Panda's Xiamen Furong tunnel

Tips voor een lange overstap in Xiamen

De Chinese stad Xiamen is steeds vaker een tussenstop voor reizigers naar Indonesië en Japan. Meestal is die overstap nogal lang: 12 uur is geen uitzondering. Wat kun je doen in die tijd?

Gratis visum voor China

Gelukkig mag je in Xiamen het vliegveld af. Passagiers op doorreis krijgen gratis een 72-uurs visum voor China. Als ik naar Bali vlieg, heb ik op de heenweg 12 uur de tijd en op de terugweg zelfs 18 uur. Op het vliegveld volg ik de bordjes naar de douane en na het afnemen van vingerafdrukken en veel moeilijke blikken van de douanier krijg ik mijn tijdelijke visum.

Welkom in Xiamen.

Taxi’s in Xiamen

Vanaf het vliegveld kun je met de taxi eigenlijk overal in de stad komen voor maximaal 60.000 Yuan (8 euro). Het starttarief is 10.000 Yuan en geldt voor de eerste drie kilometer. Daarna betaal je 2.000 Yuan per kilometer. De meter wordt direct aangezet, geen gedoe met onderhandelen. Ik ben verbaasd over de navigatieskills van de taxichauffeurs: deze mannen en vrouwen weten écht de weg. Geen enkele pakt er een navigatiesysteem bij (sowieso doet Google Maps het niet in China). Tijdens de rit worden er onophoudelijk voice messages verstuurd en ontvangen.

Foto’s en Chinese namen printen

Eén probleempje: ik spreek geen woord Chinees. Hoe maak ik duidelijk waar ik heen wil? Vrijwel niemand in Xiamen spreekt Engels, met uitzondering van een aantal mensen op het universiteitsterrein. Ik vind dat best spannend in m’n eentje, dus ik zoek thuis alvast uit wat ik wil zien. Ik maak printjes van foto’s en Chinese benamingen zodat ik de taxichauffeurs duidelijk kan maken wat ik wil. De taxi’s houd ik op straat staande. Ik durf het zelfs een keer aan om een bus te pakken (het was maar één halte, maar toch!). Voor iedere bezienswaardigheid hieronder zou ik twee uur de tijd nemen, behalve het Railway Culture Park en het strand. Voor die heb je allebei maar een uurtje nodig.

Universiteitsterrein

Voor je chauffeur: 厦门大学, 思明区思明南路422号

De campus van de universiteit van Xiamen is een populaire toeristische attractie. Toeristen mogen vanaf 14.00 uur het terrein op. Op de heenweg sla ik dit bezoek over vanwege de gigantische rij die er al een uur van te voren staat. Tijdens mijn overstap op de terugweg doe ik een nieuwe poging en kan ik rond 15.00 uur gewoon doorlopen bij de ingang.  Nou ja, doorlopen… Een Chinese bewaker blijft een woord alsmaar tegen me herhalen. Ik heb geen flauw idee waar hij het over heeft. De kracht van de herhaling blijkt hier niet te werken. Hij geeft het op en laat me door. Later zie ik andere mensen hun identiteitsbewijs erbij pakken. Waarschijnlijk bedoelde hij dat. Oeps.

Op het terrein staan de faculteiten, studentenverblijven, verschillende winkels en koffietentjes en mooie tuinen. Op verschillende punten staan er kleine rode tentjes met in het rood geklede studenten, zij helpen je de weg vinden. Bezoek zeker de Furong tunnel. Deze tunnel is maar liefst een kilometer lang en verbindt de campus met het hoofdgebouw. Overal waar je kijkt zijn muurschilderingen. Van heel wisselende kwaliteit, als ik eerlijk ben. Het is een populaire plek voor selfies terwijl de studenten om je heen zoeven op de fiets. Er zitten twee kleine koffietentjes in de tunnel. De temperatuur in de tunnel is trouwens aangenaam koel.

 

Zhongshan Road

Voor je chauffeur: 中山路步行街, 361001思明区

Zhongshan Road is de voetgangersstraat vol winkels in Xiamen. Vanaf 9 uur gaan de winkels open. Je gaat hier niet heen om een volledig nieuwe garderobe in te slaan. Reken op kleine winkeltjes met souvenirs, snoep, gedroogde vis, gouden juwelen, parfums en prullaria. Duik ook zeker af en toe een zijstraatje in. Zo beland ik op een klein marktje waar Chinezen hun dagelijkse boodschappen doen.  In de reisgidsen wordt de architectuur in deze straat geprezen. Ik ben niet zo  onder de indruk omdat er juist ook veel nieuwbouw plaatsvindt.

 

Baicheng strand

Voor je chauffeur: 白城沙滩, 361005厦门大学南部

Achter de universiteit ligt het Baicheng strand. Loop het universiteitsterrein af en steek de brug over. Aan het eind van de dag is het druk op het strand. Ondanks de drukkende hitte zwemt er niemand en zie ik geen enkele zwembroek of bikini. Mensen hangen gewoon een beetje rond. Het is niet het mooiste strand ooit (de continue bewolking, of smog, helpt daar ook niet bij), maar je kunt er wel lekker mensen kijken en langs de boulevard lopen.

Nanputuo tempel

Voor je chauffeur: 南普陀寺, 361005思明区思明南路515号

De Nanputuo tempel is een boeddhistische tempel die veel bezoekers trekt. Achter de tempel ligt een berg die je kunt beklimmen om mooi uitzicht over Xiamen te krijgen. Dit is mijn eerste keer in China en deze tempel voldoet voor mij aan alle eisen om als typisch Chinees bestempeld te worden: de kleuren, de versieringen, de monnikken. Het hele plaatje klopt.

Railway Cultural Park

Voor je chauffeur: 铁路文化公园, 思明区万寿路

Een stukje van de spoorlijn van Xiamen is tegenwoordig in gebruik als voetgangersgebied. Ik loop zo’n twee kilometer langs het goed onderhouden stukje verlaten spoor omgeven door prachtige beplanting en hoge gebouwen. Veel Chinezen doen hetzelfde, meestal vergezeld door een parasol om hun huid tegen de zon te beschermen. Langs het spoor staan hier en daar wat kunstwerken en zitplekken. Er wordt rustig een boek gelezen of fanatiek een kaartspel gespeeld. De kleine wandeling is een oase van rust in de drukke stad.

Botanische tuin

Voor je chauffeur: 厦门园林植物园, 361000思明区虎园路25号

Aan het eind (of het begin) van het Railway Cultural Park ligt een botanische tuin. Voor 40.000 Yuan mag je naar binnen. Het is een enorme tuin die geliefd is onder bruidsparen. Op het grasveld staan gelijktijdig drie bruidsparen foto’s te maken. Er is bewegwijzering in het Chinees en het Engels, maar ik vind het toch verwarrend en kom meerdere keren weer opnieuw terecht in de bambootuin. Verder zijn er bijvoorbeeld palmbomen, bloemen en kruidentuinen. Ook hier kun je weer een flinke klim maken om een tempel te bezoeken en voor een uitzicht over de stad.

Coffee street

Voor je chauffeur: 厦门咖啡一条街, 思明区筼筜路西堤别墅

Aan een meer ligt de coffee street. Dit is een bijna Westers aandoend stukje Xiamen vol koffietenten en restaurants. Rondom het meer verschijnen rond het avonduur sportieve Chinezen: hardlopers en oude dames die aerobics pasjes doen. Op de terrassen vang ik hier en daar wat Engels op. Ik neem plaats bij Tutto Bene, een Italiaans restaurant. De bediening spreekt goed Engels en het eten is er lekker. Het restaurant zit tegenover het Marco Polo Hotel.

Gratis hotel met Xiamen Airlines

Vlieg je met Xiamen Airlines? Dan kun je gratis terecht in hun lounge of zelfs in een hotel. Bij de transfer balie van Xiamen Airlines kun je een hotel aanvragen op maximaal 10 kilometer afstand van het vliegveld. Het vervoer moet je zelf betalen, maar de kamer is gratis als je met z’n tweeën bent. Ik reis alleen en mag de kamer delen met een vrouwelijke passagier of ik moet een toeslag betalen. Die toeslag bedraagt 130 Yuan (ongeveer 17 euro). Ik besluit die te betalen, omdat ik zowel ’s ochtends als in de avond nog lekker wil relaxen op de kamer. Ik beland in het HM Yelin Hotel. Prima kamer met een groot bed en een goede douche. Het is niet het nieuwste van het nieuwste, maar voor deze prijs hoor je mij niet klagen. Het personeel spreekt geen woord Engels, maar ze zijn deze bezoekjes gewend. Ook handig: er liggen visitekaartjes op de balie met instructies in het Chinees voor taxichauffeurs zodat je weer veilig het hotel bereikt als je op pad gaat.

Hotelkamer van het HM Yelin Hotel in Xiamen

Kim

Kim is de oprichter, manager, schrijver, fotograaf, marketeer, social media specialist, curator, bestemming selecteur en eindredacteur van Kimopreis.nl.

11 thoughts to “Tips voor een lange overstap in Xiamen”

 1. Hi Kim,

  Dank je wel voor je informative blog. Het zal zeker helpen als wij eind mei naar Bali vertrekken met Xiamen airlines. Is er iets war je kunt vertellen over de vlucht zelf? Mijn dochter is zeer benieuwd naar de entertainment aan boord zodat ze kan inschatten of Ze misschien zelf een laptop of tablet mee moet nemen. Wij hebben nog nooit met deze maatschappij gevlogen. Als je een cijfer van 0 tot 10 zou moeten geven wat zou het zijn?

  Alvast bedankt!!!

  1. Hoi Sherida,
   Wat een goed vooruitzicht! Mijn eerste vlucht was echt super: groot toestel, lekker eten, en een eigen entertainmentscherm. Het stukje van Xiamen naar Bali viel daarom een beetje tegen. Dat was een wat ouder toestel met alleen een gemeenschappelijk scherm. Helaas mocht ik ook geen video op mijn telefoon kijken. Wellicht dat het op een tablet wel mag, maar dat weet ik niet.
   Groetjes!

 2. Hey Kim,

  Bedankt voor deze informatie!
  Ik zit met een zelfde soort vlucht naar bali: op de heenweg een overstap van 12 uur en op de terugweg een overstap van 18 uur.
  Ik vraag mij alleen af, waar blijft je bagage? Blijft deze op het vliegveld of krijg je deze mee?

  Groetjes,
  Niki

  1. Hoi Niki, graag gedaan 🙂
   Ik zou het voor de zekerheid navragen bij het inchecken, maar in principe zorgt de vliegtuigmaatschappij er gewoon voor dat je bagage wordt ingecheckt op de volgende vlucht. Hoef je dus niks voor te doen! Wel even je tandenborstel in je handbagage doen dus haha

 3. Hoi Kim!
  Super handige informatie, dankjewel! Ik vlieg woensdag naar Melbourne en heb een tussenstop van 16 uur in Xiamen. Ik wil ook graag even bijslapen op de hotelkamer, maar ik vroeg me af of je ook makkelijk weer terug komt naar het vliegveld. Kunnen ze in het hotel een taxi voor je bellen? En is er WiFi in het hotel?

  Groetjes, Sanne

  1. Hoi Sanne, dank je wel! De mensen in het hotel spreken geen enkel woord Engels, dus dat gaat ‘m helaas niet worden. Ze hebben voor mij nadat ik hen mijn vliegticket liet zien in het Chinees ‘vliegveld’ op een papiertje opgeschreven. Dat heb ik aan de taxichauffeur laten zijn. Voor het hotel komen regelmatig taxi’s voorbij, gewoon een beetje geduld hebben. 🙂 En ja, de wifi was zelfs perfect! (het ontbijt heel vies haha)

 4. Hoi Kim,

  Super fijn, deze blog! Hoeveel geld heb je ongeveer nodig tijdens een tussenstop van 12 of 18 uur?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,

  Anniek

  1. Hoi! Ik heb voor 16 uur 300 gepind (ongeveer 40 euro). Ligt er natuurlijk ook een beetje aan of je een taxi deelt. Dat heb ik op de heenweg gedaan en toen was ik 200 kwijt, op de terugweg was ik alleen en toen was ik 400 kwijt. Wel te overzien dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *