt, neem die dan zeker mee want er is niet altijd materiaal te huur. Ja, hier spreekt helaas een ervaringsdeskundige.

Schrijf een reactie