fbpx

Laatste update: 23 februari 2023

Een hack is een slimme vondst voor het toepassen van iets bestaands. Daarmee maak je je leven net even wat makkelijker, of goedkoper. Ik heb 13 handige travel hacks voor je in de aanbieding.

Travel hack 1: bespaar op je reisgids

Ik vind het heerlijk om blogs te lezen over bestemmingen, maar koop toch ook altijd een reisgids. Lekker offline zitten bladeren, ik houd ervan. Bij Book Depository bestel je allerlei reisgidsen vaak een stuk goedkoper dan op Nederlandse sites of in Nederlandse winkels. Book Depository rekent ook nog eens geen verzendkosten. Omdat de reisgidsen uit Engeland komen, moet je wel rekening houden met wat langere levertijd (2 a 3 weken). Meestal weet ik allang waar ik naartoe ga, dus is dat geen enkel probleem.

Travel hack 2: zoek incognito

Online is er al belachelijk veel geschreven over vliegticketwebsites die je gegevens bewaren en daardoor weten dat jij op zoek bent naar een bepaalde ticket. Ze zouden daarom bij je volgende bezoek vrolijk even een paar tientjes bovenop de prijs gooien. Of ze herkennen dat je een Apple-gebruiker bent, die hebben meer geld is de redenatie. Dus dan worden de tickets ook zomaar duurder. Of het echt waar is? Ik betwijfel het. En toch wil ik er geen slachtoffer van worden, dus zet ik wel altijd de incognitomodus aan op mijn browser. In Google Chrome op je laptop doe je dat door de drie verticale rondjes aan het eind van je taakbalk aan te klikken en dan incognitomodus te selecteren. Maar google vooral even hoe het voor jouw apparaat en browser werkt.

Screenshot instellen incognitomodus Google Chrome.

Dit zijn trouwens mijn favoriete sites om tickets te zoeken, zowel als ik de bestemming al weet, als wanneer ik nog geen flauw idee heb.

Travel hack 3: kopiëren en scannen

Maak voor vertrek een kopie en/of scan van al je belangrijke reispapieren. Denk aan je paspoort, verzekeringen, reisbescheiden. Mocht je het dan kwijtraken, dan heb je altijd nog een versie in je mail of ergens verstopt in je bagage. Dat maakt het een stuk makkelijker om bij bijvoorbeeld de ambassade dingen te regelen.

Travel hack 4: download Netflix

Ok, misschien hoef je niet héél Netflix te downloaden, maar in ieder geval een paar afleveringen. In de verloren uurtjes op het vliegveld, in het vliegtuig, in een bus of een avondje niks in je hotel geniet je zo van je favoriete series als er geen wifi is. Voor inspiratie: Roëll van We Are Travellers heeft een lijst samengesteld met de leukste reisfilms.

Travel hack 5: download kaarten

Er zijn inmiddels heel veel apps waarmee je kaarten kunt downloaden. Hoewel ik verdwalen op z’n tijd echt heel mooi vind, komt er altijd het moment dat je toch echt terug naar je ho(s)tel wilt. Dat je voeten pijn doen. Dat je moet plassen. Dat je honger hebt. Dat het donker wordt. Dan is het wel zo fijn als je eenvoudig de weg terug kunt vinden. Daarom download ik altijd een gebied op Google Maps, dan is de route ook offline beschikbaar. Helaas niet voor de wandelaar of openbaar vervoer, maar wel altijd de autoroute. Als je een beetje kunt kaart lezen, kom je daar te voet ook wel uit.

Travel hack 6: rol je kleren

Heb je net als ik moeite met keuzes maken? Wil je het liefst je hele kledingkast meenemen? Rol dan je kleren. De rolletjes nemen veel minder plaats in dan de opgevouwen kleren. En draag je grootste en zwaarste spullen in het vliegtuig. Scheelt toch weer een paar shirtjes!

Ben je nog op zoek naar een goede koffer die lekker lang meegaat? Eminent heeft verschillende harde koffers in leuke kleuren en met lange garantie. Zo’n hardcase koffer is licht van gewicht, maar gemaakt van hard materiaal zodat ze tegen een stootje kunnen.

Travel hack 7: gebruik katoenen tasjes

Als je sommige spullen in een apart tasje in je koffer of backpack wilt doen, bijvoorbeeld je schoenen of vuile was, kies dan voor een katoenen tasje. Ten eerste omdat dat milieubewuster is. Ten tweede omdat je die kan wassen tijdens je reis. Ten derde omdat het steviger is dan een plastic tasje. En ten vierde omdat mensen in je hostel je dankbaar zullen zijn (dat irritante geritsel met plastic tassen op idiote tijdstippen is één van de grootste irritaties van backpackers).

Travel hack 8: ondergoed in je handbagage

Stel, je bagage raakt zoek. Je moet nog twee of drie dagen wachten tot je bagage en jij herenigd worden. Wat wil je dan absoluut bij de hand hebben? Precies: schoon ondergoed, een oplader voor je telefoon en op de terugweg je huissleutels. Denk even goed na wat je minimaal nodig hebt om je vakantie een beetje leuk te beginnen en stop dat in je handbagage. Een bikini of zwembroek misschien? Of een dik vest?

Travel hack 9: neem schoenveters mee

In je schoenen zitten waarschijnlijk al veters, maar neem ook een extra setje mee. Schoenveters zijn van alle markten thuis. Je kunt er dingen mee vastbinden, je kan er de was mee ophangen, of zorgen dat je je slippers niet kwijtraakt. Hoe? Check deze blog over waarom je altijd schoenveters mee moet nemen op reis.

Travel hack 10: neem een leeg waterflesje mee

In het vliegtuig mag je maar beperkt vloeistoffen meenemen. Iedere verpakking mag maximaal 100 ml vloeistof bevatten. Alle verpakkingen moeten in een doorzichtig, afsluitbaar zakje van 1 liter passen. Oftewel: een waterflesje gaat niet lukken. Daarom neem ik altijd een leeg waterflesje mee wat ik na de douane op het toilet vul. Of nog beter, want milieubewuster: een Dopper. Scheelt je toch weer een paar euro!

Alle info over vloeistoffen in je handbagage vind je op de site van Schiphol.

Travel hack 11: neem een pen mee

Als je een intercontinentale vlucht neemt, of een grensovergang per bus tegenkomt, zul je meestal gevraagd worden een formulier in te vullen. De vluchtbemanning of conducteurs geven je wel het formulier, maar nooit een pen. Dan is het altijd even zoeken naar iemand die wel een pen heeft. Zorg dus gewoon voor je eigen exemplaar.

Travel hack 12: toegang tot de business lounge

Dacht je dat de business lounge alleen maar voor zakenreizigers met tien miljoen frequent flyer miles zijn? Nee hoor, ook voor jou is de business lounge bereikbaar. Gebruik LoungeBuddy. Via deze website en app kun je gewoon een plekje reserveren in zo’n business lounge. Dat kost je meestal ongeveer 25 euro. Of dat de moeite waard is, moet je zelf even uitrekenen. In veel lounges zijn de drankjes bijvoorbeeld gratis, of is er een buffet, of gratis wifi. Dat kan zeker bij lange wachttijden écht de moeite waard zijn.

Travel hack 13: slimme toilettas

Jarenlang heb ik gereisd met zo’n standaardtoilettas: één gat van boven, twee zijvakjes en graaien maar. Wat was ik jaloers toen ik een vriendin zag met een toilettas van Reisenthel. Dat is er eentje met een haakje om op te hangen in de badkamer, aparte vakken voor shampoo, gel et cetera, een klein spiegeltje en nog veel meer. Het is een heerlijk georganiseerde toilettas die ik iedereen, echt iedereen aanraadt. Inmiddels hebben twee vriendinnen en ik precies dezelfde zwarte met gekleurde stippen. Hoezo dezelfde smaak 🙂 ?

Zwarte Reisenthel toilettas XL met gekleurde stippen en een handig haakje om hem op te hangen.

Nog meer handige blogs

►► Hoe ga je goed voorbereid op reis?

►► 8 tips om niet afgezet te worden op reis

►► Alternatieve inpaklijst voor backpackers

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met Eminent.

Voor het eerst gepubliceerd: oktober 2018. Daarna geüpdatet.

Reacties

Schrijf een reactie