fbpx

Laatste update: 2 februari 2022

Los Angeles is zo groot, dat ik binnen de stadsgrenzen een uitje kan doen. Dus als even klaar ben met het dwalen door de wijken, kies ik voor een bezoek aan een paar van LA’s highlights.

Warner Bros Studio Tour

Ik heb mijn twijfels bij deze tour: met een treintje rondgereden worden over het studioterrein. Mwah… niet echt mijn idee van een leuk uitje. Het blijkt ontzettend mee te vallen, sterker nog: ik vind het leuk. Ik krijg eerst een video te zien met de grootste films van Warner Bros en dan stap ik met ongeveer 15 andere mensen en de gids het treintje in.

We krijgen uitleg over het opbouwen van een set, wat er zoal gefilmd wordt hier, spotten nog een celebrity (die ik niet ken) en mogen op verschillende plekken rond kijken. Zo zie ik Luke’s Diner van de Gilmore Girls, het steegje waar Monica en Rachel in Friends Jean Claude van Damme ontmoeten, de auto’s van Batman en nog veel meer. Ook een aantal dingen die mij niks zeggen, maar ik vind het vooral heel interessant om de sets te zien en daar uitleg bij te krijgen.

We lopen door een straat in “New York” die net wordt omgebouwd. De gids vertelt dat de setbouwers met kleine aanpassingen de straat compleet anders maken. Dingen als straatlampen en deurknoppen kunnen van een arme straat opeens een rijke straat maken. Ze wijst ons ook op de ramen in de gebouwen: die zijn bovenaan kleiner. Dan lijken de gebouwen groter op film. Ondertussen is er iemand bezig met blaadjes in de bomen te hangen. Ja hoor, zelfs die zijn nep. De groene bladeren worden vervangen door herfstbladeren.

En als kers op de pudding mag ik een foto maken in het Friends café!

The Getty

Ik ben fan van The Getty. Dit gigantisch grote museum heeft een geweldige kunstcollectie, fantastische architectuur en een prachtige tuin. Voor ik het weet, zijn er vijf uur voorbij en heb ik personeelskorting te pakken op mijn koffie. Dat laatste lijkt me niet echt de bedoeling, maar ik voel me hier inderdaad wel een beetje op mijn plek dus ik lach vriendelijk en accepteer de korting.

De start van je Getty bezoek

The Getty is gelegen in de heuvels en ik ga er dus met de Uber heen. Eerst moet ik door de tassencontrole en dan brengt een treintje me naar het terrein van The Getty. Ik bestudeer ondertussen het dagprogramma wat ik heb gekregen en zoek een aantal tours uit. De tours starten de hele dag, dus ik kan er meerdere doen. Ik kies voor de Architecture Tour, de Garden Tour en de Collection Highlights Tour. Maar ik begin met de film in het hoofdgebouw die een stukje over The Getty vertelt. Zeker de moeite waard.

Museumstukken en gebouwen

In de verschillende gebouwen is allerlei soorten kunst te vinden. Schilderijen, zelfs van Van Gogh en Rembrandt, fotografie, sculpturen… Voor ieder wat wils. Ik ben misschien nog wel het meest gecharmeerd van de gebouwen zelf. De architect Richard Meier heeft het helemaal uitgedacht. Overal zijn mogelijkheden om van binnen naar buiten te kijken om zo altijd verbonden te zijn met LA. Het schijnt dat je op een heldere dag vanaf The Getty over de zee kunt uitkijken. Ik zie nu vooral de stad en vind dat al behoorlijk indrukwekkend.

De gebouwen zijn modern en er is veel aandacht voor lijnen. Waar mogelijk is de kleur wit gebruikt, en anders beige. Dat wilde de architect eigenlijk niet, maar het wit was te fel met het zonlicht erop: dan zou je hier ongeveer verblind worden. Daarom is er maar liefst 16.000 ton aan beige Italiaanse stenen gekocht (uit dezelfde groeve als waar de stenen van het Colosseum in Rome vandaan komen). Als je goed oplet, zie je in deze stenen ook fossielen. Als je de Architecture Tour volgt, dan wijst je gids je er ongetwijfeld op.

Tuinen van The Getty

De tuin is ontwikkeld door Robert Irwin en hij heeft het lijnenspel van de architect doorgevoerd. Kijk ook maar eens hoe kaarsrecht de bomen zijn. Bizar! Er is een mooi wandelpad met honderden verschillende soorten planten. Beneden ligt de centrale tuin met vijver. Een mooie plek om even een rustpauze te nemen.

Tof toch? En het wordt nog beter: The Getty is gewoon gratis! Zelfs de tours, de gidsen wandelen na afloop gewoon weg zonder een fooi te verwachten. The Getty is trouwens op maandag gesloten.

Universal Studios

Ik sla Universal Studios met pijn in mijn hart over. Ik heb geen tijd meer en stiekem denk ik dat ik er meer van geniet als ik samen met iemand ga. Universal Studios is een kijkje achter de schermen van één van ’s werelds grootste filmstudios én een pretpark ineen. Waan je in Jurassic Park of in Harry Potter’s Hogwarts. De entree is duur, heel duur. Kortingsacties vinden nauwelijks plaats, dus als je er eentje ziet: grijp meteen je kans. Tickets koop je online direct bij Universal of hier. Reken op tenminste $100 per persoon.

Malibu: Paradise Cove

Malibu is een voorstad van Los Angeles. Als ik het goed begrijp, valt Malibu net buiten de stadsgrenzen van Los Angeles, maar binnen Los Angeles county. Hoe het precies zit, maakt me niet zo uit als ik het prachtige strand hier zie. Ik ben op Paradise Cove met een Amerikaanse vriendengroep. We gaan brunchen bij Bob Morris’s Paradise Cove. Een hele goede keuze: heerlijke cocktails en enorme porties goed eten. Mijn salade wordt geserveerd in een kom met het formaat en de uitstraling van een grote omgekeerde hoed. Wel héél lekker gekruid en goed gevuld. Zie je trouwens de rietjes in onze drankjes? Die zijn gemaakt van pasta; goede manier om de plastic soep tegen te gaan!

Malibu is nog best groot, en ik begrijp dat je lang niet overal lekker naar het strand kan. Paradise Cove is een favoriete plek omdat je hier én goed kan eten, strandbedjes kan huren, het zand lekker aanvoelt en de golven niet te heftig zijn. Ideale combinatie dus! Parkeren is hier wel extreem duur: $35. Maar als je eet bij het restaurant, wordt dit bedrag gereduceerd naar $8.

Disneyland & Disney California Adventure

Ook Disneyland en Disney California Adventure staan helaas nog op mijn to do-lijstje. Hiervoor geldt hetzelfde als Universal Studios: te weinig tijd en ik denk het leuker is om samen met iemand te gaan. Eigenlijk vind ik die laatste reden een beetje stom van mezelf, maar goed… misschien durf ik de volgende keer wel solo naar Disney. Hoe dan ook, wil je een dagje uit in Los Angeles, dan is Disneyland wel een goede optie. Misschien zelfs wel voor twee dagen! Disneyland California heeft heel sporadisch actieprijzen, ga er dus vanuit dat je sowieso $100 per persoon kwijt bent.

Meer ‘uitjes’ in Los Angeles?

►► Downtown LA
►► Hollywood & Silver Lake
►► Mid-City
►► Museumtips 
►► Venice

Schrijf een reactie