fbpx

Laatste update: 7 augustus 2019

Op een mooie zomerse dag heb ik totaal geen zin om de musea van Praag te bekijken. Ik wil buiten zijn! Gelukkig kan dat makkelijk in de Tsjechische hoofdstad. Ik ga fietsen, wandelen en chillen.

Tip 1: Fietsen door Praag

Om ons een beetje te oriënteren in de stad en voor een eerste kennismaking met Praag, gaan we fietsen met Baja Bikes. Met elf oud-collega’s gaan we de highlights van Praag bekijken. En dat zijn er nogal wat: Baja Bikes somt er meer dan 30 op! De gids is een Nederlander, dus dat is handig. We moeten even wennen aan elkaars humor, maar hij slaat zich er dapper doorheen. In zo’n 2,5 uur zien we heel veel van de stad en krijgen we korte toelichting op wat we zien. Qua inspanning valt het reuze mee, want er zijn veel pauzes voor foto’s en een slok water.

Even een fotopauze bij de fietstocht van Baja Bikes.

Uiteraard maken we ook een stop bij de John Lennon muur. Deze muur was in 1988 een grote ergernis van het communistische regime. Studenten schreven leuzen op de muur, waaronder teksten van de liedjes van John Lennon. Het werd een beetje een spelletje: de studenten verfraaiden de muur, de autoriteiten schilderden het over waarna de studenten gewoon opnieuw begonnen. Het portret van John Lennon is inmiddels allang overgeschilderd en zo’n beetje iedere toerist draagt bij aan de muur. Wij natuurlijk ook!

Tip 2: ‘Under Green Arches’ wandeling

Het toerismebureau van Praag heeft vijf fijne wandeling in Praag uitgestippeld. Gepromoot als off the beaten path, en dat blijkt ook echt zo te zijn. We komen maar weinig mensen tegen. Wij kiezen voor de ‘Under Green Arches’ wandeling van zo’n 8 km (alhoewel we ‘m niet helemaal afmaken omdat we ook tip 3 nog willen doen). Deze route ligt aan de andere kant van de rivier, heerlijk rustig, weg van de drukte in de stad. We wandelen van Letná Park met de Letná biertuin voorbij de metronoom en de kasteeltuinen naar de Petřín Lookout Tower. Onderweg zien we vooral veel parken en mooie uitzichten over de rivier. Af en toe een tussenstop om bij te komen, dit is een goede dagbesteding. Je kunt de route op Prague.eu downloaden.

Tip 3: Chillen bij Žluté lázně

Praag heeft een stadstrand aan de oever van de Moldau. Žluté lázně is een zandstrand, zonneweide en activiteitencentrum ineen, uiteraard aangevuld met bars en restaurants. Je betaalt entree en krijg daarvoor consumptiebonnen terug. Die kun je op het terrein besteden. Ik plof neer op het grasveld om bij te komen van de wandeling. Anderen hebben nog de energie voor een duik in de rivier en een potje beachvolley. Bij de ingang kun je van alles huren: het beachvolleyveld, maar ook SUP-boarden, waterski’s, longboards en tafeltennissetjes. Er hangt een fijne sfeer en er is alle ruimte om lekker te chillen met je gezin of vrienden. Regelmatig worden hier ook films vertoond, yogalessen gegeven en optredens verzorgd.  Zonnebrand mee, handdoekje mee en genietmodus aan.

 

Ik heb van Baja Bikes een kleine korting ontvangen op de fietstour. Ik heb de volledige vrijheid gekregen in het schrijven van mijn blog. Geen censuur! 

Schrijf een reactie