Skip to main content
glamping hoeve draafsel

Lochem: let’s go glamping!

Vijf stadse meisjes een weekend lang kamperen zonder elektriciteit in de Achterhoek… Dat brengt toch wel wat onrust teweeg: gaan onze telefoons wel zo lang mee? Bederft het eten niet? Moeten we laarzen meenemen? Hoe krijgen we de barbecue aan? Hoe houden we de wijn koel? Allemaal serieuze problemen natuurlijk. Daarom: let’s go glamping!

Glamorous camping

Als we dan toch gaan kamperen, doen we het goed en daarom gaan we glampen. Glamorous camping, ookwel luxe kamperen. Dat betekent dat onze tent al staat en dat ‘ie van alle gemakken is voorzien’. Geen geklungel met tentstokken, haringen en plastic servies. Ideaal toch? Vrijdagmiddag komen we aan bij Hoeve Draafsel in Lochem. Het glamour aspect pakken een aantal van ons wel heel letterlijk op (lees: hoge hakken, mooie jurkjes, matching hoedjes). Lochem, we have arrived!

glamping hakken schoenen koeien

Afzien op het platteland?

Het is even wennen: de geuren, de stilte, de wijdse omgeving. Boerin Gerda maakt ons bekend met het terrein en begeleidt ons naar de tent. We krijgen een starterspakketje met kaarsen, lucifers, aanmaakblokjes en theedoeken. We zijn flink onder de indruk: het is ontzettend leuk ingericht en erg ruim. Zo luxe hadden we eigenlijk niet verwacht. In de tent staat een fijne eettafel, een bank, een houtkachel en een mooie keuken. Er is een stapelbed, een tweepersoonsbed en een heuse bedstee. Allemaal met heerlijke dekens, van echte Texelse schapenwol vertelt Gerda ons.

BoerenBed tent Lochem Hoeve Draafsel

En er is een toilet, hiephoi! Het is een echt toilet, maar wel helemaal in stijl gemaakt alsof het een hurktoilet is. Maar misschien nog wel belangrijker: er is een flinke kist om eten en drinken in te koelen. In de landwinkel op de boerderij halen we ingevroren kruiken (slim bedacht!) om alles koel te houden. Voor de tent staan twee relaxstoelen, een barbecue en een picknicktafel. Dit wordt alles behalve afzien dit weekend. Onze bagage brengen we in een kruiwagen naar onze tent en wij zijn klaar voor Het BoerenBed gevoel: niets hoeft en alles mag. Wij beginnen met het eerste ☺.

kruiwagen hoeve draafsel

Boerenleven beleven

Op Hoeve Draafsel staan in totaal acht tenten. Vrij kleinschalig dus. De andere gasten zijn vooral gezinnen met kinderen, maar we spotten nog een vriendinnengroepje. De boerderij van Gerda en Harry ligt direct aan de rivier de Berkel. Je kunt dus ook prima een duik nemen of een kano huren. Verder kun je fietsen huren en voor de kinderen is er een grote zandbak en een reuzenschommel (die wij stiekem ook heel leuk vinden). Hier verblijven betekent dat je je ook een beetje kan onderdompelen in het boerenleven. ‘s Ochtends kun je eieren uit het kippenhok halen (als de kinderen je niet voor zijn tenminste), kalfjes voeren, verse melk afhalen in de landwinkel en zelf bonen malen voor een kopje koffie. Bij de schuur kun je hout halen voor je barbecue en kachel en je kunt natuurlijk bij de koeien en kalfjes gaan kijken.

Melken voor gevorderden

Er staan zo’n zestig melkkoeien op Hoeve Draafsel. We zien een Friesland Campina logo hangen dus waarschijnlijk hebben we zelfs al eens melk van deze boerderij gedronken. Harry legt ons graag uit hoe het melken er aan toe gaat. Sinds een paar jaar heeft hij een melkmachine en melken de koeien in feite zichzelf. Het enige wat ze hoeven te doen is de machine in lopen. De uiers worden geboend, de koe wordt gescand en melken maar. Dat scannen is om de koe te identificeren zodat de zuignappen op de juiste plek worden gezet, maar ook om in de gaten te houden hoe het gaat met de koe. Hoeveel melk geeft ze? Wat is haar gewicht? Terwijl de koe wordt gemolken, krijgt ze meteen te eten zodat ze rustig blijft staan. Er staat een heuse file van koeien voor de machine. Het kostte Harry een week tijd om de koeien eraan te laten wennen, maar nu scheelt het hem zo’n twee uur werk. Dat is flinke tijdswinst. De melk wordt direct gekoeld in een ruimte ernaast en iedere drie dagen komt een tankwagen de koeltank legen. Heel leuk om een keer te zien, want daar sta ik in ieder geval nooit bij stil als ik een glas melk drink.

melkmachine hoeve draafsel

Wat te doen in Lochem?

In de omgeving van de boerderij is genoeg te doen. Direct naast de boerderij staat de Koepel van Staring. Een gerestaureerd theehuis uit de 19e eeuw. In de loop van de 20e eeuw raakte het theehuis in verval, waarna Natuurmonumenten het weer opknapte. Het is een schattig koepeltje waar je wat geschiedenis over de familie Staring kan vinden en ook over Hoeve Draafsel.

Het theehuis is een van de stops op de wandelroute ‘Liefs uit Lochem’ van AbelLife. In deze app kun je verschillende fiets- en wandelroutes downloaden. We hadden wat moeite met het startpunt van de route vinden, maar na veel omwegen en vooral veel gelach kwam het uiteindelijk goed.

wandelen abellife lochem

Verder is een bezoekje aan de stad Lochem de moeite waard. Ja, Lochem is een stad! Wij waren ook verbaasd. Er zijn redelijk wat eettentjes te vinden, helaas wel een beetje leeg allemaal. Op een mooi pandje prijkt een lelijke banner die ons laat weten dat dit zaakje een vierde plaats heeft in de Koffie Top 100 van 2014. Bij Semmelink moeten we dus wel een bakkie doen. Leuk tentje, met lieve meiden in de bediening en een zeer gepassioneerde eigenaar. Na een kwartier verlekkerd naar de vitrine te staren, weten we ook heerlijke bonbons uit te kiezen. Absoluut de moeite waard om even binnen te glippen dus.

Ietsje buiten Lochem hebben wij nog een bezoek aan de wijngaard van Rob gebracht. In Vorden vind je Wijnhoeve Elanova waar je Achterhoekse wijnen kunt proeven. En dat is veel lekkerder dan je denkt! Check de blog over onze ervaring.

Gecensureerd kampeeravontuur

We hebben ons kampeeravontuur dus overleefd. Nauwelijks hoor, want een zeker iemand gooide haar autosleutels in de stal van de kalfjes om ze vervolgens te vergeten, een ander iemand viel in de sloot… Ik zal/mag geen namen noemen, want anders kunnen we dit weekend niet navertellen of herhalen. En het was zeker voor herhaling vatbaar. Glamping bij Het Boerenbed is echt niet alleen voor gezinnen maar ook heel leuk voor grote kinderen uit de stad!

Kim

Kim is de oprichter, manager, schrijver, fotograaf, marketeer, social media specialist, curator, bestemming selecteur en eindredacteur van Kimopreis.nl.

Een gedachte over “Lochem: let’s go glamping!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *