fbpx

Laatste update: 7 augustus 2019

Denk je Turijn, dan denk je… waarom? Tenminste, dat is de meest gehoorde reactie als ik vertel een weekendje met twee vriendinnen naar deze Italiaanse stad te gaan. Laat ik de waaromvraag beantwoorden met vijf dingen die je in Turijn kunt doen.

Oriënteren met een reisgids

Ok, ik geef toe: toen wij de ticket naar Turijn boekten, hadden we ook geen flauw idee wat ons te wachten stond. Maar voor 20 euro voor een retourtje maakte ons dat eerlijk gezegd niet zo heel veel uit. Reisgidsje kopen en klaar toch? Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn maar weinig reisgidsen over Turijn. Tenzij je meteen een gids van heel Italië of de regio Piemonte wilt. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de Wallpaper City Guide. In eerste instantie is de opbouw even wennen, maar ik vind het een fijn boekje dat ons zeker helpt een aantal leuke dingen uit te kiezen in Turijn. Sowieso zijn er een aantal verplichte stops: het filmmuseum, de oude testbaan van Fiat en Caffè al Bicerin omdat Chris Zegers daar met 3 op reis een koffietje deed (dat leek ons best een goede reden).

Filmmuseum Turijn

Turijn kent veel, heel veel musea. Wij hebben maar tijd voor één museum en kiezen voor het Museo Nazionale del Cinema (Mole Antonelliana). Dit museum was ooit bedoeld als synagoge, maar de bouw zat wat tegen en de Joodse gemeenschap had niet genoeg geld om het af te maken. Daarom heeft de stad het 17 jaar later alsnog gefinancieerd. Het gebouw heeft wat moeten doorstaan: begin 20e eeuw ging het beeld aan de top verloren voor een orkaan en in de jaren 50 raakte 40 meter van de top beschadigd door een storm.

National Cinema Museum of Torino.

Inmiddels functioneert het als filmmuseum. Er zijn vijf verdiepingen die de geschiedenis van film vertellen. Van de allereerste bewegende beelden tot films als Starwars. In het museum vind je alles van filmposters en rekwisieten tot fragmenten en foto’s van weleer. Veel geschiedenis gaat over de Italiaanse film, wat ons Nederlanders niet zo heel veel zegt. Maar er is ook voldoende ruimte voor internationale films. Sowieso is het gebouw behoorlijk imposant. Je kunt ook met de lift naar boven (hiervoor moet je wel een apart kaartje kopen). Zeker doen! Het gebouw is namelijk 167,5 meter hoog, dus je hebt prachtig uitzicht over de stad. De beste tijd om een kijkje te nemen is zo rond zonsondergang, dan zie je de stad bij daglicht, maar ook met alle lichtjes in het donker. Het is dan overigens wel druk: de rij is flink lang en we moeten een uur wachten. Maar het is zeker de moeite waard!

National Cinema Museum of Torino. binnenkant

Fiat testbaan

Ooit wel eens nagedacht over de naam Fiat? Het staat voor Fabbrica Italiana Automobili Torino. Dat verklaart waarom vrijwel alles van 1922 tot 1982 in Turijn draaide om Fiat. Naar verluidt bestond 80% van Turijn op een gegeven moment uit Fiat fabrieken en kantoren. De oude fabrieken vinden nu nieuwe bestemmingen als faculteiten, expositieruimten, kantoren et cetera. In de wijk Lingotto kun je in één van de fabrieken terecht. Ik wil sowieso een kijkje nemen, want ik ben erg blij met mijn eigen Fiat 500! Lingotto ligt wel wat buiten het centrum. Wij pakken daarom de auto die we van Sunny Cars kregen, want het is toch nog tien tot vijftien minuten rijden naar de fabriek in Lingotto. Die fabriek doet nu dienst als winkelcentrum (niet de moeite waard overigens), hotel, kantoren en als bezienswaardigheid. Op het dak van deze fabriek ligt namelijk een testbaan!

De laatste testrit werd in 1982 gemaakt en nu kun je er zelf overheen wandelen terwijl je prachtig uitzicht hebt op de Alpen. Wel een gekke gewaarwording dat in dit immense gebouw ooit de Fiats werden gemaakt. Hoe hoger je destijds kwam in het gebouw, hoe completer de auto was. Die blauwe bol die je ziet is een conferentiezaal, best chique hè? Het is trouwens wel even zoeken naar de ingang. Of wij de officiële hebben gevonden, vragen we ons af. We zijn via de spiraalvormige baan links aan de straatkant van het gebouw omhoog gelopen. Maak trouwens niet dezelfde fout als wij: het museum vind je hier niet! Het Museo dell Automobile ligt 5 minuten rijden of 10 minuten lopen verder. Oeps. Misschien de volgende keer?!?

fiat testbaan turijn

fiat testbaan turijn alpen

Eataly

Tja, ik schrijf Eataly wel op als tip, maar ik zou er niet voor omrijden. Eataly ligt direct naast de Fiat testbaan, dus als je die bezoekt, kun je ook even bij Eataly binnenglippen. 11.400m2 aan eten! Wij denken Foodhallen in Amsterdam, Markthal in Rotterdam of Mercado de San Miguel in Madrid. We belandden echter in een soort Sligro. Helaas. Er is ontzettend veel eten en drinken te koop, maar het voelt nogal als een groothandel en 11.400 m2 blijkt eigenlijk helemaal niet zo groot. Op een paar plekken kun je een hapje eten. Denk: ijsjes, kaasplankje, visje, hamplankje. Erg sfeervol vinden we het niet, en we lopen dus een beetje gedesillusioneerd naar buiten.

eataly turijn ham kaas plankje

Wandelen langs rivier Po

Turijn ligt aan de rivier Po. In de winter is het behoorlijk uitgestorven langs de rivier, maar in de zomer schijnt het hier flink druk te zijn qua restaurants en uitgaansleven. Maar ook in de winter is het heerlijk om een wandeling langs de rivier te maken. Wij lopen van het Park Valentino richting Monte del Cappuccini. In het Valentino park vind je ondermeer botanische tuinen, een kasteel en een middeleeuws kasteel met huizen. Deze laatste heet Borgo Medievale en krijgt hier een idee van het leven in Piemonte in de 15e eeuw. Als je er dan toch bent, eet dan ook even een ijsje bij Biogelateria. Gegarandeerd glutenvrij ijs dat gemaakt wordt van verse melk en eieren en alleen met natuurlijke ingredienten. Zelfs op een koude dag een aanrader!

Borgo Medievale turijn

Wij lopen langs de rivier door en steken vervolgens over naar de Monte del Cappuccini. Omdat wij wat moeite blijken te hebben met Italiaans, hebben we deze heuvel omgedoopt tot de cappuccinoberg. Da’s makkelijker onthouden. Er is alleen geen cappuccino te vinden, maar wel een prachtig uitzicht. Je ziet de hele stad en op een heldere dag ook de Alpen. Indrukwekkend! Het is een korte klim van een minuut of tien en je kunt meteen even een kijkje nemen bij het Santa Maria di Monte dei Cappuccino kerkje.

Geen zin in wandelen? Misschien is een fietstour dan wat voor je, dan zie je in een paar uur alle highlights. Je kunt zo’n tour onder andere bij Baja Bikes (aff.) boeken.

uitzicht turijn monte del cappuccini

Slenteren door de straten en langs de piazza’s

Het centrum van Turijn is verrassend mooi. Niks industriestad, juist barok. Veel mooie pleinen, mooie gebouwen, prachtige musea. We kijken onze ogen uit en spreken direct af nog een keertje terug te gaan naar Turijn, want er is nu al te veel dat we gemist hebben. Ondertussen stoppen we hier en daar voor wat lekkers. Zoals bij Caffè al Bicerin. Al sinds 1763 een begrip in Turijn vanwege de koffie met chocolade en slagroom: een bicerin. Grootheden als Nietszche en Dumas schijnen hier zelfs koffie te hebben gedronken. En natuurlijk de grote Chris Zegers. Zoek de verschillen op de foto! Je vindt Caffè al Bicerin aan het Piazza della Consolata.

Kim bij Al Bicerin

Een ander mooi piazza is het Piazza Castello. Hier vind je het kasteel Palazzo Madama en het koninklijk paleis. Én Baratti & Milano. Voor zeven euro (!!) krijg je hier een warme chocolademelk waar je u tegen zegt. Kwestie van smaak natuurlijk, maar wij vinden het alledrie veel te heftig. Zo dik! Het is bijna chocoladesaus. Wat moeten die arme Italianen wel niet denken als ze een warme chocomel in Nederland krijgen?!

Nog een mooi plein: Piazza Vittorio Veneto. Hier kom je door het Piazza Castello te verlaten via Via Po. Een mooie lange laan met arcadebogen en winkels. Aan het Piazza Vittorio Veneto vind je naast prachtige gebouwen een aantal leuke restaurants en café’s. Voor een Italiaans aperitivo raad ik je La Drogheria aan. Voor slechts negen euro eet je je buik rond en heb je een lekker wijntje erbij. Niet alleen een mooie locatie, maar ook een leuke inrichting. Genieten!

La Drogheria binnen

Dus, waarom Turijn? Omdat het een ontzettend veelzijdige stad is. En de regio Piemonte is ook nog eens prachtig. Zo zijn we bijvoorbeeld ook op truffeljacht geweest. Check ook die blog.

Schrijf een reactie