fbpx

Laatste update: 3 juni 2018

Leegstand. Gebouwen die hun functie hebben verloren. De nachtmerrie van ieder stadsbestuur. Tijdens de Week van Nieuw Maastricht ontdek ik hoe Maastricht stadsontwikkeling aanpakt. Want het hoeft geen nachtmerrie te zijn. De stad realiseert juist dromen.

De Week van Nieuw Maastricht #wnm16

De Week van Nieuw Maastricht is een initiatief van Maastricht-LAB, Gemeente Maastricht en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Een dertigtal bloggers gaan op uitnodiging van Maastricht-LAB de stad ontdekken. En ik mag mee (maar dat had je vast al geraden). In 1,5 dag bezoeken we plekken in de stad binnen de thema’s erfgoed, ambacht, kunst, retail en design om inspiratie op te doen voor een blog. Missie geslaagd. We zien zo ontzettend veel dat het niet in één blog te vatten is. Keuzes maken dus, niet mijn sterkste eigenschap. Ik ga voor de letter B. De B van beleven, maar ook van negen inspirerende plekken in Maastricht.

De B van… Bouwval

Het thema van de Week van Nieuw Maastricht is leegstand en herbestemming. Daar hoort een bouwval bij: de ultieme uitdaging voor Maastricht Lab. Het cocreatieve ontwikkelplatform zoekt nieuwe vormen van stadsontwikkeling. Een voorbeeld is het Sphinxkwartier. Een plek die jarenlang stil heeft gestaan, maar nu volop in ontwikkeling is.  Het heeft een industrieel karakter en dat is hip! We bezoeken de Timmerfabriek. Tegenwoordig is hier ruimte voor popconcerten, tentoonstellingen en debatten. Het is volop in verbouwing. Aan de overkant staat het Eiffelgebouw, tot 2006 een productielocatie voor de Sphinxfabrieken. Nu staat het leeg en wordt het onder andere gebruikt voor opnames van Flikken Maastricht. Maar het komt goed met deze bouwval. The Student Hotel neemt er zijn intrek en er komt een rooftopbar waar je van cocktails en hopelijk het uitzicht kan genieten. Heb wel nog even geduld. Naar verwachting kun je er in 2018 terecht, maar nu kun je al een voorproefje nemen en bekijken hoe het Sphinxkwartier ontwikkelt.

Adres: Boschstraat en omgeving

De B van… Brandweerkantine

Een oude brandweerkazerne is nieuw leven ingeblazen met het project De Brandweer. In het souterrain zijn werkplaatsen voor jonge creatieve ondernemers gecreëerd en op de eerste verdieping zijn er meer kantoorruimten. De begane grond doet dienst als restaurant met de toepasselijke naam Brandweerkantine. Een mooie ruime plek waar je kan ontbijten, lunchen, dineren en borrelen, maar ook flexwerken. En van de brandweerpaal kan roetsjen als je durft!

Adres: Capucijnenstraat 21

De B van… Boekhandel

In Boekhandel Dominicanen geeft directeur Ton Harmes een vlammend betoog over zijn boekenwinkel. Aan enthousiasme geen gebrek. Boekhandel Dominicanen werd door The Guardian uitgeroepen tot de mooiste boekhandel ter wereld. “A bookshop made in heaven.” Ik ben gek op boekenwinkels en kan er uren doorbrengen. Gek genoeg valt mijn oog hier niet op de boeken, maar het plafond. De boekhandel is namelijk gevestigd in de Dominicanenkerk en dat is nogal imposant. Ongelooflijk dat dit pand tien jaar geleden nog een fietsenstalling was. Omdat het assortiment in vergelijkbare boekwinkels voor 75% hetzelfde is, wilde Boekhandel Dominicanen een karaktervolle omgeving. Dat is gelukt. Er heeft een flinke verbouwing plaatsgevonden (er werden door de archeologische dienst zelfs zes lichamen en botresten van 196 mensen gevonden) met behoud van de wand- en plafondschilderingen in de kerk. Het karakter van de Domincanenkerk is intact gebleven. Zelfs de tafel van het koffiecafé is helemaal in stijl. Een bezoekje waard!

Adres: Dominicanerkerkstraat 1

De B van… Bonnefantenmuseum

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht staat beeldende kunst centraal. De collectie wisselt dus check de site voor actuele informatie. Ik bezoek de expositie van Grayson Perry. Een kunstenaar die door onze gids wordt getypeerd als metroseksuele travestiete pottenbakker. De collectie is behoorlijke extreem. Keramieken potten vol scheldwoorden en piemels gemaskeerd door uitbundig kleurgebruik. Hij maakt flinke statements en doorbreekt taboes over religie, gender en oorlog en doet dat met verve. Ik ben vooral onder de indruk van The Vanity Of Small Differences. Een serie van zes wandtapijten waarin we Tim ontmoeten die van een lage sociale klasse opklimt tot de hoogste. Herkenbare details als iPhones met gebarsten schermen en ramptoeristen, maken dit een mooie weerspiegeling van (en een aanklacht tegen) het echte leven. Een gids is een absolute must! Ik had het verhaal van Tim nooit begrepen zonder de uitleg.

Adres: Avenue Ceramique 250

De B van… Bisschopsmolen

Ik heb hetzelfde ontbeten als Steven Kruijswijk! Je weet wel, die wielrenner die de Giro… niet won. Bakkerij De Bisschopsmolen is blijkbaar al jaren vaste bakker van topsporters omdat zij brood maken zonder chemische toevoegingen. Team Lotto NL-Jumbo, Sportcentrum Papendal, MVV en Roda JC zijn vaste klanten van De Bisschopsmolen. Oprichter Frank legt uit dat ambachtelijk gebakken brood het meest gezonde brood is. Van chemische hulpstoffen en e-nummers wil hij niks weten. Eenvoud staat centraal en dat is heerlijk! Ik probeer alles en geniet. Als Frank ons uitnodigt om een kijkje in de bakkerij te nemen, sta ik vooraan. Ik vind het supergaaf om de bakkers aan het werk te zien. Van Frank mogen we de bakkers ook aanraken, maar dat sla ik toch over. Ga zeker ontbijten of lunchen hier als je in Maastricht bent. Je kunt zelfs een workshop of rondleiding krijgen bij deze eerste 100% speltbakkerij van Nederland.

Adres: Stenenbrug 1-3

De B van… Blanche Dael

Blanche Dael is een begrip in Maastricht en omgeving. Dat begrip had mij nog niet bereikt, maar na een bezoek snap ik het. Hier wordt koffie en thee met aandacht en liefde gemaakt. De medewerkers van de koffiebranderij en theepakkerij selecteren, branden en melangeren koffie uit de hele wereld. De kleine zaak telt ook ruim honderd theesoorten. Het is een echt familiebedrijf. Al in 1878 opende meneer Dael de winkel en zijn dochter Blanche nam het over. De mensen in de winkel weten alles van koffie en thee. Als ze mij dus vertellen dat mensen speciaal voor hun huisthee Droum vaan Mestreech omfietsen, kan ik niet anders dan wat meenemen. Zelfs als ik het niet lekker vind, is het een goede koop: het is een bijzonder kleurrijk theetje om naar te kijken.

Adres: Wolfstraat 28

De B van … Brasserie Tapijn

Nadat Defensie de gebouwen in het stadspark van Maastricht verliet, stonden de gebouwen daar leeg. Inmiddels is de Universiteit eigenaar van het terrein, maar de herontwikkeling laat nog op zich wachten. Daarom gingen een aantal ondernemers en creatievelingen de uitdaging aan om tijdelijke invulling te geven aan de oude Tapijnkazerne. Zo ontstond Het Werkgebouw waar creatieve ondernemers samenwerken en elkaar inspireren. Ook werd Brasserie Tapijn opgericht. Deze brasserie voor het vier jaar voor het zeggen in de Tapijnkazerne. Je luncht/dineert/borrelt (doorhalen wat niet van toepassing is) in de voormalig eetzaal van de manschappen. Met minimale aanpassingen is er een ongedwongen plek neergezet waar je Maastrichtenaren, studenten en bezoekers van buiten de stad treft. Mensen vinden het nu al jammer dat het over een paar jaar verdwijnt.

Adres: Tapijnkazerne 20

Brasserie Tapijn Tapijnkazerne

De B van… Butterfly House

Als je door Maastricht dwaalt, zou je zomaar De vlindermobiel kunnen tegenkomen. Een soort bakfiets bestuurd door beeldend kunstenaar Stefan Cools. Stefan heeft een kunstzinnig, wetenschappelijk én publiek project gemaakt van vlinders. Met zijn Butterfly House doet hij onderzoek naar onder andere pigment. Hij maakt kleurenkaarten en bestudeert hoe hij het pigment dat vrijkomt als een rups uit zijn cocon kruipt kan beïnvloeden. Stefan geeft ook inspiratiesessies bij bedrijven en trekt dan parallellen met zijn vlinders. Ondertussen is hij ook nog bezig met het organiseren van Dining with vlinders. Ik ben verrast door de veelzijdigheid van zijn project. Mocht je hem zien rondfietsen, spreek hem dan zeker aan. Stefan vertelt je graag over zijn plannen.

Adres: overal en nergens

Stefan Cools vlindermobiel Butterfly house

De B van… Blub

Blub is mijn nieuwe mattie. Blub heeft een nachtje bij mij gelogeerd in Maastricht. Gewoon om me gezelschap te houden. Blub is een goudvis en woont in het Townhouse Hotel. Een superleuk hotel vol fantastische details. Nooit geweten dat ik een goudvis op mijn hotelkamer wilde, maar zodra ik zie dat dat een optie is, weet ik: dit wil ik! In de avond wordt Blub via roomservice op mijn kamer bezorgd. Hij heeft al eten gehad, dus ik hoef ‘m alleen maar weltrusten te wensen. Blub snurkt niet en is dus de ideale kamergenoot. Het gezelschap van Blub is te koop: voor 3,50 per nacht is Blub van jou.

Adres: Sint Maartenslaan 5

Blub Townhouse Hotel Maastricht

Bourgondisch, boordevol, bijzonder

Om in het B-thema te blijven: met deze plekken in bourgondisch Maastricht heb je een boordevol programma vol bijzondere ervaringen. Oké, ik houd op met de B’s, maar je snapt mijn punt toch? Gaan!

Reacties

  1. N.Scholberg Reageer

    De “B” van Bedankt voor deze mooie publicatie over zo’n prachtige stad: “Mestreech”.

  2. Beste kim,
    Allereerst een mooi initiatief van Maastricht alleen een hele belangrijke “B” overgeslagen; namelijk het bassin in maastricht.
    Maastrichts “mooiste” plekje gelegen bij het sphinxkwartier. Volgende keer in maastricht zeker een bezoek waard.
    Gr

Schrijf een reactie