Ceviche. Restaurant Bacalar.

13 x eten en drinken in Bacalar

Eén van de voornaamste redenen waarom ik zo’n fan ben van het Mexicaanse plaatsje Bacalar, is het aanbod van fijne cafeetjes en restaurants. Er is hier zoveel keus. Mijn maag en smaakpapillen genieten volop! Ik heb 13 lekkere tips voor je.

Bote de leche – diner

Dit is met gemak het allerbeste restaurant dat ik aan de kustlijn van Mexico ben tegengekomen. Hier. Moet. Je. Heen. Het begint al bij de bediening: ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De maaltijd start met een kleine salade van het huis. Het menu staat geschreven op een krijtbord en als de chef hoort dat wij ons stukje vlees medium-rare willen, komt hij direct naar onze tafel. Als dat is waar we van houden, dan moeten we eigenlijk de filete bestellen. Die is wel iets duurder, maar we krijgen geen spijt, verzekert hij ons. En hij heeft gelijk. Het is goddelijk. De wijn is bij Bote de Leche in vergelijking tot bijvoorbeeld restaurants in Tulum, spotgoedkoop.  Het eten is overigens ook zeer voordelig geprijsd.

Enamora – ontbijt, brunch en koffie

Enamora is de plek voor ontbijt en brunch in Bacalar. De koffie is voortreffelijk en eigenlijk zijn alle gerechten op de kaart een aanrader. Denk aan yoghurt met granola, wafels en goede sandwiches. Het menu is Zweeds georiënteerd (de eigenaresse is een Zweedse) en wordt dagelijks aangevuld met cakes en taartjes. Enamora heeft een relaxt koffiecafé sfeertje, ook op het terras. Daar zit je heerlijk beschut onder de karakteristieke oude bomen.

Mandala café – sapjes

Het Mandala café is onderdeel van het Casa Mandala hotel. Het is een klein tentje aan het centrale plein waar je even heerlijk kunt bijkomen van de hitte met een vers sapje. Er staan eindeloos veel variaties op het menu.

La Piña – ontbijt, lunch en diner

Achter een ogenschijnlijk kleine entree ligt een enorme tuin verscholen. Eentje waar je zowel overdag als ’s avonds terecht kan voor heerlijk eten. Het merendeel van de ingrediënten wordt lokaal ingekocht. Het menu is Mexicaans met geslaagde uitstapjes naar pizza’s en heel goede hummus. Vegetariërs en veganisten kunnen ook bij La Piña hun hart ophalen: er is veel keuze.

El Manatí – de hele dag door

El Manatí (de zeekoe) is een restaurant, winkel en galerie ineen. In de winkel en galerie vind je vooral producten en kunst van lokale ondernemers en artiesten. Als je een souvenir zoekt, vind je hier misschien wel iets unieks. Achterin ligt een tropische tuin waar je van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds terecht kunt. Ook El Manatí biedt veel vegetarische opties. Sowieso staan er onwijs veel opties op de kaart. Misschien iets te veel, waardoor de kwaliteit van het ontbijt gewoon ok is, maar niet heel bijzonder. Als ik er ben, is de koffiemachine helaas kapot. De setting maakt dit dan wel weer helemaal goed.

De tropische tuin van El Manatí.

Sisimite – diner en cocktails

In januari 2018 is Sisimite geopend in Bacalar. Het is een hip restaurant en zou niet misstaan in Tulum. Het is nog maar net open als ik er ben en ik merk dat het personeel nog een beetje moet wennen. Het eten ziet er van een afstandje goed uit, maar ik kom voor de cocktails. Bij deze zijn die goedgekeurd. Sisimite moet nog wel z’n plekje veroveren in Bacalar: er zijn maar een drietal tafeltjes bezet. Zo zonde, want de inrichting is hartstikke leuk met veel ruimte, verschillende zitplekken, veel planten en een lekker muziekje op de achtergrond. Ik hoop echt dat het de mensen van Sisimite lukt om een succes van hun zaak te maken.

Logo van Sisimite.

Mango y Chile – lunch en diner

Bij Mango y Chile eet je de lekkerste vegetarische en veganistische burgers. Alles is plantaardig hier. Het is niet een restaurant voor een romantisch dinertje, maar meer voor een snelle maaltijd. Je bestelt bij de counter en neemt dan plaats aan één van de tafeltjes op de veranda. Een burger en uitzicht op het meer van Bacalar, wat wil je nog meer?

Mango y Chile ligt op een heuveltje, dus je hebt nog beter uitzicht over het meer.

La Playita – de hele dag

Bij La Playita hoef je in principe de hele dag niet meer weg. Je kunt hier zwemmen in het meer, lekker eten en chillen in een hangmat. Het is niet de goedkoopste plek in Bacalar, maar je betaalt ook voor de locatie. En die is geweldig: je springt zo in het meer en het restaurantgedeelte heeft een echte jungle vibe. De bediening is een beetje langzaam, maar ach… je bent op vakantie, neem de tijd!

Los Aluxes – ontbijt, lunch en diner

Check op Instagram de foto’s met #losaluxes en je ziet enkel felblauw water, relaxende mensen, een zonnetje, fijne chillplekken aan het water en heerlijke cocktails. Oh, en schommels in het water. Het ideale Instagramplekje dus. Nu krijg ik het uiteraard voor elkaar om Los Aluxes binnen te lopen als er een hoosbui uitbreekt. Mijn plan om te schommelen in het water valt dus in het regenwater. Dat verplicht me tot een hapje eten in het restaurant. Flink prijzig, maar erg lekker. Overigens moet je ook tenminste 200 pesos uitgeven om van de faciliteiten gebruik te mogen maken. En dames, als je naar het toilet gaat: een levensgrote mannenpop lacht je toe. Best angstaanjagend.

Pues Si – de hele dag

Pues Si is een Italiaans restaurant waar je ook heel goed speciaalbiertjes kan drinken. Van binnen is het restaurant niet zo inspirerend, maar de tafeltjes buiten liggen heel strategisch (lees: heerlijk mensen kijken op het plein). De pizza’s zijn goed belegd en groot. Vlees- en visgerechten staan ook op de kaart.

Biermenu van Pues Si in Bacalar.

Banana Go – lunch en snack

Banana Go is een populaire foodtruck met voldoende zitplekken. De picknicktafels nodigen uit om bij andere mensen aan te schuiven en een gesprekje aan te knopen. Op het menu staan burgers en banana rolls: een gefrituurde rol gevuld met bijvoorbeeld kip of vis. De prijs is scherp en de eigenaar extreem enthousiast.

Café café – koffie

Cafeïne nodig? Maak dan even een noodstop bij de koffietruck Café Café, van maandag tot en met zaterdag van vroeg tot laat geopend. Of je nou een americano, cappuccino, latte of macchiato wilt: hier ben je aan het goede adres.

Restaurant zonder naam – lunch

Vanaf 13 uur ‘s middags openen de deuren van dit lokale restaurant zonder naam. Op het menu staan aguachile en ceviche. Aguachile is een stuk pittiger dan ceviche, ontdek ik. De gezellige eigenaar (ook massagetherapeut) bereidt met veel liefde en aandacht het eten. Twee tafeltjes en plastic stoeltjes, meer heb je niet nodig! Je vindt deze plek op de hoek van avenida 3 en calle 12.

Aguachile in het restaurant, Bacalar.

Zo veel te eten, zo weinig tijd! 😉
Zoek je ook nog een leuke slaapplek? Check dan mijn ho(s)teltips in Bacalar.
Of moet je nog een beetje overtuigd worden van Bacalar? Lees dan de 9 redenen waarom je erheen wilt.

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *